Αυτά είναι τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα 21 Νοεμβρίου

307

Τα Εισόδια της Θεοτόκου αποτελούν μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές γιορτές του έτους και η εκκλησία την τιμά με μεγάλη λαμπρότητα. Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντική η σημερινή γιορτή; Σε τι διαφέρει από τις υπόλοιπες γιορτές της Παναγίας; Και τελικά… ποιες Μαρίες γιορτάζουν σήμερα;

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα – εορτολόγιο : Βιργινία, Λεμονιά, Μαρία, Μάριος, Μάρω, Μαριώ, Μαριωρή, Μαρίκα, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαρούλα, Μαρίτσα, Μαριέττα, Μαρούσα, Μάρσια, Σουλτάνα, Σουλτάνης, Σούζυ, Σούζη, Σουλτανίτσα, Τάνια, Δέσποινα, Δεσποινούλα, Δέσπω, Δεσπούλα, Δεσποίνου, Δεσποίνω, Δεσποινιώ, Ντέπη, Πέπη, Ζέπω, Πιπίνα

Για να βάλουμε την ιστορία της Θεοτόκου σε σειρά, στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε τη γέννησή της, στις 21 Νοεμβρίου τα «Εισόδια της Θεοτόκου» στον ναό (εξηγούμε παρακάτω τι σημαίνει αυτό), στις 25 Μαρτίου είναι η γιορτή του Ευαγγελισμού, δηλαδή η χαρμόσυνη είδηση της επικείμενης γέννησης του Χριστού, και στις 15 Αυγούστου γιορτάζουμε την Κοίμησή της.

Τι είναι τα «Εισόδια της Θεοτόκου»
Η Παναγία γεννήθηκε από μεγάλους σε ηλικία γονείς, τον Ιωακείμ και την Άννα, οι οποίοι είχαν παρακαλέσει με πολύ πόνο τον Θεό για να τους χαρίσει ένα μωρό και εκείνοι να το αφιερώσουν στον Ναό Του.

Και έτσι έγινε: Έπειτα από πολλή προσευχή, νηστεία, αλλά και υπό την κατακραυγή του κόσμου που παρέμενε άτεκνο, το ηλικιωμένο ζευγάρι απέκτησε ένα κορίτσι που του έφερε τρομερή ευτυχία. Δεν ξέχασαν, όμως, το τάμα τους.

Όταν η μικρή Μαρία έγινε 3 ετών, οι γονείς της την οδήγησαν στον Ναό του Θεού και συγκεκριμένα την παρέδωσαν στον Αρχιερέα Ζαχαρία. Αυτός την ευλόγησε και είπε «Εμεγάλυνε ο Κύριος το όνομά σου σε όλες τις γενεές.

 

Πηγή: ekklisiaonline.gr