Τράπεζες: Με “όπλο” τις τιτλοποιήσεις ξεκινούν το “σπριντ” για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων

187

Της Νένας Μαλλιάρα

Πολύ πιο ενεργητικές στη διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν γίνει οι ελληνικές τράπεζες. Έχοντας μπροστά τους ορίζοντα δύο ετών για να πετύχουν μείωση των επισφαλών δανείων τους κατά περίπου 55 δισ. ευρώ και να φέρουν τον δείκτη NPE κάτω του 20% στο τέλος του 2021, οι τράπεζες έχουν ξυπνήσει από τον “λήθαργο” και κινητοποιούνται εφεξής δυναμικά και οσονούπω, με την αρωγή του σχήματος “Ηρακλής” της κυβέρνησης.

Η Alpha Bank

Προχωρώντας στην τρίτη μεγαλύτερη, πανευρωπαϊκά, τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων 12 δισ. ευρώ, η Alpha Bank στοχεύει σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPE χαμηλότερο του 20% φέτος και κάτω του 10% το 2022 από 44,1% σήμερα (ο στόχος για τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών NPL είναι να υποχωρήσει κάτω του 5% το 2022). 

Το σχέδιο Galaxy της τιτλοποίησης – μαμούθ NPLs 12 δισ. ευρώ θα ενεργοποιηθεί χωρίς να υπάρξει καμία επίπτωση στους μετόχους (dilution) και παράλληλα η Τράπεζα θα μπορέσει να απαλλαγεί δραστικά από τα κόκκινα δάνεια, χωρίς να γράψει ζημιές που θα ενεργοποιούσαν τις διατάξεις για τον αναβαλλόμενο φόρο.  Ο διπλός στόχος επιτυγχάνεται με securitization και hive down, δηλαδή με τιτλοποίηση δανείων που βγαίνουν από την τράπεζα και μεταφέρονται σε τρίτη οντότητα, και με carve – out, δηλαδή με απόσχιση της δραστηριότητας διαχείρισης των NPLs. Μέσω των δύο κινήσεων, η Alpha Bank θα μεταφέρει σε SPV την τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων 12 δισ. ευρώ και η ίδια (η εισηγμένη στο χρηματιστήριο) θα μετατραπεί σε holding εταιρία που θα έχει υπό την ομπρέλα της το SPV και την τράπεζα με τις υγιείς τραπεζικές δραστηριότητες. Στην τράπεζα θα παραμείνουν core NPEs 7 δισ. ευρώ, με υψηλές δυνατότητες ανακτήσεων, τα οποία προβλέπεται να μειωθούν κατά 50% έως το 2022.

Η  mega – τιτλοποίηση της Alpha Bank γίνεται και προκειμένου η Τράπεζα να συμμετάσχει στον “Ηρακλή”, κάνοντας χρήση κρατικών εγγυήσεων 3,7 δισ. ευρώ. Η τιτλοποίηση αναμένεται να μεταβιβαστεί στον “Ηρακλή” τον Ιανουάριο 2020. Η Τράπεζα θα εκδώσει τίτλους senior, mezzanine και equity, διακρατώντας το senior κομμάτι και πουλώντας σε επενδυτές το 95% των δύο άλλων tranches.

Η συναλλαγή για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Alpha Bank, η οποία οδηγεί και στον πλήρη μετασχηματισμό της Τράπεζας, θα συνοδευτεί από την πώληση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας στην Cepal Hellas και ακολούθως την πώληση της νέας Cepal σε επενδυτές.

Στο εννεάμηνο 2019 η Alpha Bank μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα κατά 3,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση (ή κατά 2,1 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2019) και αυτά διαμορφώθηκαν σε 19,2 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019. Ο δείκτης NPE του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 45,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019, μειωμένος κατά 2,6% σε τριμηνιαία βάση. Τα δάνεια σε καθυστέρηση στην Ελλάδα, διατηρώντας καθοδική πορεία, μειώθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 12,1 δισ. ευρώ. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019, ο δείκτης καθυστερήσεων (NPL) σε επίπεδο Ομίλου διαμορφώθηκε σε 30% έναντι 34,1% το προηγούμενο έτος.

H Eurobank

To σχέδιο δραστικής μείωσης των κόκκινων δανείων της Eurobank που στοχεύει σε δείκτη NPE 15,9% φέτος και 8,8% το 2021, βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του. Η Τράπεζα ολοκλήρωσε το προηγούμενο τρίμηνο την πρώτη τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs 2 δισ. ευρώ (Project Pillar), η οποία αγοράστηκε από την PIMCO. Η Τράπεζα έχει λάβει δεσμευτικές προσφορές για τη μεγάλης κλίμακας τιτλοποίηση ενός σύνθετου χαρτοφυλακίου NPEs (Project Cairo) ύψους 7,5 δισ. ευρώ και για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού της θυγατρικής εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων, FPS (Project Europe), με σκοπό την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας εντός του 2019. Οι σχετικές συναλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2020.

Η τιτλοποίηση Cairo θα οδεύσει στο σχήμα “Ηρακλής”. Το senior κομμάτι της τιτλοποίησης θα ανέλθει σε 2,6 δισ. ευρώ ή λίγο λιγότερο αναλόγως της πληρωμής των εγγυήσεων. Ο mezzanine τίτλος θα κινηθεί στο 1,2 – 1,4 δισ. ευρώ ή ελαφρώς υψηλότερα. Η Τράπεζα θα δώσει στους μετόχους της το 80% του mezzanine και το υπόλοιπο 20% θα πουληθεί στον επενδυτή που θα αγοράσει το Cairo και τη θυγατρική εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων, FPS. O junior τίτλος θα ανέλθει σε 3,6 δισ. ευρώ. Το 51% αυτού θα πουληθεί σε επενδυτές και το 49% θα μοιραστεί στους μετόχους.

Στο εννεάμηνο 2019, το συνολικό απόθεμα NPEs της Eurobank μειώθηκε κατά 2,8 δις. ευρώ εκ των οποίων το 0,5 δισ. στο γ΄ τρίμηνο. Ο δείκτης NPE βελτιώθηκε κατά σχεδόν 8 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στο 31,1%.

H Εθνική Τράπεζα

Από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Εθνική είναι εκείνη που ρίχνει το κύριο βάρος στις επιθετικές ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και αυτή που ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε “outsourcing” μέσω της συμμαχίας με μεγάλο διεθνή “παίκτη”. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Τράπεζα βρίσκεται στην τελική φάση επιλογής δύο μεγάλων servicers στους οποίους θα αναθέσει προς διαχείριση χαρτοφυλάκιο στεγαστικών NPLs, 300 εκατ. ευρώ στον καθένα.

Η Τράπεζα θα συμμετάσχει στον “Ηρακλή” και για το λόγο αυτό θα φέρει τις προγραμματισμένες για το 2021 τιτλοποιήσεις, ένα χρόνο νωρίτερα, το 2020.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επιταχύνθηκε στο γ’ τρίμηνο 2019 και διαμορφώθηκε σε 1,5 δισ. ευρώ. Έχοντας ήδη μειώσει τα ΜΕΑ κατά 4 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, η Τράπεζα βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στην επίτευξη του ετήσιου στόχου μείωσης ΜΕΑ ύψους 4,3 δισ. ευρώ για το 2019. Η υπολειπόμενη μείωση ΜΕΑ, έναντι του στόχου 1,6 δισ., ο οποίος αντιστοιχεί σε δείκτη ΜΕΑ ύψους 5%, διαμορφώνεται σε 9,8 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα, o δείκτης NPE της Εθνικής Τράπεζας μειώθηκε κατά περίπου 240 μ.β. σε τριμηνιαία βάση και 700 μ.β. από την αρχή του έτους και διαμορφώθηκε στο 34,1% το γ’ τρίμηνο 2019.

H Τράπεζα Πειραιώς

Τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων 3 δισ. ευρώ, τις οποίες θα κατευθύνει στο σχήμα της κυβέρνησης “Ηρακλής”, ετοιμάζει η Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα προχώρησε σε συμμαχία με την Intrum και στο πρώτο τραπεζικό carve – out, για τη διαχείριση όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 27 δισ. ευρώ, τα οποία διαχειριζόταν μέχρι πρότινος η εσωτερική μονάδα RBU της Τράπεζας.

Οι τιτλοποιήσεις της Τράπεζας Πειραιώς θα είναι έτοιμες και θα μεταβιβαστούν στον “Ηρακλή” μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2020. Πρόκειται για τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs 2 δισ. ευρώ (project Phoenix) και τιτλοποίηση  επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις, ύψους 1 δις. ευρώ (project Bridge). Η πιο προχωρημένη από τις δύο είναι η τιτλοποίηση Phoenix, της οποίας το senior κομμάτι υπολογίζεται στο 45% και για αυτό η Τράπεζα θα ζητήσει κρατικές εγγυήσεις 900 εκατ. ευρώ.

Βάσει του σχεδίου της Τράπεζας Πειραιώς, στο επόμενο έτος τα NPEs θα μειωθούν περαιτέρω κατά 6,4 δισ. ευρώ (από τα 22,9 στα 16,5 δισ. ευρώ) και το 2021 κατά 5,2 δισ. ευρώ, στα 11,3 δισ. ευρώ. Ο δείκτης NPE θα υποχωρήσει στο τέλος του 2021 στο 23%.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας Πειραιώς ανήλθαν στα 25,7 δισ. ευρώ από 27,3 δισ. τον Δεκέμβριο του 2018. Η Τράπεζα ολοκλήρωσε τον Ιούλιο του 2019 την πώληση ναυτιλιακών δανείων ύψους 0,5 δισ. ευρώ (Project Nemo), ενώ πλησιάζει η υπογραφή συμφωνίας για την πώληση μη εξασφαλισμένων δανείων ύψους 0,6 δισ. ευρώ  (Project Iris) και την πώληση 0,3 δισ. ευρώ εξασφαλισμένων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων (project Trinity) μέχρι το τέλος του 2019.

Πηγή: capital.gr