Υπερσύγχρονος εξομοιωτής πολέμου για την εκπαίδευση του ελληνικού στρατού

205

Η εκπαίδευση του Στρατού Ξηράς μπαίνει πλέον στην ψηφιακή εποχή αφού πολύ σύντομα – εντός του 2020, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» – με ενέργειες του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) θα διαθέτει έναν υπερσύγχρονο εξομοιωτή, ο οποίος θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του.

Ειδικοί ασύρματοι αισθητήρες θα τοποθετούνται πάνω στο βασικό τυφέκιο G3 των οπλιτών αλλά και πάνω σε άρματα μάχης, στρατιωτικά οχήματα, αντιαρματικά όπλα κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Η ακρίβεια των βολών, τα ποσοστά ευστοχίας, η αποδοτικότητα, τα λάθη, η τακτική, όλα θα ελέγχονται από τα «μάτια» του εξομοιωτή, από ένα ηλεκτρονικό Κέντρο Ελέγχου, προκειμένου προσωπικό και οπλικά συστήματα να τεστάρονται συνεχώς και να αξιολογούνται.

Οι οικονομικές δυσκολίες εξακολουθούν να «πληγώνουν» τις Ενοπλες Δυνάμεις, όμως πεποίθηση του ΓΕΣ και του αρχηγού του, του αντιστρατήγου Γεώργιου Καμπά, είναι πως με στοχευμένες κινήσεις, σαν κι αυτήν, ο Στρατός Ξηράς μπορεί να ανέβει επίπεδο για να ενισχυθεί η αποτρεπτική του δυνατότητα, ειδικά σ’ αυτή την περίοδο που η τουρκική επιθετικότητα βαίνει κλιμακούμενη. Οπως τονίζουν άλλωστε πηγές με άριστη γνώση των αμυντικών τεχνολογικών εξελίξεων «ήταν καιρός οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να προχωρήσουν στις ασκήσεις του 21ου αιώνα».

Τα οφέλη

Ο εξομοιωτής για τον «e-μαχητή» του Στρατού Ξηράς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποκτηθεί με τη μέθοδο του leasing (έτσι ώστε να είναι οικονομικότερος) και στόχος είναι μελλοντικά και η δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Μάχης. Το συγκεκριμένο σύστημα εξομοίωσης δε, θεωρείται ένα από τα καλύτερα του κόσμου και οι επιτελείς του ΓΕΣ έχουν ήδη δοκιμάσει τις δυνατότητές του.

Για να γίνει αντιληπτή η προστιθέμενη αξία που θα έχει για τις Ενοπλες Δυνάμεις ο υψηλού επιπέδου εξομοιωτής θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοια συστήματα διαθέτουν όλοι οι σύγχρονοι στρατoί, όπως των ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, Γερμανίας. Μάλιστα, οι στρατιώτες τους εκπαιδεύονται εδώ και χρόνια σε Κέντρα Εκπαίδευσης (Combat Training Center), όπως το αμερικανικό του Φόρτ Ιργουιν στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας. Ενα από τα πλεονεκτήματα του σύγχρονου συστήματος εξομοίωσης είναι ότι μεταφέρεται πολύ εύκολα. Είναι φορητό και αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται απαραιτήτως να μετακινούνται δυνάμεις και συνακόλουθα επιπλέον δαπάνες.

Το κύριο όφελος για τον Στρατό Ξηράς και κατ’ επέκταση για τις Ενοπλες Δυνάμεις από την απόκτηση του εξομοιωτή είναι τα συμπεράσματα που θα εξάγονται ύστερα από κάθε άσκηση. Οι επιτελείς δηλαδή θα διαπιστώνουν άμεσα τι δεν πηγαίνει καλά στην εκπαίδευση και τις ασκήσεις ούτως ώστε να προχωρούν αμεσότερα σε διορθωτικές κινήσεις.

Εκπαίδευση πολλαπλών επιπέδων

Η εκπαίδευση που θα επιτυγχάνεται με το σύγχρονο σύστημα εξομοίωσης θα είναι πολλαπλών επιπέδων. Για παράδειγμα σε ασκήσεις με ρεαλιστικό σενάριο μάχης, όπου οι εκπαιδευόμενοι στρατιώτες χωρίζονται σε δύο ομάδες (τις φίλιες και τις εχθρικές) υπάρχει η δυνατότητα να καταγραφεί και να αξιολογηθεί σε πραγματικό χρόνο η αποτελεσματικότητα του κάθε μαχητή τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε ομαδικό. Το αποτέλεσμα είναι ομάδες και στρατιώτες να αποκτούν πολύτιμη εμπειρία για την καλύτερη χρήση των οπλικών συστημάτων αλλά και για την ορθότερη τακτική που θα πρέπει να ακολουθούν στο πεδίο της μάχης. Και βέβαια με βάση τα παραπάνω δεδομένα η εξοικονόμηση των πυρομαχικών χάρη στην καλύτερη χρήση τους, με τη συνδρομή του εξομοιωτή, θα βοηθάει και στον περιορισμό των δαπανών.

Πηγή: tanea.gr