Η ένοπλη επίθεση κατά των ΜΑΤ στη Χαρ. Τρικούπη

178

«Μεταξύ 6.15 με 6.20 το πρωί, άκουσα τρεις διαδοχικούς πυροβολισμούς και αμέσως έπεσα στο δάπεδο της κλούβας. Ενιωσα πόνο στο δεξί μέρος του θώρακα και στο αριστερό πόδι και κατάλαβα ότι είχα τραυματιστεί». Ετσι περιέγραψε την ένοπλη επίθεση της «Ομάδας Επαναστατικής Αυτοάμυνας» κατά της διμοιρίας έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ο αστυνομικός των ΜΑΤ που τραυματίστηκε από τα θραύσματα βολίδας του καλάσνικοφ.

Το πρωί της 10ης Ιανουαρίου 2017 ο 36χρονος ειδικός φρουρός εκτελούσε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της διμοιρίας υπηρεσία στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Είχε μόλις επιστρέψει στην κλούβα, έχοντας ολοκληρώσει έναν σύντομο έλεγχο της περιμέτρου, όταν άγνωστοι πυροβόλησαν κατά των αστυνομικών από απόσταση περίπου 50 μέτρων, στη γωνία της Χαριλάου Τρικούπη με την οδό Αραχώβης. «Κατά τον έλεγχο δεν είδα πεζό ή όχημα να περνάει από το σημείο, ούτε εντόπισα κάποιο ύποπτο αντικείμενο. Στις 6.10 ολοκλήρωσα τον έλεγχο και μπήκα στην κλούβα να αφήσω τον εξοπλισμό», είπε για όσα προηγήθηκαν της ένοπλης επίθεσης.

Μετά τον τραυματισμό του, μεταφέρθηκε με τη βοήθεια συναδέλφων του αρχικά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ για τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. «Στα επείγοντα διαπιστώθηκε ότι είχα τραυματιστεί στον θώρακα και το πόδι», συμπλήρωσε.

«Δεχόμαστε επίθεση»

Τα γεγονότα της 10ης Ιανουαρίου 2017 περιέγραψε και ο επικεφαλής της διμοιρίας των ΜΑΤ που δέχτηκε την επίθεση. «Στις 6.25, ενώ βρισκόμουν με δύο αστυνομικούς στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Διδότου, άκουσα έναν θόρυβο και κατάλαβα ότι δεχόμαστε πυροβολισμούς χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω το σημείο απ’ όπου προέρχονται. Κινήθηκα προς την οδό Βαλτετσίου, ακούγοντας άλλους δύο κρότους, και είδα τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο να έχουν καλυφθεί πίσω από κολόνες. Εκανα κι εγώ το ίδιο και παράλληλα ενημέρωσα μέσω ασυρμάτου το κέντρο για την επίθεση που δεχόμαστε». Σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε στους συναδέλφους του, ούτε αυτός ούτε οι υπόλοιποι αστυνομικοί της διμοιρίας δεν είδαν τους δράστες της επίθεσης.

«Εκτός από τον τραυματισμό του ειδικού φρουρού, από την επίθεση προκλήθηκαν δύο οπές στο παρμπρίζ του υπηρεσιακού λεωφορείου, ενώ τα βλήματα προκάλεσαν φθορές σε ένα κράνος, τρύπησαν μια αντιασφυξιογόνο μάσκα και έναν θώρακα», περιέγραψε ο επικεφαλής της διμοιρίας. Από τη βαλλιστική εξέταση στους τρεις κάλυκες που βρέθηκαν στη γωνία Χαριλάου Τρικούπη και Αραχώβης, προέκυψε ότι το όπλο της επίθεσης ήταν το ίδιο με εκείνο που είχε χρησιμοποιηθεί σε δύο παλαιότερες τρομοκρατικές ενέργειες της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα»: στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ την 24η Μαΐου 2014 και στην πρεσβεία του Μεξικού την 31η Ιουλίου 2016.

Στην προκήρυξη που δημοσιοποιήθηκε μετά το «δίδυμο» χτύπημα της οργάνωσης, τον Νοέμβριο του 2017, τα μέλη της έγραφαν: «Στις 10 Γενάρη 2017 κάναμε μια πρώτη προειδοποιητική επαφή, ρίχνοντας μια βολή στη κλούβα που σταθμεύει μπροστά από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και άλλες δυο δίπλα σ’ έναν σκοπό. Η επίθεση στα ΜΑΤ ήταν λαϊκή απαίτηση του Δεκέμβρη. Οι άνθρωποι που τίμησαν τον Γρηγορόπουλο στα οδοφράγματα φώναζαν στους ένστολους δολοφόνους ότι “έρχεται η Επαναστατική Αυτοάμυνα”»…

Πηγή: kathimerini.gr