Χ. Σταϊκούρας: Αυτή την εβδομάδα οι αποφάσεις για το “μέρισμα”-και παροχές σε χρήμα

232

Μέσα στην εβδομάδα θα ληφθούν οι αποφάσεις από τον Πρωθυπουργό για τη διανομή επιπλέον μερίσματος, προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη τηλεόραση του  OPEN. Ανέφερε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι θα αφορούν και σε παροχές σε χρήμα και θα έχουν έκτακτο -και όχι μόνιμο- χαρακτήρα.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε σαφές ότι το ποσό που απομένει προς διανομή δεν θα είναι μεγάλο, περιγράφοντας τα 500 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί το τελευταίο διάστημα (για πετρέλαιο θέρμανσης, χαμηλότερη προκαταβολή φόρου κ.λπ.), αλλά και την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει φέτος από το υπερπλεόνασμα 150-200 εκατ. ευρώ για τις δαπάνες ΥΚΩ της ΔΕΗ.

“Υπάρχει ένα ποσό το οποίο θα διανεμηθεί σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Το ποσό αυτό, θα αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα. Υπενθυμίζω ότι το μέτρο που θα ληφθεί θα είναι ‘μια και έξω’, αυτό που λέγεται one off. Άρα δεν μπορεί να είναι ένα φορολογικό μέτρο με μόνιμα χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά έχουμε ήδη δώσει περίπου 500 εκατ. ευρώ από υπερπλεόνασμα φέτος σε όλη την ελληνική κοινωνία. Υπάρχει και άλλο περιθώριο να δώσουμε”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση για το επίδομα θέρμανσης και μετά το τέλος του 2019. Όπως εξήγησε, όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Τόνισε πως η κυβέρνηση αύξησε το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης κατά 10 εκατ. ευρώ ενώ χορηγείται φέτος και όχι το επόμενο έτος “σε αντιδιαστολή με το τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια”.

“Θέλω να σας πω εκ προοιμίου ότι, ναι, έχουμε βάλει μια καταληκτική ημερομηνία το τέλος του έτους για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης αλλά ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση”, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει διαγραφή οφελών για όσους χρωστούν έως 10 ευρώ (αφορά 536.000 ΑΦΜ), αλλά και ότι θα υπάρχει ειδική μεταχείριση της διατροφής κατά τη συλλογή των ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Για τον ΕΝΦΙΑ και τη 2η δόση μείωσής του κατά 10% περίπου, που προς το παρόν δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι η άσκηση επί των αντικειμενικών αξιών που θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάιο μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο.

Για τη 13η σύνταξη ανέφερε ότι τα 800 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί φέτος θα διατηρηθούν ως μία μόνιμη κίνηση της οποίας ο χαρακτήρας θα αποφασισθεί από το αρμόδιο υπουργείο.

Παράλληλα, έκανε λόγο ότι μπορεί να υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερες μειώσεις φόρων τα επόμενα χρόνια αν μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021.

Ανέφερε δε ότι “η 2η ‘δόση’ της μείωσης των φορολογικών συντελεστών προς τις επιχειρήσεις θέλουμε να συνδυαστεί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών”.

Πρόσθεσε ότι η φορολοταρία δεν θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο και ότι πρόκειται να αλλάξει ο υφιστάμενος σχεδιασμός της. Τέλος, ο ΥΠΟΙΚ έκανε γνωστό ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο θα υπάρχουν  εκπτώσεις για δωρεές προς το δημόσιο.

Πηγή: capital.gr