Πολυπολιτισμικό “χωνευτήρι”;

786

Του Ηλία Χρυσικού *

Επειδή στην Ελλάδα ζούμε μέρες με δραματικές εξελίξεις, (μεταναστευτικό) και επειδή πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, θα κληθούμε να τα γιορτάσουμε τις Άγιες ημέρας εν μέσω κρίσης, ανέχειας, φόρων, κοινωνικής δυσαρέσκειας και μεγάλων δυσκολιών.

Δηλώνω ευθύς εξ αρχής ανήσυχος για τις “κακές συνθήκες” διαβίωσης ανηλίκων και μεταναστών συνολικά, καθώς πρωτίστως η Ε.Ε θα πρέπει να προχωρήσει σε επείγουσες και συντονισμένες ενέργειες για τη βελτίωση της κατάστασης.

Η διαχείριση της υφιστάμενης μεταναστευτικής κρίσης, δεν μπορεί να λυθεί με άνιση κατανομή βαρών μεταξύ των κρατών, με τείχη και κέντρα κράτησης τιμωρητικού χαρακτήρα και διοικητικές ρυθμίσεις, που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να προκαλούν καθυστερήσεις οξύνοντας τα προβλήματα.

Δίκαιη λοιπόν κατανομή βαρών, με αποτελεσματικό σχέδιο για μετεγκαταστάσεις μεταναστών, βελτίωση των δομών φιλοξενίας και πρόσληψη του κατάλληλου αριθμού εξειδικευμένου προσωπικού που θα αποτελούν τη μοναδική οδό προς τη διαχείριση του πολυδιάστατου ζητήματος.

Η μεταναστευτική κρίση είναι εδώ και θα είναι για καιρό ακόμη εδώ, όσο η Δύση προκαλεί – συντηρεί εμμέσως τις εστίες έντασης στη Μέση Ανατολή. Η εκτίμησή μου είναι ότι το επόμενο διάστημα, εφόσον συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε τους μήνες μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να μετατραπεί σε “εφιάλτη”.

Και επειδή προσπαθώ να είμαι ακριβοδίκαιος, γράφω σήμερα και δύο αράδες για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς πλησιάζουν Χριστούγεννα που πληρώνουν σκληρά τις προηγούμενες πολιτικές επιλογές, καθώς τα τελευταία δέκα (10) χρόνια, με την μακροχρόνια ανοχή στη διαπιστωμένη κοινωνική και πολιτική διαφθορά και σαπίλα.

Δυστυχώς οι πολιτικοί κατέστρεψαν τη χώρα μας, (φυσικά μερίδιο ευθύνης έχουμε όλοι μας), υποθήκευσαν το μέλλον με την αλλοπρόσαλλη πολιτική τους, με τον λαϊκισμό και τις ιδεοληψίες.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εξαγγείλει καλύτερη ποιότητα ζωής, αφού κάναμε τη χώρα μας ένα άναρχο πολυπολιτισμικό “χωνευτήρι” και αφού χάσαμε τα αντανακλαστικά μας και αφεθήκαμε στο λάθος. Δηλαδή με λίγα λόγια, αφήσαμε παραβατικές συμπεριφορές ατιμώρητες, δεν σχεδιάστηκαν πολιτικές και δεν θεραπεύθηκαν ότι μας σκότωνε ως κοινωνία.

Δυστυχώς όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, διαλύσαμε τα πάντα σ’ αυτήν τη χώρα, (με την διχόνοια που μας διακατέχει) και μόνο με πολύ δουλειά και προσπάθεια που θα καταβάλλουμε, θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε και πάντοτε αν αλλάξουμε μυαλά.

Η χώρα μας, χρειάζεται ουσιαστική και αποτελεσματική διακυβέρνηση, χρειάζεται εμείς οι πολίτες να αποφασίσουμε και να διεκδικήσουμε τη ζωή που θέλουμε. Ζούμε σε μια χώρα, της δήθεν αξιοπρέπειας και της αξιοσύνης, με ελπίδες ελάχιστες σ΄ ένα γκρίζο και θολό περιβάλλον της μιζέριας και της απογοήτευσης που βιώνουμε ως χώρα και με την μόνη ελπίδα η παρούσα κυβέρνηση να πράξει όσα έχει εξαγγείλει προεκλογικά.

Κλείνοντας δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι όλοι εμείς κρατάμε το μέλλον των παιδιών και των εγγονών στα χέρια μας. Θέλω να πιστεύω ότι, τα φετινά Χριστούγεννα και το 2020 μπορεί να είναι μία αληθινά νέα χρονιά για την απαρχή αναγκαίων αλλαγών, νοοτροπίας, συμπεριφορών, ανοχής, υπευθυνότητας και καθήκοντος.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας.