Αυθαίρετα : Πέντε χρόνια παράταση για την τακτοποίησή τους

190

Εως το 2025 έχουν περιθώριο οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προκειμένου να τακτοποιήσουν -με τον νέο νόμο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2020- τα αυθαίρετά τους.

Ωστόσο, η τακτοποίηση (από τον ερχόμενο Ιούλιο και μετά) θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης έχει ολοκληρώσει την ηλεκτρονική ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, ενώ τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι κλιμακωτά.

Οι αλλαγές για τα αυθαίρετα

Ειδικότερα, με το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται από τις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται από το υπουργείο Περιβάλλοντος (χθες κατατέθηκε σχετική τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ») οι ιδιοκτήτες με αυθαίρετες ιδιοκτησίες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Δίνεται παράταση στον ισχύοντα νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων έως το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου.
  • Από εκεί και πέρα κανένα αυθαίρετο με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες (είναι τα αυθαίρετα που ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία 5) δεν θα μπορεί να τακτοποιείται από την 1η Ιουλίου 2020, οπότε και θα ισχύσει το νέο καθεστώς. Οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν εντελώς αυθαίρετα κτίρια ή με υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%, για τα οποία η καταληκτική ημερομηνία τακτοποίησης είναι η 30ή Ιουνίου 2020.
  • Για τα υπόλοιπα αυθαίρετα με αυθαιρεσίες από την 1η Ιουλίου 2020 τίθεται σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα αποτελεί προϋπόθεση για τη διαδικασία ολοκλήρωσης της τακτοποίησης αυθαιρέτων (που ανήκουν στις κατηγορίες από 1 έως 4 ).
  • Η τακτοποίηση του αυθαιρέτου θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της ιδιοκτησίας του. Δηλαδή η μη έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας. Αυτό σημαίνει πως για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου προϋπόθεση είναι η τακτοποίηση και η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας.
  • Με το νέο καθεστώς που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2020 οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να τακτοποιούν τα αυθαίρετά τους μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2025, καταβάλλοντας όμως προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε χρόνο καθυστέρησης.
  • Οσοι από τους ιδιοκτήτες τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους πριν από την ισχύ του νέου νόμου (δηλαδή πριν από τις 30 Ιουνίου 2020) δεν χρειάζεται να εκδώσουν Ταυτότητα Κτιρίου. Θα τη χρειαστούν όταν απαιτηθεί να προβούν σε μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες από την 1η Ιουλίου 2020 και μετά – μια και όπως λένε πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, «η Ηλεκτρονική Ταυτότητα ετοιμάζεται εκ νέου τώρα».

Οι κοινόχρηστοι χώροι. Οπως αναφέρουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να διευκολυνθεί η έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας για όσο το δυνατόν περισσότερες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα, γραφεία κ.λπ.), η ρύθμιση – που κατατέθηκε μέσω τροπολογίας στη Βουλή – καθιερώνει και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα για αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες.

Αυθαιρεσίες σε κοινόχρηστους χώρους

Επιπλέον, σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών διακρίνονται δυο περιπτώσεις:

1η περίπτωση. Είναι η περίπτωση ιδιοχρησίας της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης, όπου ο υπόχρεος για την τακτοποίηση και την καταβολή του ειδικού ενιαίου προστίμου είναι ο ιδιοκτήτης που χρησιμοποιεί την αυθαίρετη κατασκευή του.

2η περίπτωση. Είναι η περίπτωση όπου γίνεται κοινή χρήση του κοινόχρηστου χώρου στον οποίο ευρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης, η οποία θα ρυθμιστεί στο επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση.

Ηλεκτρονική ταυτότητα

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν χθες γνωστά, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα για μεμονωμένα διαμερίσματα, γραφεία κ.λπ. θα περιλαμβάνει τα εξής έγγραφα.

  • Το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου εντός του οποίου βρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία με τις αναθεωρήσεις της.
  • Τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια.
  • Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης της διηρημένης ιδιοκτησίας.
  • Το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί.
  • Τις δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων.
  • Τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση.
  • Τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον απαιτούνται.
  • Το πιστοποιητικό πληρότητας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας.

Εάν δεν υπάρχει άδεια. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «(…) ένα άλλο θέμα που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας για κτίρια, των οποίων οι οικοδομικές άδειες δεν μπορούν να ανευρεθούν, επιλύεται υπέρ του δικαιούμενου, στον οποίο δεν μπορεί να επιρριφθεί το βάρος της τυχόν απώλειας της άδειας οικοδομής και των συνοδευτικών αυτής στοιχείων από την υπηρεσία. Ετσι, αν η Διοίκηση δεν διαθέτει αντίγραφο της οικοδομικής άδειας ή οποιουδήποτε στοιχείου αυτής, τα ελλείποντα στοιχεία υποκαθίστανται από σχετική βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης».

Πηγή: in.gr