Κατερίνη: Οι κάτοικοι αγωνιούν μη βρέξει και παρασυρθούν τα σπίτια τους από τα νερά του Πέλεκα (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

1489

Με τον φόβο ζουν τα τελευταία δύο χρόνια οι κάτοικοι στον Οικισμό «Παράδεισος» που βρίσκεται δίπλα στις όχθες του ποταμού Πέλεκα στην Κατερίνη.

Η κακοκαιρία που είχε πλήξει την περιοχή από τις 16 έως 18 Νοεμβρίου του 2017, είχε καταστρέψει τους δρόμους και τα πεζοδρόμια, τα οποία είχαν κοπεί κυριολεκτικά στη μέση. Μάλιστα όλα αυτά είχαν συμβεί  λίγα μόλις μέτρα από τα σπίτια που βρίσκονται στο σημείο, τα οποία κινδύνεψαν να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά του Πέλεκα. Δύο χρόνια μετά οι ζημιές δεν έχουν αποκατασταθεί, ενώ τα σπίτια συνεχίζουν να βρίσκονται στον αέρα με τον κίνδυνο να βρεθούν μέσα στον Πέλεκα.

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Μιλώντας μάλιστα στο wepost.gr οι κάτοικοι του οικισμού, τονίζουν πως κάθε φορά που βρέχει αγωνιούν για το τι θα συμβεί. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα μας είπε η κ. Μαρία που έζησε τον εφιάλτη του 2017. «Κάθε φορά που βρέχει τα παιδιά μας κλαίνε και φοβούνται. Εμείς από την πλευρά μας αγωνιούμε, καθώς γνωρίζουμε πως αν ξανά έχουμε τόσο σφοδρή κακοκαιρία, θα πρέπει να ξεσπιτωθούμε για να μην κινδυνέψουμε». Επισημαίνει επίσης πως «τόσα χρόνια κανείς δεν έκανε τίποτα. Τα σπίτια μας είναι κυριολεκτικά στον αέρα και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει κάτι γι’ αυτό».

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες

Όπως σημείωσαν και άλλοι κάτοικοι του οικισμού, το σημείο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο ακόμα και για τους πεζούς που περνούν από κει, ενώ πολλοί οδηγοί που δεν γνωρίζουν από την περιοχή και διασχίζουν ανυποψίαστοι τον δρόμο κινδυνεύουν να πέσουν με τα αυτοκίνητά τους μέσα στον ποταμό, αφού κόβεται ξαφνικά στη μέση. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες το αυτοκίνητο ενός ηλικιωμένου κόντεψε να φύγει μέσα στο ποτάμι και χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία και η Πυροσβεστική για να γίνει η ανάσυρση του.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, αυτοκίνητο και υπαίθριες δραστηριότητες

Πέλεκα

Επιπλέον, προσπάθειες για να γίνει άμεσα κάτι ώστε να μην συμβούν τα χειρότερα κάνει και ο Σύλλογος «Πρωτοβουλία για τον Πέλεκα»,  ο οποίος ζητάει την άμεση κατασκευή ενός αντιπλημμυρικού έργου, το οποίο θεωρεί αυτή τη στιγμή ανύπαρκτο. Μάλιστα τονίζει πως η ανάγκη για θωράκιση της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα είναι πιο επιτακτική από ποτέ με την κλιματική αλλαγή να είναι πλέον ορατή. Μάλιστα όπως τονίζουν αν υπάρξει μία μεγάλη καταιγίδα, τότε θα κινδυνέψουν ζωές.

Πέλεκα

Πέλεκα

Πηγή: wepost.gr