Σε αστυνομικό κλοιό η Θεσσαλονίκη λόγω Πολυτεχνείου

226

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη ενόψει της 46ης επετείου εορτασμού του Πολυτεχνείου την Κυριακή.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. αποφασίστηκε κατόπιν συσκέψεων που προηγήθηκαν τις τελευταίες μέρες και για την εφαρμογή των μέτρων τάξης και ασφάλειας θα βρίσκονται επί ποδός όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της πόλης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ θα βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και σε άλλα κομβικά σημεία της, απ’ όπου θα διέλθουν οι καθιερωμένες πορείες, ενώ drones θα πετούν στον ουρανό μεταφέροντας εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. που θα βρίσκεται στο Αστυνομικό Μέγαρο.

Για την επίβλεψη των μέτρων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει ορίσει δύο εισαγγελείς, εκ των οποίων ο πρώτος θα είναι στο Κέντρο Επιχειρήσεων και ο δεύτερος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Από την τροχαία αποφασίστηκαν μέτρα απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης των οχημάτων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες και η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει από αύριο το πρωί (Σάββατο). Τα μέτρα αυτά θα λάβουν από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής την μορφή απαγόρευσης κυκλοφορίας στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στην κατεύθυνση εφαρμογής των τροχονομικών μέτρων θα υπάρξει συμβολή και από τη Δημοτική Αστυνομία.

Εξάλλου, οι υπάλληλοι καθαριότητας του κεντρικού Δήμου, θα απομακρύνουν τους κάδους απορριμμάτων από τους δρόμους που θα περάσουν οι πορείες και θα βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να επέμβουν εάν χρειαστεί μετά το πέρας των καθιερωμένων πορειών το βράδυ της Κυριακής.

Στην απομάκρυνση κάδων απορριμμάτων από το πανεπιστημιακό «κάμπους» προχωρούν και υπάλληλοι του ΑΠΘ ενώ ανάλογη μέριμνα καλούνται να λάβουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν σταθμεύσει τα οχήματά τους εντός του Ιδρύματος.

Στο επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων βρίσκεται η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, απ’ όπου θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Κυριακής οι πορείες, με τις οποίες κορυφώνεται κάθε χρόνο ο εορτασμός, και σ αυτές θα συμμετάσχουν φοιτητές, νεολαίοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων, κομμάτων, πολιτικών κινήσεων και απλοί πολίτες.

Στο μεταξύ, τα μέτρα που ανακοίνωσε η διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ξεκινούν από αύριο στις 6 το πρωί με απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στους οδικούς άξονες Εθνικής Αμύνης (από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την πλατεία Σιντριβανίου), Εγνατία (από την 3ης Σεπτεμβρίου έως την οδό Εθν. Αμύνης), Αγγελάκη (σε όλο το μήκος της), Αρμενοπούλου (από την οδό Δημ. Γούναρη μέχρι την Εθν. Αμύνης) και Γρ. Λαμπράκη (από Εγνατία έως την 3ης Σεπτεμβρίου).

Επιπλέον, από την ίδια ώρα της Κυριακής, ανάλογη απαγόρευση θα ισχύσει στους παρακάτω δρόμους: Εγνατία (στο τμήμα της από οδό Δωδεκανήσου μέχρι την οδό Εθν. Αμύνης), Αγίου Δημητρίου (από την οδό Λάζου Εξάρχου μέχρι την 3ης Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από την οδό Προξένων μέχρι την Στεφ. Δραγούμη), Εθνικής Αμύνης (από την πλατεία Σιντριβανίου μέχρι την πλατεία Λευκού Πύργου), την 3ης Σεπτεμβρίου (από την οδό Αγ. Δημητρίου μέχρι την οδό Γρ. Λαμπράκη), Καρόλου Ντηλ (στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι την οδό Βασ. Ηρακλείου), Βασ. Ηρακλείου (από την Πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την οδό Καρόλου Ντηλ), Κ. Καραμανλή (από 3ης Σεπτεμβρίου μέχρι Καυταντζόγλου), Ελ. Βενιζέλου (από την οδό Τσιμισκή μέχρι την οδό Ερμού) και Ολυμπιάδος (από την οδό Ελένης Ζωγράφου μέχρι την οδό Κασσάνδρου).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τροχαίας, από τις 2.30 μετά το μεσημέρι της Κυριακής, σταδιακά κι ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, θα υπάρξουν διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας στους εξής οδικούς άξονες: Εγνατία, Εθν. Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ. Δημητρίου, στις Πλατείες Δημοκρατίας και ΧΑΝΘ, Καρόλου Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, 3ης Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή, κι όπου αλλού απαιτηθεί.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς, από τους οποίους -όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση της τροχαίας- ζητείται η κατανόηση και η συνεργασία τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: tanea.gr