Κυπριακό: Τριμερής προθέσεων στο Βερολίνο

268

Τροχιοδεικτική για το πώς θα προχωρήσουν οι συνομιλίες είναι, όπως όλα δείχνουν, η συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδης και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ολα είναι ανοικτά, λένε διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία και αυτό είπε με την αναχώρησή του για το Βερολίνο και ο κ. Ακιντζί.

Τα επικρατέστερα σενάρια του δείπνου είναι τέσσερα:

1. Συνομολόγηση των όρων αναφοράς

2. Ανακοινωθέν ευρείας συναντίληψης που να διατηρεί την πόρτα ανοικτή

3. Ναυάγιο, σενάριο που θεωρείται απ’ όλες τις πλευρές απομακρυσμένο

4. Κατάρτιση οδικού χάρτη που θα δείχνει την πρόοδο ή και την συναντίληψη και θα προετοιμάζει για τα επόμενα βήματα. Αυτό θεωρείται και το πιο πιθανό σενάριο

Το τι θα βγει από το δείπνο βεβαίως είναι ένα ζήτημα ανοικτό, με διπλωματικές πηγές να μην αποκλείουν εκπλήξεις.

Ερωτήματα, ωστόσο, εγείρονται για την κίνηση των Ηνωμένων Εθνών να απαγορεύσουν την είσοδο κινηματογραφιστών και φωτογράφων και από τις δύο πλευρές για λήψεις πριν από την έναρξη του δείπνου. Κίνηση που ερμηνεύεται από πολιτικούς κύκλους ως προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι και οι προσδοκίες.

Τον κ. Αναστασιάδη συνοδεύουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, πρέσβης Κυριάκος Κούρος και το μέλος του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Παντελής Παντελίδης.

Δεν αποκλείεται πριν από το δείπνο να υπάρξει άτυπη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο ακουστικό θα βρίσκεται, αν χρειαστεί, και η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Τζέην Χολ Λουτ.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Πηγή: kathimerini.gr