Ξοδεύουν 115 ευρώ την ημέρα στην Αθήνα οι ξένοι τουρίστες

223

Στα ίδια επίπεδα με το 2018 διαμορφώθηκε φέτος η μέση ημερήσια δαπάνη ανά άτομο στην Αθήνα για αξιοθέατα, εστίαση, μεταφορά και αγορές, με αυξομειώσεις εντούτοις ανά κατηγορία.

Σύμφωνα με την 15η ετήσια έρευνα “Περί Ικανοποίησης Ξενοδοχείων και Απόδοσης Ξενοδοχείων Αττικής 2019”, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού, η ημερήσια δαπάνη είναι στα 115 ευρώ.

Όπως φαίνεται από την έρευνα, οι υψηλότερες δαπάνες προέρχονται από την αγορά των ΗΠΑ, ενώ οι χαμηλότερες από τους Γερμανούς τουρίστες.

deteyt

Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι επισκέπτες θα ξαναέρχονταν (87%) ή θα σύστηναν (96%) την Αθήνα και δηλώνουν ευχαριστημένοι από την σχέση τιμής – ποιότητας. Ωστόσο , τα επίπεδα ικανοποίησης σχετικά με το πράσινο της πόλης, την ηχορύπανση, την κατάσταση των πλατειών και των πεζοδρομίων και την ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένουν και φέτος χαμηλά.

etetert

Τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν από την άποψη περίπου 1500 επισκεπτών ενοίκων ξενοδοχείων μελών της Ένωσης που ήρθαν στην Αθήνα τους μήνες  Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Πέφτει η πληρότητα των ξενοδοχείων

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί στους επιχειρηματίες του κλάδου πως παρά την άνοδο του Τουρισμού και της ζήτησης για τον προορισμό της Αθήνας, δεν υπάρχει ενίσχυση τομέων που θα μπορούσαν να τονώσουν περισσότερο τα έσοδα, όπως για παράδειγμα ο συνεδριακός τουρισμός.

Είναι ενδεικτικό πως τα επίπεδα πληρότητας στα ξενοδοχεία της Αττικής μειώθηκαν κατά 2,4% το Σεπτέμβριο, ενώ οι τιμές δωματίων αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 1,2%, κατά συνέπεια την υποχώρηση του RevPAR (έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο) κατά 1,3%.

Την ίδια περίοδο, η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη σημείωσαν βελτίωση του RevPAR κατά 14,4% και 13,6% αντίστοιχα κυρίως λόγω μεγάλων εκδηλώσεων και συνεδρίων, επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά τη σημασία προσέλκυσης εκδηλώσεων και της σύγχρονης υποδομής συνεδρίων.

Όπως αναφέρεται τέλος στην έρευνα, μετά τη σημαντική αύξηση της ζήτησης, αυξήθηκε και η προσφορά με τη μορφή βραχυχρόνιας μίσθωσης, μονάδων ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχείων. Παρόλο που ο συνολικός αριθμός ξενοδοχείων και δωματίων στην Αττική αυξήθηκε κατά 1% και 3% αντίστοιχα την περίοδο 2015 – 2019, περαιτέρω ανάλυση αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των δωματίων 4 και 5 αστέρων στην Αττική αυξήθηκε κατά 24% και 3% , ενώ οι άλλες κατηγορίες μειώθηκαν.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
[email protected]

 

Πηγή: capital.gr