Αντιδράσεις αντιεξουσιαστών μετά το τελεσίγραφο

163

Από την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εκκενωθεί 12 καταλήψεις στα Εξάρχεια και στο κέντρο της Αθήνας και μία στη Λάρισα, ενώ υπό κατάληψη παραμένουν άλλα 9 κτίρια (όπως προκύπτει από το σχέδιο ανάπλασης που είχε συντάξει ο Δήμος Αθηναίων).

Αντιδράσεις προκαλεί το τελεσίγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με το οποίο έδωσε διορία 15 ημερών για την οικειοθελή εκκένωση των κατειλημμένων κτιρίων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι –σε διαφορετική περίπτωση– όσοι βρεθούν μέσα στα υπό κατάληψη ακίνητα θα συλληφθούν. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, σε ιστοσελίδα αντιεξουσιαστών (Athens Indymedia) αναρτήθηκε κείμενο με τίτλο «Ανακατάληψη του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού ΑΣΟΕΕ».

Οι συντάκτες της ανακοίνωσης υποστηρίζουν ότι στόχος του κ. Χρυσοχοΐδη είναι «να δημιουργήσει κλίμα τρομολαγνείας γύρω από τις δομές του αντιεξουσιαστικού χώρου» και καταλήγουν με τη φράση «δεν απαντάμε σε τελεσίγραφα, οι καταλήψεις μας δεν έχουν ημερομηνία λήξης». Αντίστοιχα, τα μέλη της κατάληψης Rosa Nera στα Χανιά δημοσίευσαν μια ειρωνική ανακοίνωση στο Διαδίκτυο με την οποία δίνουν διορία 15 ημερών «σε όσους απελαύνουν πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τη χώρα». Ταυτόχρονα, αναρχικές ομάδες και μέλη καταλήψεων καλούν σε συνέλευση το βράδυ του Σαββάτου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με στόχο να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. «Καλούμε όλο τον κόσμο του αγώνα να συσπειρωθεί και να δημιουργήσει το ανάχωμα που θεωρούν πως δεν υπάρχει, να αντισταθούν στην κτηνωδία και τη βαρβαρότητα που θέλουν να επιβάλουν» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Tην Τετάρτη, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε μια ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα ανακοίνωση με την οποία δίνει διορία 15 ημερών σε όσους έχουν καταλάβει κτίρια είτε να τα εγκαταλείψουν είτε να έρθουν σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες τους για τους όρους μίσθωσης.  «Οσοι παρανόμως έχουν καταλάβει κτίρια δημόσια ή ιδιωτικά καλούνται να τα εκκενώσουν. Εάν σε αυτά στεγάζονται αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών, να ενημερωθούν ότι θα μεταφερθούν σε δομές παραμονής της ενδοχώρας (…). Εάν τα κτίρια είναι ιδιωτικά, για να παραμείνουν οι σημερινοί καταληψίες, χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες», ανέφερε η ανακοίνωση-τελεσίγραφο. Στελέχη του υπουργείου διευκρινίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκκενώσεις των κατειλημμένων κτιρίων στα Εξάρχεια, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς εντατικοποίηση των αστυνομικών επιχειρήσεων αμέσως μετά τη λήξη της διορίας.

Από την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ., έχουν εκκενωθεί 12 καταλήψεις στα Εξάρχεια και στο κέντρο της Αθήνας και μία στη Λάρισα. Υπό κατάληψη παραμένουν άλλα 9 κτίρια (όπως προκύπτει από το σχέδιο ανάπλασης που είχε συντάξει ο Δήμος της Αθήνας), για τα έξι εκ των οποίων η Εισαγγελία της Αθήνας έχει διατάξει την εκκένωσή τους.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και το θέατρο ΒΟΞ, που λειτουργεί ως άτυπη έδρα της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας». Οπως μάλιστα είχε αποκαλύψει η «Κ» σε πρόσφατο δημοσίευμά της, για τη συγκεκριμένη κατάληψη οι δικαστικές αρχές και συγκεκριμένα η Εισαγγελία έχουν ανάψει το πράσινο φως για την εκκένωσή του, ζητώντας από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας να διερευνήσει εάν στην κατάληψη του ακινήτου επί της οδού Θεμιστοκλέους τελούνται αδικήματα που διώκονται αυτεπαγγέλτως. 

Πηγή: kathimerini.gr