Η κατάθεση Σόντλαντ για το Ουκρανικό καίει τον Τραμπ

241

Στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέθεσε ο διορισμένος από τον πρόεδρο Τραμπ πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ε.Ε., Γκόρντον Σόντλαντ. «Γνώριζαν όλοι», παραδέχθηκε. EPA/ERIK S. LESSER

«Ολοι τους ήταν ενήμεροι. Δεν ήταν κάποιο μυστικό». Αυτές ήταν οι βαριές λέξεις που χρησιμοποίησε ο Γκόρντον Σόντλαντ, διορισμένος από τον πρόεδρο Τραμπ ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ε.Ε., στη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Τετάρτη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Σόντλαντ ενέπλεξε όχι μόνο τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και κορυφαίους συνεργάτες του, όπως ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στο ουκρανικό σκάνδαλο, που βρίσκεται στην καρδιά των ερευνών για ενδεχόμενη παραπομπή του προέδρου με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Οι Δημοκρατικοί χτίζουν μεθοδικά το κατηγορητήριο, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Τραμπ προσπάθησε να δωροδοκήσει τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσφέροντάς του δύο πράγματα που ήταν ζωτικής σημασίας για εκείνον (επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και στρατιωτική βοήθεια ύψους σχεδόν 400 εκατ. δολ.) με την προϋπόθεση ότι ο κ. Ζελένσκι θα συμφωνούσε να ξεκινήσει δύο έρευνες που ενδιέφεραν ζωηρά τον Τραμπ. Μία εξ αυτών αφορούσε την υποτιθέμενη ουκρανική παρέμβαση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 2016 και η άλλη τη θρυλούμενη υπόθεση διαφθοράς γύρω από τον Δημοκρατικό προεδρικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ.

Από τα πρώτα λεπτά της κατάθεσής του, ο κ. Σόντλαντ ανατίναξε τις γραμμές άμυνας που επί μήνες έχτιζαν οι Ρεπουμπλικανοί. Ο πρόεδρος Τραμπ επιμένει ότι δεν υπήρξε «quid pro quo» (δούναι και λαβείν) στις συναλλαγές του με τον κ. Ζελένσκι. Στην κατάθεσή του, ο κ. Σόντλαντ είπε: «Υπήρξε quid pro quo; Οπως ήδη έχω καταθέσει, η απάντηση είναι ναι». Οι υπερασπιστές τού προέδρου στο Κογκρέσο υποστήριζαν ότι ο προσωπικός του γραμματέας Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος προσπαθούσε να πείσει τους Ουκρανούς να ανοίξουν έρευνα για τους Μπάιντεν, κινούνταν με δική του πρωτοβουλία. Ο κ. Σόντλαντ κατέθεσε ότι ο ίδιος, ο υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι που ασχολήθηκαν με το Ουκρανικό, υποχρεώθηκαν να συντονιστούν με τον κ. Τζουλιάνι κατόπιν ρητής εντολής του προέδρου.

Στην προσπάθειά τους να ορθώσουν νέες αμυντικές γραμμές, οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρικτές του προέδρου στο Κογκρέσο κατάφεραν να εκμαιεύσουν κάποια πράγματα από τον Σόντλαντ. Ο πρεσβευτής κατέθεσε ότι σε κάποια συνομιλία τους ο κ. Τραμπ του είπε «δεν θέλω τίποτα» (από το Κίεβο) και «δεν υπάρχει quid pro quo». Επίσης, δήλωσε ότι ποτέ δεν ανέφερε ρητά τους Μπάιντεν, ούτε έκανε ευθεία σύνδεση των αξιώσεών του από τον κ. Ζελένσκι με την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια. Βέβαια, το να δηλώνει ο πρόεδρος ότι δεν έκανε τίποτα κακό, δεν αποδεικνύει ότι δεν το έκανε κιόλας.

Ξέρετε τι θα βοηθούσε να ξεκαθαριστούν αυτά τα ζητήματα; Η ένορκη κατάθεση από πολλά πρόσωπα-κλειδιά, τα οποία, αν και έχουν κληθεί να καταθέσουν, το αποφεύγουν. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι, ο υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον και, φυσικά, ο Ρούντι Τζουλιάνι. Στο μεταξύ, το Κογκρέσο μπορεί να καλέσει τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ, όπως και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, να καταθέσουν.

Αν ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει πραγματικά ότι δεν έπραξε κάτι το μεμπτό, έχει μια καθαρή επιλογή μπροστά του: να αφήσει τους ανθρώπους του να καταθέσουν. Σε αυτό το σημείο είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς για ποιο λόγο οι συνεργάτες του επιμένουν να αποφεύγουν το Κογκρέσο. Γεγονός είναι ότι υπάρχουν ήδη άφθονες ενδείξεις ότι ο κ. Τραμπ ελέγχεται για κατάχρηση εξουσίας, καθώς προσπάθησε να εξαγοράσει μια ξένη κυβέρνηση ώστε να ενοχοποιηθεί ένας πολιτικός του αντίπαλος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, έβλαψε την εθνική ασφάλεια της Αμερικής και συνεχίζει να εμποδίζει τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ωστόσο, η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν πρέπει να βιαστεί. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η έρευνα, με την προσέλευση βασικών μαρτύρων.

Το Ουότεργκεϊτ

Προτού καν τελειώσει ο Σόντλαντ την πολύωρη κατάθεσή του, οι σχολιαστές μιλούσαν ήδη για τη «στιγμή Τζον Ντιν». Αναφέρονταν στον νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος είχε προσωπική ανάμειξη στη συγκάλυψη του σκανδάλου Ουότεργκεϊτ, αλλά στη συνέχεια κατέθεσε εις βάρος του προέδρου, εξωθώντας τον σε παραίτηση, αφού είχε κλείσει συμφωνία με τις Αρχές για μειωμένη ποινή φυλάκισης. Η κατάθεση Σόντλαντ έδωσε φτερά στα πόδια των Δημοκρατικών, οι οποίοι τη χαρακτήρισαν «smoking gun», δηλαδή αποφασιστική απόδειξη ενοχής του προέδρου Τραμπ για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν. Ο ίδιος ο Ντιν, ο οποίος παρακολούθησε την κατάθεση Σόντλαντ από το στούντιο του CNN, ήταν λιγότερο κατηγορηματικός. «Προστάτευσε τον εαυτό του, κάρφωσε μερικούς άλλους και έδωσε περιορισμένα στοιχεία για το τι πραγματικά συνέβη», δήλωσε σχετικά. Αντίθετα, ο Ντιν είχε ρίξει άπλετο φως στο παρασκήνιο του Ουότεργκεϊτ, προτού εκτίσει ποινή τεσσάρων μηνών για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης, σε μια πρώην στρατιωτική βάση της χώρας του. 

Πηγή: kathimerini.gr