Ζητιάνοι μεταμφιεσμένοι σε πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη – Έχουν μαζί τους ακόμα και βαλίτσα

240

Επίκληση στα συναισθήματα αλληλεγγύης κάνουν επιτήδειοι στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι παριστάνουν τους πρόσφυγες και ζητιανεύουν σε κεντρικές οδούς.

Πρόκειται για μια εικόνα που είναι πλέον συνηθισμένη, κυρίως στην οδό Τσιμισκή, με έναν άντρα καθισμένο στο πεζοδρόμιο, μία γυναίκα δίπλα του με μαντήλα, ένα ή δύο παιδάκια που συνήθως κοιμούνται και μία μεγάλη βαλίτσα ακουμπισμένη στο πλάι όπου υποτίθεται μεταφέρουν το βιός τους.

Η εικόνα αυτή, επαναλαμβάνεται σε διάφορες …παραλλαγές, σε όλο το μήκος των κεντρικών αρτηριών της πόλης και όσο πλησιάζουν οι μέρες των Χριστουγέννων, αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Όπως αναφέρουν όμως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη της ομάδας Streetwork της «ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων» που έρχονται καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που επαιτούν στο δρόμο,  όταν τους προσέγγισαν, απαντούσαν ότι είναι από τη Συρία αλλά όταν τους μιλούσαν αραβικά, δεν απαντούσαν .

«Αν και υποστηρίζουν ότι είναι πρόσφυγες, εμείς δεν το έχουμε διαπιστώσει» λένε οι εργαζόμενοι της ΑΡΣΙΣ, σημειώνοντας ότι  ,οι υποτιθέμενες οικογένειες, («δεν ξέρουμε αν τα παιδιά είναι όντως δικά τους» αναφέρουν), προέρχονται από βαλκανικές χώρες, κυρίως από τη Βουλγαρία.

«Σκοπός τους είναι να πείσουν ότι είναι κυρίως, Σύριοι πρόσφυγες, δημιουργώντας μία …μεταμφίεση που δεν είναι τίποτε άλλο από μία δουλειά αφού φεύγουν από το πόστο τους για να κάνουν διάλειμμα για… τσιγάρο, επιλέγοντας να καπνίσουν λίγο μακρύτερα και μετά να επιστρέψουν στον… ρόλο τους».

Μάλιστα, τα μέλη του Streetwork έχουν διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι γνωρίζονται μεταξύ τους και πολλές φορές, συναντιούνται όλοι μαζί, προτού χωριστούν και πάει ο καθένας στο προκαθορισμένο… πόστο του.

Έκκληση των υπευθύνων της ομάδας, είναι να σταματήσει ο κόσμος να τους δίνει λεφτά καθώς έτσι συντηρείται το φαινόμενο που αναμένεται, όσο πλησιάζουν οι γιορτινές μέρες, να πάρει μεγαλύτερη έκταση και έτσι, ακόμη περισσότερα παιδιά να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr