Η ΕΟΔ θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο του 2020 το Παγκόσμιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης

233

Στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί, τον Οκτώβριο του 2020, το Παγκόσμιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης, με “οικοδέσποινα” την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), που είναι και η μοναδική οργάνωση στην Ελλάδα, που είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορεινής Διάσωσης (ICAR) από το 2007.

Πάνω από 500 σύνεδροι από όλο τον κόσμο αναμένεται να πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης, που θα διοργανωθεί από τις 13 έως τις 17 Οκτωβρίου 2020, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΟΔ, είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη διοργάνωση φιλοξενείται από εθελοντική οργάνωση, “γεγονός που αναδεικνύει αφενός την αναγκαιότητα για ενίσχυση της ορεινής διάσωσης στη χώρα μας και αφετέρου τον ρόλο των εθελοντών στην υποστήριξη των επιχειρήσεων που διενεργούνται σε ορεινό πεδίο”.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, εκτός από τις εισηγήσεις και τις παρουσιάσεις, στο πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνεται και ημέρα επιδείξεων ορεινής διάσωσης, που θα πραγματοποιηθεί στον Όλυμπο με τη συμμετοχή μελών της ΕΟΔ, αλλά και άλλων διασωστικών ομάδων του εξωτερικού.

Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου παρουσιάζονται όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της ορεινής διάσωσης, τόσο σε επίπεδο τεχνικών και διαδικασιών όσο και σε αυτό των υλικών, των καινοτομικών τεχνολογιών και της προνοσοκομειακής φροντίδας και Πρώτων Βοηθειών. Η στατιστική των ατυχημάτων και η ανάλυση των περιστατικών κατέχει ένα σημαντικό μέρος στις παρουσιάσεις. Για το 2020 η θεματική των εργαστηρίων εστιάζει στην έρευνα και διάσωση από χιονοστιβάδες.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ