ΗΠΑ: Δραματική κατάθεση Γιοβάνοβιτς για Τραμπ

246

Για υπονόμευση και προσπάθεια εκφοβισμού της κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ και στενούς συνεργάτες του η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μαρί Γιοβάνοβιτς, στη χθεσινή κατάθεσή της σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Αμερικανός πρόεδρος της απάντησε απαξιωτικά ενώ η δραματική συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαξιοί να προφέρει το όνομά της, προτιμώντας να την αποκαλεί «η Κυρία». Γεγονός είναι ότι η Μαρί Γιοβάνοβιτς, πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία μέχρι την περασμένη άνοιξη, ήταν από καιρό «κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος φρόντισε να την αποπέμψει. Χθες, η 60χρονη διπλωμάτις καριέρας ερέθισε και πάλι τον Τραμπ, καταθέτοντας στη δεύτερη δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο παραπομπής του προέδρου με το ερώτημα της καθαίρεσης. Αν και η αποπομπή της Γιοβάνοβιτς έγινε μήνες πριν από το επίμαχο τηλεφώνημα του Τραμπ στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 25 Ιουλίου, τα δύο γεγονότα συνδέονται στενά. Στη χθεσινή της κατάθεση, η Γιοβάνοβιτς υποστήριξε ότι έγινε στόχος επιθέσεων από τον προσωπικό δικηγόρο του προέδρου, Ρούντολφ Τζουλιάνι, και άλλους ανθρώπους του περιβάλλοντος Τραμπ, ενώ το μόνο που έκανε είναι να προωθεί την αμερικανική πολιτική στην Ουκρανία. Προσέθεσε δε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντιμετώπισε κρίση λόγω της δράσης «διεφθαρμένων συμφερόντων».

Εμφανώς συγκινημένη, η Γιοβάνοβιτς αναφέρθηκε στο σοκ που ένιωσε όταν έμαθε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε απαξιωτικά για αυτήν στον Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς την «κακό νέο» και αναγγέλλοντας ότι «θα υποστεί ορισμένα πράγματα». Σε ερώτηση μέλους της επιτροπής για την αντίδρασή της, απάντησε: «Συγκλονίστηκα. Με συνέτριψε το γεγονός ότι ένας πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μιλούσε για μια πρέσβειρα της χώρας του σε έναν αρχηγό ξένου κράτους κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Ενώ η κατάθεση της Γιοβάνοβιτς βρισκόταν σε εξέλιξη, ο Τραμπ επιτέθηκε εναντίον της μέσω Twitter, υποστηρίζοντας ότι «όπου πήγε η Μαρί Γιοβάνοβιτς, τα πράγματα πήγαν άσχημα», επικαλούμενος τη θητεία της στη Σομαλία και στην Ουκρανία. Σε ένα δραματικό στιγμιότυπο της χθεσινής συνεδρίασης, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της επιτροπής Ανταμ Σιφ αναφέρθηκε στο tweet του Τραμπ και κάλεσε τη Γιοβάνοβιτς να το χαρακτηρίσει. «Δεν μπορώ να πω τι προσπαθεί να πετύχει ο πρόεδρος, αλλά νομίζω ότι πρόκειται για μια πολύ εκφοβιστική πράξη», ήταν η απάντησή της.

Νωρίτερα, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση των Ρεπουμπλικανών στην πολιτεία της Λουιζιάνα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει εκ νέου «κυνήγι μαγισσών» την υπόθεση της παραπομπής του, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται τη βοήθεια της Ουκρανίας για να νικήσει «τον νυσταλέο Τζο Μπάιντεν».

Πηγή: kathimerini.gr