Το επιβλητικό γεφύρι της Πορτίτσας στα Γρεβενά (φωτογραφίες)

250

Το φθινόπωρο τα χρώματα της Πίνδου προσφέρουν μοναδικές εικόνες στον επισκέπτη, δίνοντάς του την ευκαιρία να θαυμάσει τα «πέτρινα μουσεία» της περιοχής: αρχοντικά, εκκλησίες, καλντερίμια, γεφύρια που έχτισαν σε όλη τη Μακεδονία οι μάστορες της πέτρας.

Ενα από αυτά είναι το γεφύρι της Πορτίτσας στα Γρεβενά, στην βάση ενός φαραγγιού που σχηματίζουν οι βράχοι του γραφικού χωριού Σπήλαιο και της Λυκότρυπας, το οποίο συνέδεε την καθημερινότητα των κατοίκων των δύο χωριών.

Το γεφύρι της Πορτίτσας στα Γρεβενά είναι το δημοφιλέστερο και ωραιότερο γεφύρι της περιοχής κτισμένο πάνω από τον ποταμό Βενέτικο.

Η κατασκευή του πέτρινου γεφυριού υπολογίζεται ότι έγινε το 1743 και σύμφωνα με τοπικές πηγές χτίστηκε με προσφορές από το Μοναστήρι του Σπηλαίου. Είναι δίτοξο με το άνοιγμα του μεγάλου τόξου να φτάνει τα 13,80 μ. και του μικρού τα 5 μέτρα.

Το συνολικό του μήκος είναι 34 μ. και το πλάτος του 2,70 μ. , το δε συνολικό του ύψος του φτάνει τα 7,80 μέτρα.

Η διάσχιση του φαραγγιού κατά την διάρκεια του χειμώνα και της Άνοιξης γίνεται με καγιάκ ενώ κατά την περίοδο του Καλοκαιριού και του Φθινοπώρου είναι μια μοναδική εμπειρία για πεζοπόρους. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr