Υπέρ της πλήρους επαναφοράς του μνημονιακού εργασιακού πλαισίου τάσσεται το ΔΝΤ

208

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Την επαναφορά του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων οι οποίες θεσπίστηκαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2011-2013 υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεση την  οποία δημοσίευσε χθες (“άρθρο 4”).

Συγκεκριμένα, στη σχετική έκθεση για την Ελλάδα επισημαίνεται πως πρέπει να υπάρξει  “πλήρης αποκατάσταση των μεταρρυθμίσεων του 2011-2013”.  

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την εν λόγω έκθεση, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι όλες οι εργασιακές αλλαγές που πέρασαν οι κυβερνήσεις προ του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), δηλαδή οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά, και οι οποίες εν μέρει ανατράπηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να θεσμοθετηθούν πάλι.  

Από αυτήν την άποψη, όπως αναφέρεται στην έκθεσή του,  το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ των προσπαθειών της νέας κυβέρνησης σε σχέση με τον περιορισμό της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και τη μεγαλύτερη ευελιξία σε επίπεδο επιχείρησης.

Ο λόγος για τις διατάξεις που πέρασε, τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Εργασίας στον νέο αναπτυξιακό νόμο, μεταξύ των  οποίων ξεχωρίζουν εκείνες που προβλέπουν πως οι όροι μίας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης μπορούν να αποκλίνουν από τους όρους μίας κλαδικής σύμβασης, ενώ οι όροι μίας τοπικής κλαδικής μπορούν να αποκλίνουν από τους όρους μίας εθνικής κλαδικής σύμβασης.

Υπενθυμίζεται πως το 2012 ανεστάλη η επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και η υπερίσχυσή τους έναντι των επιχειρησιακών, ενώ το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε τόσο την επεκτασιμότητα όσο και την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων.

Ωστόσο, το ΔΝΤ παραδέχτηκε πως δεν μπορούν φανούν τα θετικά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας χωρίς  να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων.

Επίσης το ΔΝΤ “ενθαρρύνει”, όπως αναφέρεται στην έκθεση, την “απλοποίηση του πλαισίου μέσω ενός ενιαίου νόμιμου κατώτατου μισθού (καταργώντας τα επιδόματα ωρίμανσης)”.

Έτσι τάσσεται κατά της αύξησης 11% στον κατώτατο μισθό όσων το 2012 είχαν κατοχυρώσει επιδόματα ωρίμανσης ή τις λεγόμενες “τριετίες” . Η αύξηση αυτή αποφασίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Φεβρουάριο. Ωστόσο ο ΣΕΒ κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της συγκεκριμένης αύξησης, θεωρώντας παράνομη τη σχετική εγκύκλιο της  τότε Υπουργού Εργασίας, κας. Έφης Αχτσιόγλου.

Υπέρ της αύξησης έχει ταχθεί τόσο η ΓΣΕΕ, όσο και η σημερινή ηγεσία του Υπ. Εργασίας, υπό τον κ. Γιάννη Βρούτση. Οι σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ αναμένονται στις 3 Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, η ελληνική   κυβέρνηση “προγραμματίζει, πριν έλθει το 2020, μία εκ των υστέρων αξιολόγηση της διαδικασίας ρύθμισης του κατώτατου μισθού που συντελέστηκε το 2019 (σ.σ. αύξηση 11% το Φεβρουάριο 2019),  σε διαβούλευση με την Παγκόσμια Τράπεζα”.

Στόχος αυτής αξιολόγησης είναι “να βελτιωθεί η ετήσια διαδικασία τριμερών διαβουλεύσεων”.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση η ελληνική κυβέρνηση “δεσμεύθηκε ότι, μελλοντικά, οι προσαρμογές στον κατώτατο μισθό,  θα είναι σύμφωνες με τις οικονομικές συνθήκες και την ανταγωνιστικότητα”.

Τέλος, σύμφωνα με το ΔΝΤ “η κυβέρνηση επεξεργάζεται μεταρρυθμιστικά σχέδια περαιτέρω βελτίωση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας”. 
 

Πηγή: capital.gr