Επικουρικές συντάξεις: ΣτΕ και εξαγγελθείσες αυξήσεις χαράσσουν ξανά την πορεία “επαγγελματοποίησης”

242

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Σε  νέα πορεία μετάβασης βρίσκεται το επικουρικό ταμείο  μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, το 2016.

Ο λόγος αυτών των αποφάσεων ήταν πως δεν προηγήθηκε της μείωσης των συντάξεων η έκδοση αναλογιστικής μελέτης.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ, το Υπουργείο Εργασίας έχει δώσει εντολή για την έκδοση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του επικουρικού ταμείου.

Η μελέτη αυτή θα εκδοθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, με βάση δύο δεδομένα:

* Τη δηλωμένη  πρόθεση του υπ. Εργασίας να αποκαταστήσει τις κομμένες, από το 2016, αποδοχές των συνταξιούχων από το επικουρικό ταμείο  (αυξάνοντας τις 1 στις 3 κατά 30%) το 2020.

* Τον σχεδιασμό για την “επαγγελματοποίηση” του ίδιου ταμείου από το 2021.

Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν δημοσιευθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, ομάδα εργασίας την οποία είχε συστήσει νωρίτερα ο Υφυπουργός Εργασίας, κ. Νότης Μηταράκης, είχε σχεδόν καταλήξει σε ένα πόρισμα προτάσεων για την αναδιοργάνωση της επικουρικής ασφάλισης.

Βασικό στοιχείο αυτής της αναδιοργάνωσης ήταν η δημιουργία ενός “ατομικού ασφαλιστικού κουμπαρά” για όσους μισθωτούς και μη μισθωτούς (πλην αγροτών) ασφαλιστούν για πρώτη φορά από το 2021.

Το αλλαγμένο “φόντο”

Η δημοσίευση των αποφάσεων του ΣτΕ, όμως, και, προπαντός, η δηλωμένη πρόθεση του Υπ. Εργασίας να αυξήσει τις επικουρικές συντάξεις, έβαλαν το πόρισμα για την “επαγγελματοποίηση” του επικουρικού  αυτό σε ένα “φόντο”. Πιο συγκεκριμένα, η επικείμενη αύξηση στις ήδη υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις φέρνει, σύμφωνα με στελέχη των Ταμείων, δύο αποτελέσματα:

1. Θα σημάνει την αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης του ΕΤΕΑΕΠ. Έτσι θα αυξηθούν οι πιέσεις για ελλείμματα στο επικουρικό. Τα ελλείμματα αυτά θα διευρυνθούν  σε περίπτωση που οι νέοι ασφαλισμένοι από το 2021 ενταχθούν σε έναν “επαγγελματικό” κλάδο του ΕΤΕΑΕΠ. Συνεπώς, έτσι, και δεδομένου ότι από το 2021 “ενεργοποιείται” πρακτικά ο “μηχανισμός εξισορρόπησης”  (αν αυτός δεν καταργηθεί), είναι πιθανό το ενδεχόμενο μείωσης των επικουρικών συντάξεων, εκτός αν αξιοποιηθούν τα αποθεματικά του εν λόγω Ταμείου.

2. Θα αμφισβητήσει το “κίνητρο” για τη δημιουργία “ατομικών κουμπαράδων” με στόχο την αύξηση των μελλοντικών συντάξεων κατά 30% σε σχέση με τις σημερινές. Δεδομένου ότι οι σημερινές συντάξεις (έστω 1 στις 3) θα αυξηθούν, βάσει των υπουργικών  εξαγγελιών, κατά 30%, το 2020, αμφισβητείται αντικειμενικά το θέλγητρο της “επαγγελματοποίησης” του επικουρικού ταμείου που δεν είναι άλλο από την αύξηση 30% των μελλοντικών συντάξεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Πηγή: capital.gr