Πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης

323

Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, προέκταση και ολοκλήρωση του έπους της Αλβανίας, των μακεδονικών οχυρών και της Μάχης της Κρήτης, υπήρξε έργο όλων των Ελλήνων που αντιτάχθηκαν, με τις όποιες δυνάμεις τους, στους κατακτητές και πολέμησαν για το πανάκριβο αγαθό της Ελευθερίας, ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό.

Για να αποδοθεί έμπρακτα ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους -άντρες, γυναίκες και παιδιά – που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της κατοχής, η Ελληνική Πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του Ν. 1285/1982 την επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελληνίου εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης. Η ανωτέρω μάχη – σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα, αποτελεί ταυτόχρονα, χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές.

Ο φετινός εορτασμός, της Εθνικής Αντίστασης, σύμφωνα με τα 79944 & 79955/12-11-2019 έγγραφα, του Τμήματος Ποιότητας & Εθιμοτυπίας της Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης (Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών & Διοικητικής Υποστήριξης) του Υπουργείου Εσωτερικών, θα γίνει την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 και ορίζονται για την ημέρα αυτή:

  1. Γενικός Σημαιοστολισμός – Φωταγώγηση.  Από την 8η πρωινή ώρα της 24ης Νοεμβρίου 2019, μέχρι τη δύση του ηλίου της ίδιας ημέρας, θα σημαιοστολιστούν όλα τα Δημόσια καταστήματα καθώς και τα καταστήματα των Ν.Π.Δ.Δ., των Οργανισμών και των Τραπεζών.Κατά τις βραδινές ώρες, της 24ης Νοεμβρίου, θα φωταγωγηθούν τα Δημόσια καταστήματα, καθώς και εκείνα των Ν.Π.Δ.Δ., των Ο.Τ.Α. και των Τραπεζών.
  2. Ώρα 12:15:  Το μεσημέρι Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία, στην οποία θα χοροστατήσει, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος και θα εκφωνηθεί ομιλία, σχετική με την Εθνική Αντίσταση, από το Διευθυντή του 12ου Δημοτικού Σχολείου, κ. ΝικόλαοΚραγιόπουλο.
  3. Ώρα 12:45:  Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Δημοτικό Πάρκο από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Π.Ε.Πιερίας και Διοικητή της XXIV Τ.Θ. Ταξιαρχίας, το Δήμαρχο Κατερίνης, τονΑστυνομικό Δ/ντή Πιερίας, το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τον Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης, τους εκπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων, πολιτικές νεολαίες καθώς και όποιον εκπρόσωπο νομικού προσώπου ή άλλου φορέα, επιθυμεί να τιμήσει την Εθνική Αντίσταση και τους αγώνες κατά του ναζισμού και του φασισμού, ύστερα από ενημέρωση και συνεργασία με την υπηρεσία μας.

Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και η τελετή θα λήξει με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου