Τι αλλάζει στη φορολοταρία

207

Του Σπύρου Δημητρέλη

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε ολική αναβάθμιση του μέτρου των δημόσιων κληρώσεων αποδείξεων -τη γνωστή φορο-λοταρία- είναι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Έχοντας διαπιστώσει σημαντικά προβλήματα απήχησης του μέτρου στους φορολογούμενους με τη σημερινή του μορφή, το υπουργείο Οικονομικών οριστικοποιεί τις επόμενες ημέρες τις αλλαγές οι οποίες θα θεσπιστούν με αλλαγές στη σχετική υπουργική απόφαση.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών στη φορο-λοταρία είναι:

-η πλήρης αλλαγή του τρόπου κατανομής των επάθλων. Με τη σημερινή μορφή της φορο-λοταρίας οι τυχεροί μοιράζονται κάθε μήνα το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Τα έπαθλα είναι χίλια των χιλίων ευρώ. Το γεγονός ότι τα έπαθλα είναι μικρής αξίας έχει σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με επιτελείς του ΥΠΟΙΚ, να μην υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από τους φορολογούμενους. Για τον λόγο αυτό εξετάζεται σοβαρά να δίνονται κάθε μήνα λίγα έπαθλα μεγάλης αξίας σε λίγους τυχερούς. Για παράδειγμα θα δίνονται δυο έπαθλα των 500.000 ευρώ σε κάθε τυχερό. Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι για να είναι δημοφιλής η φορο-λοταρία θα πρέπει να κάνει τη διαφορά στη ζωή των τυχερών. Και αυτό μπορεί να γίνει με μεγάλα έπαθλα

– η θέσπιση και επάθλων σε είδος. Ενώ σήμερα τα έπαθλα είναι μόνο χρηματικά, αυτό που εξετάζεται είναι να δίνονται έπαθλα σε είδος όπως είναι κατοικίες και ΙΧ. Μάλιστα εξετάζεται για κάποιο χρονικό διάστημα οι κατοικίες και τα ΙΧ να είναι απαλλαγμένα από φόρους, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας

– η πραγματοποίηση μιας ευρείας διαφημιστικής καμπάνιας για τη νέα μορφή της φορολοταρίας προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστή και περισσότερο δημοφιλής

Με την υφιστάμενη μορφή της φορολοταρίας οι φορολογούμενοι συγκεντρώνουν λαχνούς σε ηλεκτρονική μορφή κάθε φορά που πληρώνουν με τη χρεωστική ή την πιστωτική τους κάρτα ή πιστώνουν κάποιο ποσό σε επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό μιας επιχείρησης.

Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών που λαμβάνονται υπόψη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων, ως εξής:

– Για συνολικό άθροισμα μέχρι εκατό (100) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.

– Για τα επόμενα τετρακόσια (400) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από εκατόν ένα (101) ευρώ μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε δύο (2) ευρώ.

– Για τα επόμενα πεντακόσια (500) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από πεντακόσια ένα (501) ευρώ μέχρι χίλια (1.000) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τρία (3) ευρώ.-Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από χίλια ένα (1.001) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τέσσερα (4) ευρώ.

Π.χ. για συνολικό άθροισμα συναλλαγών τριακοσίων (300) ευρώ, αντιστοιχούν διακόσιοι (200) λαχνοί. Οι εκατό (100) προκύπτουν από τα πρώτα εκατό (100) ευρώ και οι επόμενοι εκατό(100) από τα υπόλοιπα διακόσια (200) ευρώ.

Οι φορολογούμενοι πληροφορούνται αν έχουν κερδίσει μέσω ειδικής εφαρμογής στο taxisnet με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών αριθμών.

Πηγή: capital.gr