Όλυμπος: Ζούμε στον ομορφότερο τόπο! Απόδραση στα χωριά του βουνού των θεών – ΦΩΤΟ

1890

Όλυμπος. Μυθικός, επιβλητικός, μυστηριώδης. Είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της χώρας, Διατηρητέο Οικοσύστημα της UNESCO και κατοικία των δώδεκα θεών. Το εντυπωσιακό υψόμετρο (2.918 μ.), τα μοναδικά φυσικά τοπία και η μυθική γοητεία του το καθιστούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου.

Το βουνό των θεών αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πεζοπόρους, ορειβάτες και αναρριχητές που θέλουν να απολαύσουν την περιπλάνηση στις πλαγιές του και να κατακτήσουν τις κορυφές του, αλλά και για τους λάτρεις των ορεινών αποδράσεων σε γραφικά χωριά μέσα στην πανέμορφη φύση.

Άλλα ήσυχα και ξεχασμένα στο χρόνο και άλλα πιο ζωντανά και τουριστικά αναπτυγμένα, τα χωριά του Ολύμπου προσφέρονται για ενδιαφέρουσες εκδρομές και εξερευνήσεις όλες τις εποχές.

 

Λιτόχωρο

Κλασική βάση για εξερεύνηση του μυθικού βουνού αποτελεί το γραφικό Λιτόχωρο, στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς του. Είναι είναι η πύλη του Ολύμπου, όμως να απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Από την κεντρική πλατεία ξεκινά ο λαβύρινθος με τα στενά δρομάκια, ενώ στην κορυφή του οικισμού βρίσκεται το παλιό χωριό. Σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, νεοκλασικά καπετανόσπιτα, μικρές συνοικιακές πλατείες, πέτρινες βρύσες και εκκλησίες συνθέτουν την εικόνα των οικισμών. Οι φυσιολάτρες μπορούν να επισκεφθούν το φαράγγι του ποταμού Ενιπέα με τους περίφημους καταρράκτες, μέσα από μία εντυπωσιακή διαδρομή με αφετηρία τη θέση Μύλοι.

Παλαιός Παντελεήμονας

Πανέμορφος οικισμός στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, πνιγμένος σε καστανιές, κουμαριές, οξιές και πλατάνια και με μοναδική θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας, ο Παλαιός Παντελεήμονας θα σας κερδίσει με την πρώτη ματιά. Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη βόρεια Ελλάδα. Ο οικισμός κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από την δεκαετία του 1950. Τη δεκαετία του 1980, όμως, αναπαλαιώθηκε και το χωριό άρχισε να παίρνει και πάλι ζωή. Περίπου 100 χλμ. θα χρειαστεί να διανύσετε από τη Θεσσαλονίκη για να περπατήσετε στα καλντερίμια του, ανάμεσα στα όμορφα πέτρινα σπίτια. Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που έδωσε στο χωριό το όνομά του και το αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο.

Άνω Σκοτίνα

Επτά χιλιόμετρα μακριά από τον Άγιο Παντελεήμονα, βρίσκεται ή Άνω ή Παλαιά Σκοτίνα, χτισμένη σε δασωμένη πλαγιά του βουνού σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρων. Ο εγκαταλελειμμένος αυτός οικισμός τα τελευταία χρόνια γνωρίζει άνθιση και προσελκύει επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου. Μέρος του χωριού έχει ανακατασκευαστεί με την επιμέλεια της πολιτείας και ιδιωτών. Στη βόλτα σας στην Άνω Σκοτίνα θα δείτε πετρόχτιστα σπίτια του 17ου και 18ου αιώνα, καθώς και δύο αξιόλογους ναούς: την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (14ου αιώνας) με το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (1862).

Παλαιοί Πόροι

Μόλις 6 χλμ. από τον κόμβο του Πλαταμώνα, μετά από μια καταπράσινη διαδρομή, θα συναντήσετε τον παραδοσιακό οικισμό των Παλαιών Πόρων, φωλιασμένο στα 600 μέτρα υψόμετρο. Το χωριό είναι ιδιαίτερα γραφικό με όμορφα πέτρινα σπίτια που χρονολογούνται από τον 18ο και τον 19ο αιώνα, λιθόστρωτα καλντερίμια και μια ωραία πλακόστρωτη πλατεία με ταβέρνα, έναν πελώριο πλάτανο και υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό. Πάνω από τον οικισμό υπάρχει ένα υπέροχο δάσος με δύο πολύ όμορφα εκκλησάκια, των Αγίων Αποστόλων και της Ζωοδόχου Πηγής.

 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Αρχαιολογικός Χώρος Δίου

Στους πρόποδες του βουνού των θεών, 5 χλμ. από τις ακτές της Πιερίας, βρίσκεται ο φημισμένος αρχαιολογικός χώρος του Δίου. Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Καλύπτοντας χώρο έκτασης 1.500 στρεμμάτων, ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου αποτελείται από μια οχυρωμένη πόλη, έκτασης 360 στρεμμάτων, πλαισιωμένη από χώρους λατρείας που κατοικήθηκε χωρίς διακοπή από τα κλασικά ως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Ο περίπατος ανάμεσα στα μνημεία, μέσα σε ένα δάσος με δέντρα και τρεχούμενα νερά, είναι απολαυστικός. Υπάρχει έξοδος στην Εθνική οδό προς Δίον αλλά μπορείτε να πάτε και μέσω Λιτόχωρου.

Κάστρο Πλαταμώνα

Σε στρατηγική θέση, που ελέγχει τη διάβαση της κοιλάδας των Τεμπών και τον δρόμο Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Νότιας Ελλάδας, νοτιοανατολικά του βουνού των θεών, το κάστρο του Πλαταμώνα χρονολογείται από τη Φραγκοκρατία και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη σημερινή κωμόπολη του Πλαταμώνα. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα και καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας. Από εδώ θα απολαύσετε μια υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό κόλπο. Το καλοκαίρι πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Ορειβατικές διαδρομές

Υπάρχουν πολλές ορειβατικές διαδρομές που μπορείτε να κάνετε στον Όλυμπο, με πιο δημοφιλή αυτήν που ξεκινά από το Λιτόχωρο και οδηγεί στη θέση Πριόνια, μέσα από το φαράγγι του Ενιπέα. Αν θέλετε να συνεχίσετε, λίγα χιλιόμετρα πριν από τα Πριόνια (στη θέση Γκορτσιά), ξεκινά η διαδρομή για το Οροπέδιο των Μουσών (2.600 μ.) όπου υπάρχουν δύο καταφύγια (Αποστολίδης και Κάκαλος) και από εκεί για τις ψηλότερες κορυφές του βουνού. Η εικόνα του εντυπωσιακού «θρόνου του Δία» (Στεφάνι) θα σας μείνει αξέχαστη. Αν είστε αρχάριοι, θα πρέπει να περιοριστείτε στους θερινούς μήνες, όταν λειτουργούν και τα καταφύγια. Οι καλοκαιρινές αναβάσεις αρχίζουν συνήθως από τις αρχές Ιουνίου και τελειώνουν τον Οκτώβρη.

 

ΔΙΑΜΟΝΗ: Στο Λιτόχωρο ξεχωρίζει το Robolo Boutique Hotel που στεγάζεται σε ένα πέτρινο αρχοντικό του 19ου αιώνα. Μια καλή επιλογή είναι και ο ξενώνας Παληό Λιτόχωρο, διακοσμημένος σε παραδοσιακό, ρουστίκ στυλ. Στον Παλαιό Παντελεήμονα θα βρείτε το Πλειάδες, ένα αρχοντικό που διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, αλλά με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Εναλλακτικά μπορείτε να μείνετε στον Ξενώνα το Χάνι κοντά στην πλατεία ή στον ξενώνα Κυράνη στο κέντρο του οικισμού και με υπέροχη θέα στον Όλυμπο και τον Θερμαϊκό κόλπο. Στην Άνω Σκοτίνα ο πετρόχτιστος ξενώνας Sintrivanis Mountain προσφέρει δωμάτια με παραδοσιακή διακόσμηση και εστιατόριο. Στην ανεξερεύνητη περιοχή του δυτικού Ολύμπου, σε μια καταπράσινη πλαγιά 45 στρεμμάτων έξω από τον Άγιο Δημήτριο βρίσκεται το Κτήμα Μπέλλου με ένα «πράσινο» boutique ξενοδοχείο που συνδυάζει τη φιλοσοφία του αγροτουρισμού με παροχές υψηλών προδιαγραφών.

ΦΑΓΗΤΟ: Μια μοναδική γευστική εμπειρία σας περιμένει στο Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, στο Λιτόχωρο, όπου ο σεφ Ανδρέας Γάβρης δημιουργεί ευφάνταστα πιάτα με τοπικές πρώτες ύλες. Το Μεζέ Μεζέ είναι ένα καλό μεζεδοπωλείο σε κεντρικό σημείο στο Λιτόχωρο. Στην πλατεία του Παλαιού Παντελεήμονα, η ταβέρνα Όλυμπος έχει μεγάλη ποικιλία μαγειρευτών, καθώς και κρέατα σούβλας και σχάρας. Στο παραδοσιακό οινομαγειρείο του ξενώνα To Χάνι χρησιμοποιούν φρέσκα υλικά ντόπιας παραγωγής και μαγειρεύουν σε παραδοσιακό φούρνο με ξύλα. Στην Δίον, το Αγιονέρι είναι μια παραδοσιακή ταβέρνα για τους λάτρεις του κρέατος.

Όλυμπος: Απόδραση στα χωριά του βουνού των θεών
Πηγή: reader.gr