SOS εκπέμπουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία

236

Στιγμιότυπο από παλαιότερη (Ιούνιος 2016) διαμαρτυρία εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο, έξω από το υπουργείο Υγείας.

Στο κόκκινο βρίσκεται η λειτουργία των τριών μεγάλων ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας, λόγω των αθρόων εισαγωγών περιστατικών και της τραγικής έλλειψης προσωπικού.

Συνολικά, στα νοσοκομεία «Δαφνί», Δρομοκαΐτειο και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εισάγονται κατ’ έτος περίπου 10.000 ασθενείς, η πλειονότητα των οποίων με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό, χωρίς ωστόσο τα νοσηλευτικά ιδρύματα να έχουν τις απαραίτητες υποδομές και στελέχωση για να τους φροντίσουν.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο Δρομοκαΐτειο, οι εργαζόμενοι του οποίου στέλνουν σήμα κινδύνου, περιγράφοντας συνθήκες περίθαλψης τριτοκοσμικές. Τονίζουν ότι «το Δρομοκαΐτειο μετατρέπεται σε προνοιακή μονάδα» και δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις.

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», αναφέρει το σωματείο εργαζομένων του ιδρύματος. Σύμφωνα με το σωματείο, το νοσοκομείο έχει 1.450 οργανικές θέσεις προσωπικού, από τις οποίες καλυμμένες είναι μόλις οι 400. «Σε κάθε βάρδια υπηρετεί ένας ή δύο νοσηλευτές στα τμήματα οξέων περιστατικών, με 30-35 ασθενείς σε διέγερση, οι οποίοι συνήθως εισέρχονται στο νοσοκομείο με συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης».

Κατά τους εργαζομένους, το Δρομοκαΐτειο διαθέτει μόνο έναν παθολόγο και τα εργαστήριά του δεν λειτουργούν ολόκληρο το 24ωρο λόγω ελλείψεων προσωπικού. Ωστόσο, εισάγονται και ασθενείς με σοβαρά παθολογικά προβλήματα. Είναι ενδεικτικό ότι νοσηλεύονται ασθενείς με ενεργή φυματίωση, με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα –άρα χρειάζεται να λαμβάνουν συνεχώς οξυγόνο–, ενώ υπάρχει και περιστατικό κατάκοιτου ασθενή που πάσχει από AIDS και εμφανίζει λοιμώξεις, ο οποίος, με βάση την ιατρική γνωμάτευση, θα έπρεπε να νοσηλεύεται σε ειδικό τμήμα λοιμώξεων γενικού νοσοκομείου.

Οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο νοσοκομείο, κατ’ έτος εισάγονται στο Δρομοκαΐτειο περίπου 3.000 περιστατικά, όταν πριν από την κρίση οι εισαγωγές ήταν περίπου 1.000 κατ’ έτος. Το 70% των εισαγωγών είναι με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό και «νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν διαπράξει κακουργήματα, αλλά τους έχει αποδοθεί το ακαταλόγιστο», σύμφωνα με το σωματείο.

Τραγική κατάσταση περιγράφουν και σε ό,τι αφορά τις κτιριακές υποδομές του νοσοκομείου, αλλά και τον εξοπλισμό. «Πέφτουν σοβάδες στα νοσηλευτικά τμήματα, δεν υπάρχει κεντρική παροχή οξυγόνου. Δεν υπάρχουν σεντόνια, οι νοσηλευτές στρώνουν μόνο κατωσέντονα και από πάνω κουβέρτα. Δεν υπάρχουν κρεβάτια με ερεισίνωτο (σ.σ.: ειδικό ρυθμιζόμενο στήριγμα πλάτης για την επιθυμητή κλήση)».

Οι εργαζόμενοι αναφέρονται επίσης στις ελλείψεις κονδυλίων για προσλήψεις προσωπικού, απολύμανση των χώρων και φύλαξη. Οπως υποστηρίζουν, η διοίκηση δεν προσλαμβάνει επικουρικό προσωπικό, επικαλούμενη έλλειψη κονδυλίων, ενώ σωστή απολύμανση των χώρων δεν γίνεται λόγω έλλειψης χρημάτων και, όπως ενδεικτικά αναφέρουν, «πάλι τώρα ένα νοσηλευτικό τμήμα οξέων περιστατικών είναι γεμάτο κοριούς». Οσον αφορά τη φύλαξη των χώρων, το σωματείο τονίζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δέκα φύλακες για ένα νοσοκομείο που διαθέτει διάσπαρτα νοσηλευτικά τμήματα σε 400 στρέμματα δάσους. «Οι κλοπές και η διακίνηση ναρκωτικών είναι καθημερινά φαινόμενα. Δεν ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα, παρά τις τρεις απόπειρες κλοπής, με ανατινάξεις του ΑΤΜ της τράπεζας που βρίσκεται σε χώρο του νοσοκομείου».

Την ανάγκη άμεσης στελέχωσης και χρηματοδότησης των τριών μεγάλων ψυχιατρικών νοσοκομείων τονίζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, υπογραμμίζοντας ότι «το σύστημα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα όριά του».

Πηγή: kathimerini.gr