Γιάννης Αναστασίου – παρελθόν για τον Ατρόμητο – το βιογραφικό του

1861

Παρελθόν αποτελεί πλέον ο Γιάννης Αναστασίου από τον πάγκο του Ατρόμητου Περιστερίου, αφού λύθηκε συνενετικά το συμβόλαιο που είχε με την ομάδα.

Ο Γιάννης Αναστασίου γεννήθηκε στην Άρτα και στην ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία διέπρεψε κυρίως στο Ολλανδικό Πρωτάθλημα. Μεταξύ άλλων αγωνίστηκε σε Άγιαξ, Ρόντα, Σπάρτα Ρότερνταμ, Άντερλεχτ ενώ σε Ελληνικό επίπεδο έπαιξε σε ΟΦΗ και Εθνικό Πειραιώς.

Τον 2008 μετά τη λήξη της ποδοσφαιρικής του καριέρας και αφού ολοκλήρωσε την Ανώτατη εκπαίδευσή του ως προπονητής, ανέλαβε τη θέση βοηθού του Χενκ Τεν Κάτε, νέο προσληφθέντα τότε προπονητή στον Παναθηναϊκό. Σημαντικό κριτήριο για τη συγκεκριμένη επιλογή του Ολλανδού τεχνικού, αποτέλεσε ότι ο Αναστασίου είχε αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του στον Άγιαξ. Ακολούθως και για 1½ αγωνιστική περίοδο (Ιανουάριος 2011-Ιούλιος 2012) διετέλεσε βοηθός προπονητή της Γιουνγκ Άγιαξ (η ομάδα νέων του ολλανδικού συλλόγου), ενώ επί δίμηνο (Ιανουάριος-Μάρτιος 2013) κάλυψε την αντίστοιχη θέση στην αγγλική Ρέντινγκ.

Το 2013 ανέλαβε τη θέση του πρώτου προπονητή στον Παναθηναϊκό. Την περίοδο 2013-14 όπου ήταν και η πρώτη του σεζόν, η Αθηναϊκή ομάδα τερμάτισε στη δεύτερη θέση του Πρωταθλήματος, ενώ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος. Ο Παναθηναϊκός την περίοδο αυτή έπαιζε εξαιρετικό ποδόσφαιρο και για τον λόγο αυτό ο Γιάννης Αναστασίου αναδείχθηκε ο κορυφαίος προπονητής της χρονιάς. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ομάδα αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και μέσα από πολλές δυσκολίες κατάφερε να παρουσιάσει μια αξιοπρεπή παρουσία και να τελειώσει τη χρονιά με τρόπαιο. Την επόμενη σεζόν ο Παναθηναϊκός συνέχισε στα ίδια επίπεδα και τερμάτισε στη δεύτερη θέση του Πρωταθλήματος ενώ τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας ολοένα και αυξάνονταν. Ουσιαστικά στις δύο αυτές χρονιές ο Παναθηναϊκός του Αναστασίου κατάφερε να τερματίσει δεύτερος χωρίς να έχει μπάτζετ και με τον πήχη πολύ χαμηλά. Ωστόσο τη σεζόν 2015-16 όπου ήρθε και η απόλυση του, η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε να ψηλώσει το μπάτζετ και με ακριβές μεταγραφές να κτυπήσει το Πρωτάθλημα. Αυτό δεν το πέτυχε και τον Νοέμβριο του 2015, μετά από κάποια ανεπιτυχή αποτελέσματα και αφού προέκυψε ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός του Καλοκαιριού, ο Γιάννης Αναστασίου έφυγε από τον Παναθηναϊκό. Αποχώρησε επιτυχημένος από την ελληνική ομάδα, ενώ του πιστώνεται και η ανάδειξη του Μάρκους Μπέργκ, αφού ήταν δίκη του επιλογή και ο Σουηδός ποδοσφαιριστής χρωστάει πολλά στον Αναστασίου.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η ολλανδική Ρόντα. Το 2016 ήρθε σε συμφωνία με την εν λόγω ομάδα επιστρέφοντας στον σύλλογο έπειτα από δώδεκα χρόνια, όταν ως ποδοσφαιριστής είχε αποχωρήσει έπειτα από μία τετραετία (2000-2004). Στη μια σεζόν παρουσίας του κατάφερε να κρατήσει την ολλανδική ομάδα στην πρώτη κατηγορία και λίγο πριν το φινάλε της περιόδου συμφώνησε με τη βελγική Κόρτραϊκ. Οι στόχοι της βελγικής ομάδας ήταν οι ίδιοι με την προηγούμενη ομάδα του Αναστασίου, να παραμείνει στην κατηγορία. Δεν ξεκίνησε καλά η χρονιά για την ομάδα του Βελγίου και η διοίκηση αποφάσισε πρόωρα να απολύσει τον Γιάννη Αναστασίου, έπειτα από επτά αγωνιστικές.

Το 2017 αναλαμβάνει ως προπονητής για ένα χρόνο την ΟΜΟΝΟΙΑ σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την ομάδα με το έργο που επέδειξε να ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Το 2018 αναλαμβάνει τον Ατρόμητο Περιστερίου.

Ο 46χονος Έλληνας προπονητής συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προπονητές της Ευρώπης.