100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Κυβέρνηση Τζαννετάκη με στήριξη Ν.Δ.-ΣΥΝ

275

18 Ιουνίου 1989. Σε μια πολιτική ατμόσφαιρα που δηλητηριάζεται από τα σκάνδαλα και τη σκανδαλολογία, το ζήτημα της κάθαρσης αποκτά σημαντική θέση στις εκλογές. Το άνοιγμα της κάλπης, όμως, δεν θα δώσει αυτοδυναμία σε κάποιο κόμμα. Η Ν.Δ. υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη θα βρεθεί στην πρώτη θέση με ποσοστό 44,28%, ωστόσο θα καταλάβει μόνο τις 145 έδρες του Κοινοβου-λίου. Το ΠΑΣΟΚ θα καταλάβει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 39,13% και 125 έδρες.

Από το ίδιο βράδυ ξεκινούν διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης – εκ των πραγμάτων κυβέρνησης συνεργασίας. Και σε αυτές το ζήτημα της κάθαρσης και της μη παραγραφής των πράξεων όσων ενέχονταν σε σκάνδαλα κατείχε, επίσης εκ των πραγμάτων, κομβική θέση. Κρίσιμο ρόλο στις διεργασίες είχε ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, ο οποίος είχε συγκροτηθεί από το ΚΚΕ, την ΕΑΡ και ανένταχτους στις 8 Απριλίου και είχε πάρει 13,13% στις εκλογές και 28 έδρες.

Το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» στις 28 Ιουνίου αποκάλυπτε ότι «με πρωτοβουλία της ηγεσίας του Συνασπισμού πραγματοποιήθηκε αιφνιδίως αργά χθες το βράδυ συνάντηση στο σπίτι του κ. Μητσοτάκη στη Γλυφάδα, του προέδρου της Ν.Δ. με τους κ. Φλωράκη και Κύρκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φλωράκης επανέλαβε προς τον κ. Μητσοτάκη τον δημοκρατικά άστοχο όρο του Συνασπισμού να μην είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ., την οποία θα ήταν διατεθειμένος (ο Συνασπισμός) να υποστηρίξει. Σε αντάλλαγμα η Αριστερά δέχεται να ορίσει ο κ. Μητσοτάκης όποιον επιθυμεί για πρωθυπουργό».

Τρεις ημέρες αργότερα, οι δύο πολιτικοί χώροι συμφώνησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον βουλευτή της Ν.Δ. Τζαννή Τζαννετάκη.

«Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές», έγραφε η «Κ» την 1η Ιουλίου, «ο ιστορικός συμβιβασμός μεταξύ της λεγόμενης Δεξιάς και της Αριστεράς αποτελεί πολύ σημαντική καμπή στην πρόσφατη πολιτική ιστορία».

Και συμπλήρωνε την επομένη: «Από εθνικής σκοπιάς, το βαρυσήμαντο γεγονός είναι ότι στη βασανισμένη Ελλάδα σαράντα χρόνια ύστερα από έναν αιματηρό εμφύλιο, βρίσκεται σήμερα στην εξουσία μια κυβέρνηση που την απαρτίζουν οι ίδιες δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν σε αυτή τη σύρραξη […]».


«Αυτή η προσπάθεια της εθνικής συμφιλίωσης και αν θέλετε του εθνικού συμβιβασμού θα ανοίξει μια καινούργια πολιτική περίοδο στην πολιτική ζωή της Ελλάδας» (Κων. Μητσοτάκης).

Πηγή: kathimerini.gr