Συνταγογράφηση «ευρωπαϊκού» τύπου

231

Στον έλεγχο της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης με πλαφόν στην αποζημίωση των φαρμάκων, που θα υπολογίζεται με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, εστιάζει τις επόμενες παρεμβάσεις του για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης το υπουργείο Υγείας. Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας μιλώντας σε ημερίδα της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ) με θέμα «Clawback και φαρμακευτική δαπάνη», ο ΕΟΠΥΥ, με βάση τα στοιχεία των φαρμάκων που χορηγούνται σε ασφαλισμένους στην Ελλάδα, μπορεί να εντοπίσει σε ποια σκευάσματα υπάρχουν ενδείξεις υπερσυνταγογράφησης.

«Εάν τα στοιχεία δεν είναι αποδεκτά και υπάρχει αμφιβολία, τότε θα είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω από τις φαρμακευτικές εταιρείες επιδημιολογικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη», σημείωσε ο υπουργός και προσέθεσε ότι, στην περίπτωση που δεν αποδεικνύεται αυτό, τότε θα μπαίνει πλαφόν στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ προς την εταιρεία, για το σκεύασμα που αδικαιολόγητα έχει μεγάλη διακίνηση στην Ελλάδα. Το πλαφόν αυτό θα προσδιορίζεται από τον μέσο όρο χρήσης του φαρμάκου, ανά 100.000 κατοίκους, στις πέντε μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης.

Ο υπουργός σημείωσε για το clawback ότι «δεν είναι ένα διαρθρωτικό μέτρο. Δεν έρχεται να προβλέψει και να μαζέψει την κατανάλωση, την τιμή, την ποσότητα των φαρμάκων που συνταγογραφούνται στην Ελλάδα». Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης στον χώρο του φαρμάκου, επεσήμανε τη θεσμοθέτηση του συμψηφισμού clawback με επενδύσεις, καθώς και την πρόσφατη τροπολογία, με τον νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, ο οποίος, όπως είπε, προβλέπει μηδενικές αυξήσεις στα φάρμακα για το 2020.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας εξέπεμψαν επείγον σήμα κινδύνου για το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων, λόγω της υπερβολικής επιβάρυνσης του clawback, το οποίο εκτιμάται ότι, για το 2019, θα φθάσει το 1,2 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, αναφέρθηκε στο πλήρες αδιέξοδο όπου οδηγείται ο κλάδος, λόγω της υποχρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης και των καθυστερήσεων στην εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων τα τελευταία χρόνια. Οι συνθήκες αυτές οδήγησαν στην κορύφωση των επιβαρύνσεων για τη βιομηχανία το 2019, με υποχρεωτικές επιστροφές, που είναι πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετηθούν. Οπως είπε, αυτό θα καταστήσει προβληματικές τις κατά τα άλλα υγιείς ελληνικές βιομηχανίες. Ο κ. Τρύφων επεσήμανε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την εξαίρεση των εμβολίων από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και για δικαιότερο επιμερισμό του clawback για τα οικονομικά φάρμακα, τα οποία συμβάλλουν στην προσπάθεια εξοικονομήσεων, έτσι ώστε κάθε φαρμακοβιομηχανία να πληρώνει ό,τι της αναλογεί. 

Πηγή: kathimerini.gr