«Απόσυρση» για τον πρίγκιπα Ανδρέα

245

Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βρίσκεται ο πρίγκιπας Ανδρέας, Δούκας του Γιορκ, μετά την τηλεοπτική του συνέντευξη με θέμα τις σχέσεις του με τον αυτόχειρα βιαστή Τζέφρι Επσταϊν. Η εμφάνισή του θεωρήθηκε πανωλεθρία για τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας.

Το σκάνδαλο Επσταϊν κλονίζει ακόμα και τη βρετανική μοναρχία. O πρίγκιπας Ανδρέας, τρίτο τέκνο της βασίλισσας Ελισάβετ και όγδοος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι θα απέχει για το «ορατό μέλλον» από την εκτέλεση των βασιλικών του καθηκόντων, εξαιτίας της γενικής κατακραυγής που προκάλεσε η τηλεοπτική του συνέντευξη για τη φιλία του με τον αυτόχειρα παιδεραστή Τζέφρι Επσταϊν.

Η ανακοίνωση του Δούκα του Γιορκ, όπως είναι ο επίσημος τίτλος του πρίγκιπα Ανδρέα, αποτελεί την επιτομή τριών ταραγμένων ημερών που ακολούθησαν της τηλεοπτικής συνέντευξης στο BBC, η οποία προκάλεσε εξαιρετικά αρνητικές αντιδράσεις και έκανε πολλές εταιρείες που συνδέονταν με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που βρίσκονταν υπό την αιγίδα του πρίγκιπα, να λάβουν αποστάσεις. Ταυτόχρονα η τηλεοπτική του εμφάνιση πυροδότησε νέες εκκλήσεις να καταθέσει ο γαλαζοαίματος οτιδήποτε γνωρίζει για τον βαθύπλουτο χρηματιστή στο FBI. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Επσταϊν όταν αυτοκτόνησε βρισκόταν στη φυλακή, καθώς είχαν ασκηθεί εναντίον του διώξεις για σωματεμπορία ανηλίκων.

Ο πρίγκιπας Ανδρέας τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι προτού αποφασίσει να απέχει από τα καθήκοντά του ζήτησε και έλαβε την άδεια της μητέρας του. Η εμπλοκή του με τον Επσταϊν, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο πρίγκιπας, δυσχέρανε το έργο ολόκληρης της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Ο πρίγκιπας, που είναι 59 ετών σήμερα, συμφώνησε να παραχωρήσει την τηλεοπτική συνέντευξη, ευελπιστώντας ότι έτσι θα έκλεινε τα στόματα όσων έθεταν καυτά ερωτήματα για τις σχέσεις του με τον αυτόχειρα, αλλά και της γυναίκας που τον είχε καταγγείλει για ερωτική συνεύρεση όταν ήταν ανήλικη, κατόπιν της διαμεσολάβησης του Επσταϊν. Αντιθέτως, επί 50 λεπτά ήταν αντιμέτωπος με τις αμείλικτες, αλλά πάντα ευγενείς ερωτήσεις που του έθετε η δημοσιογράφος του BBC, Εμιλι Μεϊτλις. Ετσι η υπόθεσή του εξελίχθηκε σε ένα πρώτης τάξεως σκάνδαλο.

Οι τηλεθεατές δεν έκρυψαν τον αποτροπιασμό τους αλλά και την οργή τους, κυρίως για την έλλειψη οίκτου που επέδειξε ο γαλαζοαίματος προς τα θύματα των ειδεχθών εγκληματικών δραστηριοτήτων του Επσταϊν και φυσικά για τις διόλου πειστικές διαψεύσεις του σχετικά με την ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά του.

Η κατακραυγή στην τηλεοπτική εμφάνιση του πρίγκιπα Ανδρέα κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα του συνόλου του βρετανικού Τύπου, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη πανωλεθρία δημοσίων σχέσεων της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, μετά τους άσχημους χειρισμούς του τραγικού θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα σε αυτοκινητικό δυστύχημα, στο Παρίσι το 1997.

Την περασμένη Δευτέρα, μία γυναίκα, που έπεσε θύμα βιασμού από τον Επσταϊν σε ηλικία 15 ετών, απηύθυνε έκκληση προς τον πρίγκιπα Ανδρέα να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές που εξακολουθούν να πραγματοποιούν έρευνα για τις εγκληματικές δραστηριότητες του χρηματιστή. Τον Αύγουστο, εξάλλου, μία άλλη γυναίκα, η Βιρτζίνια Ρόμπερτς Τζιουφρ, κατήγγειλε ότι ο τριτότοκος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ είχε έρθει σε ερωτική συνεύρεση μαζί της, όταν εκείνη ήταν 17 ετών, κατόπιν προτροπής και διευκόλυνσης από τον χρηματιστή.

Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που μετά την εξοργιστική τηλεοπτική εμφάνιση του πρίγκιπα έλαβαν αποστάσεις από τη φιλανθρωπική οργάνωση Pitch@Palace, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του. Ανάμεσά τους η Cisco Systems και η KPMG.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημοσιογράφος που καλύπτει τα θέματα της βασιλικής οικογένειας για το BBC, Tζόνι Ντάιμοντ, τόνισε ότι η απόφαση του πρίγκιπα Ανδρέα είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο δεν έχει προηγούμενο στους σύγχρονους καιρούς και ότι η συνέντευξή του στην ουσία έπληξε όλο τον θεσμό της μοναρχίας στη Βρετανία. Ακόμα, όμως, και προτού βρεθεί μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, η απόφαση του πρίγκιπα Ανδρέα να δώσει συνέντευξη προκάλεσε διχασμό στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Οι «Τάιμς» του Λονδίνου, μάλιστα, είχαν αναφέρει ότι ο σύμβουλος δημοσίων σχέσεων του πρίγκιπα, Τζέισον Στάιν, παραιτήθηκε δέκα ημέρες πριν από την προβολή της, πιστεύοντας ότι η συνέντευξη θα είχε εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα.

Πηγή: kathimerini.gr