Ελεύθεροι οι καταδικασθέντες για τη Siemens μέχρι την εκφώνηση των ποινών τους

197

Ελεύθεροι μέχρι… νεωτέρας, είναι οι 22 καταδικασθέντες για την υπόθεση της Siemens, οι οποίοι θα πρέπει να εμφανιστούν και πάλι στο δικαστήριο την Παρασκευή όπου θα συνεχίσουν τις αγορεύσεις τους επί των ελαφρυντικών οι συνήγοροι τους.

Παρά την απαγγελία της καταδικαστικής απόφασης, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, διέταξε να μην κρατηθούν οι κατηγορούμενοι μέχρι την επιμέτρηση των ποινών τους, κάνοντας δεκτό το αίτημα της υπεράσπισής τους, πως αυτό δεν προβλέπεται με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Έτσι, μετά και τη σχετική εισαγγελική πρόταση, ελεύθεροι αποχώρησαν όσοι κατηγορούμενοι ήταν παρόντες στο δικαστήριο, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν είχαν εμφανιστεί αλλά εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους.

«Οι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι για την ώρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δικαστηρίου λίγο πριν κλείσει  την πρώτη ημέρα διαδικασίας επί της απόφασης.

Πολλοί πάντως είδαν την απόφαση για τη μη κράτηση των κατηγορουμένων ως «πρόκριμμα» για την περαιτέρω τύχη τους. Και αυτό γιατί πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις ποινές που θα επιβληθούν τελικά από το δικαστήριο και αν αυτές θα οδηγήσουν κάποιους από αυτούς στη φυλακή.

Η απόφαση πάντως έγινε δεκτή με ποικίλα συναισθήματα από τους κατηγορουμένους οι οποίοι είδαν σ’ αυτήν μία  προσπάθεια ικανοποίησης του κοινού περί δικαίου μέσα στα νέα δεδομένα όμως που δημιούργησε ο νέος Ποινικός Κώδικας ο οποίος ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας το δρόμο για τη  παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας μέσα από τη μετατροπή του σε πλημμέλημα.

Η  κρίση των δικαστών για τα ελαφρυντικά θα καθορίσει και την τελική ποινή που θα επιβληθεί στους καταδικασθέντες για   ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες) κατ επάγγελμα. Και αυτό γιατί η αναγνώριση ελαφρυντικού μπορεί να αλλάξει δραστικά την τελική ποινή  σε μια πράξη που τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 15 έτη.

Η απόφαση

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ομόφωνα αποφάσισε να παύσει   οριστικά η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής για το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα για τους Έλληνες και Γερμανούς κατηγορούμενους από την Siemens: Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρ. Καραβέλα, Ηλία Γεωγρίου, Πρόδρομο Μαύριδη, Αλέξανδρο Αθανασιάδη, Κάρλ Εντουαρτ Πίρερ, Ρόναλντ Κοχ, Τόμας Γκανσγκουιντ, Χανς Μπενζάου, Μικαελ Κουτσενροίτερ, Ράιχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφανγκ Ρούντοφ, Χανς Γιάγκεμαν και Φρανς Ρίχτερ. 

Με την απόφαση παύει επίσης η δωροδοκία υπαλλήλου για τους Μ. Χριστοφοράκο, Χρ. Καραβέλα και πέντε ακόμη στελέχη της Siemens στη Γερμανία. 

Παύει την κατηγορία της δωροληψίας στον ιδιωτικό τομέα για τα κατηγορούμενα στελέχη του ΟΤΕ: Γιώργο Σκαρπέλη, Αθανάσιο Γρεβενίτη, Παναγιώτη Βεργή, Δημήτριο Κόκκινο, Κωνσταντίνο Γκόγκα, Νικόλαο Νίντο, Γεώργιο Καραπλή, Νικόλαο Μανασή, Γεώργιο Αργυρόπουλο, Δημήτριο Γυφτόπουλο, Δημήτριο Κουβάτσο και Παναγιώτη Νικάκη.

Παύει την ποινική δίωξη για το αδίκημα της συνέργειας σε δωροληψία στον ιδιωτικό τομέα για Θεόδωρο Τσουκάτο και άλλα 19 πρόσωπα αρχικά εμπλεκόμενα.

Επίσης παύει την ποινική δίωξη για το ίδιο αδίκημα για τους κατηγορούμενος, επιχειρηματίας, τραπεζικούς υπαλλήλους: Γεώργιο Καλδή, Αλέξανδρο Λέτσα, Σάββα Γιαννακάκ, Αθανάσιο Ράμο, Βασίλειο Τυρογαλά, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη, Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. 

Παύει τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για τους κατηγορούμενους: Ηλία Γεωργίου, Πόλαντ Κοχ, Χανς Μπερζάου, Κωνσταντίνο Γκόγκα και Γεώργιο Καραπλή. 

Αθώοι κηρύχθηκαν από την  νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα  οι: Νίκος Μανασής, Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς και Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης. 

Το δικαστήριο απέρριψε τους ι αυτοτελείς ισχυρισμούς για τη συνδρομή δεδικασμένου (βασικός ισχυρισμός  του Μιχ. Χριστοφοράκου) και έλλειψη διττού αξιοποίνου. 

Ένοχους για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα έκριναν οι δικαστές τους : Μιχαλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα, Πρόδρομο Μαύριδη, Αλέξανδρο Αθανασιάδη, Έντουαρντ Πίρερ, Τόμας Γκάνσουιντ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράηχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκεμαν, Φρανς Ρίχτερ, Γιώργο Σκαρπέλη, Νίκολαο Νίντο, Γεώργιο Αργουρόπουλο, Δημήτριο Γυφτόπουλο, Δημήτρη Κουβάτσο, Παναγιιώτη Νικάκη, Γεώργιο Καλδή, Αλέξανδρο Λέτσα, Φάνη Λυγινό, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και Μάρθα Καραβέλα (στην τελευταία αποδίδεται το συγκεκριμένο αδίκημα εκτός από κατ´επάγγελμα και κατά κερδοσκοπία).

Διαβάστε επίσης: 

Πηγή: zougla.gr