Στο σφυρί βγαίνει μετάλλιο του Τζέσε Οουενς

201

Κάθε ολυμπιακό μετάλλιο έχει τη δική του ιστορία. Ένα μετάλλιο όμως του Τζέσε Όουενς είναι από μόνο του… ιστορία. Και αυτή η ιστορία βγαίνει σε δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 226.000 ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τελική τιμή του μεταλλίου του «θρυλικού» Ολυμπιονίκη του Βερολίνου (1936) ενδέχεται να ξεπεράσει το 1.000.000 ευρώ καθώς το 2013 ένα άλλο μετάλλιό του είχε φτάσει τα 1.324.488 ευρώ, ποσό που αποτελεί μέχρι σήμερα την υψηλότερη τιμή που έχει δημοπρατηθεί ποτέ ολυμπιακό αναμνηστικό.

Ο Τζέσε Όουενς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 κατέκτησε χρυσά μετάλλια στα 100 μ., τα 200 μ., στο άλμα εις μήκος και στη σκυταλοδρομία 4Χ100. Έμεινε στην ιστορία ως ο Ολυμπιονίκης που προκάλεσε έκπληξη, θαυμασμό αλλά και οργή των ανθρώπων του Γ’ Ράιχ, κυρίως του Χίτλερ. Βέβαια, ο ίδιος έχει δώσει διαφορετική εκδοχή: «Ο Χίτλερ έπρεπε να έρθει και να φύγει απ΄ το στάδιο πολύ συγκεκριμένες ώρες. Χρειάστηκε να αποχωρήσει πριν από την απονομή των μεταλλίων των 100 μ. αλλά έτυχε να περάσω δίπλα απ΄ τις θέσεις του επιτελείου του. Με χαιρέτησε από μακριά και τον χαιρέτησα και εγώ», είχε πει, ενώ το βιβλίο του Τζέρεμι Σαπ αναφέρει μία δήλωσή του σύμφωνα με την οποία δεν τον σνόμπαρε ο Χίτλερ αλλά ο Φράνκλιν Ρούσβελτ που δεν του έστειλε ούτε ένα τηλεγράφημα.

Και η αλήθεια είναι ότι ποτέ ο Πρόεδρος Ρούσβελτ δεν κάλεσε τον Ολυμπιονίκη στον Λευκό Οίκο, διότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν ήθελε να δυσαρεστήσει ρατσιστές ψηφοφόρους. Ο Τζέσε Όουενς,  παρά τη μεγάλη επιτυχία του, δεν προσέλκυσε διαφημιστικές εταιρείες για να βρει χορηγούς. Τρία χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς η επιχείρησή του χρεοκόπησε και για να επιβιώσει αναγκάστηκε να τρέχει σε αγώνες με αντίπαλους άλογα (!). Ήταν μανιώδης καπνιστής και πέθανε το 1980, σε ηλικία 67 ετών, από καρκίνο στους πνεύμονες.

Κανείς δε ξέρει το μετάλλιο που βγήκε σε δημοπρασία από ποιό αγώνισμα είναι. Από τα τέσσερα χρυσά, η τύχη των δύο είναι άγνωστη. Το σίγουρο είναι ότι προέρχεται από την οικογένεια Ολυμπιονίκη Τζον Τέρπακ. Ο Αμερικάνος αρσιβαρίστας είχε στηρίξει οικονομικά τον θρυλικό σπρίντερ και αυτός σε ένδειξη ευγνωμοσύνης του είχε χαρίσει ένα από τα χρυσά μετάλλια του. «Δε μπορεί κάποιος να ζήσει τρώγοντας ένα μετάλλιο», είχε πει σε δήλωσή του ο Ολυμπιονίκης – σύμβολο.  

Η δημοπρασία θα ολοκληρωθεί στις 7 Δεκεμβρίου. 

Πηγή: kathimerini.gr