Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για το μέρισμα

282

Της Δήμητρας Καδδά

Θα υπάρξει το περιθώριο ώστε να διανεμηθεί νέο μέρισμα στην κοινωνία από την υπέρβαση στόχου στον προϋπολογισμό του 2019, αλλά τα περιθώρια πιθανότατα δεν θα είναι μεγάλα, όπως μεταφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Και τούτο λόγω των παροχών και των επιπλέον παρεμβάσεων ελάφρυνσης που έχουν ήδη εφαρμοστεί εντός του έτους (σ.σ. εν αντιθέσει με το παρελθόν που το μέρισμα διδόταν μόνο τον Δεκέμβριο). Ο λόγος για τη 13η σύνταξη, για τη μείωση κατά 20% του ΕΝΦΙΑ  (άνω των 200 εκατ. ευρώ) αλλά και για την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης (68 εκατ. ευρώ) και τη μείωση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις (138 εκατ. ευρώ).

Παρά τις παραπάνω επιπλέον κινήσεις εντός του έτους, υπάρχει υπέρβαση του στόχου για το 2019 στον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Φτάνει στα 436 εκατομμύρια ευρώ. Ο λόγος για μία πρόβλεψη η οποία χαρακτηρίζεται ως συντηρητική, αλλά όχι εκτός πραγματικότητας.

Από το ποσό αυτό -όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές- θα πρέπει ένα μέρος να παραμείνει ως μαξιλάρι ασφαλείας (περί τα 200 εκατ. ευρώ). Και τούτο καθώς παραμένει ακόμα προς εκτέλεση ένα ποσό 2,7 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (σ.σ. επιχειρείται να υπάρξει μία σαφέστερη εικόνα για πιθανή υποεκτέλεσή του αλλά και μία εκτίμηση για το εύρος των αιτήσεων πληρωμών που θα γίνουν προς την ΕΕ). Επίσης απομένουν έως το τέλος του έτους αλλά και για τους πρώτους μήνες του 2020 να εισρεύσουν 11 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα.

Επιπλέον, θα πρέπει να καλυφθεί ένα μέρος από τις δαπάνες ΥΚΩ της ΔΕΗ (συνολικού ύψους 150 με 200 εκατομμυρίων ευρώ), μέρος των οποίων θα καλυφθεί από το αποθεματικό απροβλέπτων (σ.σ. όπως είχε αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Μεγαλύτερο περιθώριο ενδεχομένως να προκύψει από την άσκηση την οποία “τρέχει” το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφορικά με τα ανώτατα όρια δαπανών.

Πηγές εξηγούν ότι πρώτα θα αποκρυσταλλωθεί η εικόνα και μετά θα αξιοποιηθεί το περιθώριο που υπάρχει, αλλά και ότι θα λεφτά θα δοθούν στοχευμένα.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό πιθανότατα τον Δεκέμβριο. Οι πιθανές πρόσθετες παρεμβάσεις αφορούν κατά 80% σε μειώσεις φόρων και κατά  20% σε άλλες παροχές.

Επίσης έως τις 20 Δεκεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να ψηφίσει, όχι μόνο τον Προϋπολογισμό αλλά και το φορολογικό νομοσχέδιο (σ.σ. το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή), καθώς και το σχέδιο Ηρακλής το οποίο θα κατατεθεί αμέσως μετά τη γνωμοδότησή του από τους αρμόδιους θεσμούς της ΕΕ (ESM και ΕΚΤ). Ένα ακόμα νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά αναμένεται τον Ιανουάριο.

“Αθροιστικά, η οικονομική πολιτική βοηθά το 89% της κοινωνίας”, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, προσθέτοντας ότι όποτε βρίσκεται δημοσιονομικός χώρος με ασφάλεια, θα οδεύει για την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων και της μεσαίας τάξης.

Πηγή: capital.gr