Μια νέα πρωτοβουλία για τον Ελληνισμό της Μεγάλης Βρετανίας

180

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Νικήτας στο βήμα της εκδήλωσης.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε έγινε μια σημαντική «αλλαγή φρουράς», η οποία φιλοδοξεί να ενδυναμώσει την εμβέλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενθρονίστηκαν τρεις αρχιεπίσκοποι που διαθέτουν μόρφωση, δυναμισμό και έχουν ακόμη πολλά χρόνια μπροστά τους για να υλοποιήσουν τους στόχους τους. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Αυστραλίας κ. Μακάριος, καθώς και ο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας έχουν θέσει τα θεμέλια του οράματος που καλούνται να υπηρετήσουν. Δεν είναι άλλο από την προσέγγιση της Εκκλησίας στις νέες γενιές των αποδήμων στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, μια αποστολή ειδικής δυσκολίας και μεγάλης σπουδαιότητας. Ηδη, πάντως, ενώ έχουν περάσει μόνο λίγοι μήνες από την ενθρόνιση, φαίνεται πως βρίσκονται στα σκαριά σημαντικά εγχειρήματα.

Την Τρίτη το βράδυ, στην επιβλητική αίθουσα των Εσπερίδων, στο Νομισματικό Μουσείο, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Νικήτας ανακοίνωσε επισήμως την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Διεθνούς Ενωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Στόχος δεν είναι μόνο να συσπειρωθούν τα μέλη των δεκάδων ελληνικών κοινοτήτων γύρω από αυτόν τον νέο θεσμό, αλλά και να προχωρήσει με γοργά βήματα το φιλανθρωπικό έργο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην περιοχή αυτή. Προσηνής, πράος και εκφραστικός, ο κ. Νικήτας αναφέρθηκε με συγκίνηση στην καταγωγή της οικογένειάς του, που μετανάστευσε από την Κάλυμνο στην Αμερική, όπου και γεννήθηκε ο ίδιος. Υπογράμμισε πως, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του ποιμνίου, χρειάζονται τουλάχιστον 30 ιερείς σε όλη την επαρχία των Βρετανικών Νήσων, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας, όπου ζουν μισό εκατομμύριο Ελληνες ορθόδοξοι.


Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έγινε το πρώτο επίτιμο μέλος.

Ο ιδρυτικός πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, υπογράμμισε πως ο νέος Αρχιεπίσκοπος αναλαμβάνει τη διαποίμανση τουλάχιστον 100 κοινοτήτων ως πνευματικός ηγέτης τους. «Θα βρισκόμαστε όλοι στο πλευρό σας», διαβεβαίωσε τον κ. Νικήτα. Επισήμανε, μάλιστα, ότι το Λονδίνο είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό ελληνική πόλη. Πρώτο επίτιμο μέλος του θεσμού, η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία τόνισε: «Με ταπεινότητα και βαθύτατο σεβασμό αποδέχθηκα αυτή την πρόταση και βρίσκομαι σήμερα εδώ γεμάτη συγκίνηση, χαρά και ελπίδα». Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης, υποσχέθηκε με τη σειρά του πως η πολιτεία θα υποστηρίξει πλήρως την προσπάθεια αυτή.

Πηγή: kathimerini.gr