Επιχειρηματική αποστολή ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, ΣΕΒΕ και Enterprise Greece στην Ιορδανία

213

Ολοκληρώθηκε η επιχειρηματική αποστολή στην Ιορδανία που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, τον ΣΕΒΕ και τον Οργανισμό Enterprise Greece, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων. 

Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν 13 επιχειρήσεις από τους κλάδους των κατασκευών, των τροφίμων, της ενέργειας και των υπηρεσιών.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής διοργανώθηκε Επιχειρηματικό Forum σε συνεργασία με το Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Αμμάν. Την Ελληνική αποστολή καλωσόρισε ο Eng. Fathi Al Jaghbier, Πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητήριου του Αμμάν και απηύθυνε χαιρετισμό η Πρέσβης της Ελλάδος στην Ιορδανία, κα. Ελευθερία Γαλαθιανάκη.

Στο πλαίσιο του Forum παρουσιάστηκαν οικονομικά στοιχεία και επενδυτικές και εξαγωγικές ευκαιρίες τόσο στην Ιορδανία από την Ιορδανική Επιτροπή Επενδύσεων, όσο και στην Ελλάδα, από τον Οργανισμό Enterprise Greece. Κατά τη συζήτηση εκφράστηκε αμοιβαίο ενδιαφέρον συνεργασίας  στους κλάδους των κατασκευών, των υποδομών και των τροφίμων, ενώ ακολούθησε σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων Β2Β ανάμεσα στις τις ελληνικές και Ιορδανικές επιχειρήσεις.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση και για τα αποτελέσματα της επιχειρηματικής αποστολής, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, υπογράμμισε τη δέσμευση του ΣΕΒ να συνεχίσει να στηρίζει και να  ενισχύει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Δεδομένου του κομβικού ρόλου της Ιορδανίας στην ευρύτερη περιοχή, και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη της χώρας για εισαγωγές, ο κ. Μπίτσιος σημείωσε ότι “η Ιορδανία προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες σε πολλούς κλάδους για τις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις. Η Ιορδανία εισάγει το 95% των τροφίμων της. Ευκαιρίες παρουσιάζονται και για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, δεδομένου ότι η φαρμακευτική αγορά της Ιορδανίας είναι η 10η  μεγαλύτερη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, με τη συνολική ιατρική δαπάνη το 2018 να ανέρχεται στα 1,19 δισ. δολάρια.   Στον κλάδο των κατασκευών και των δομικών υλικών, υπάρχουν επίσης πολλές ευκαιρίες. Προβλέπεται ότι το 2019 θα κλείσει με αύξηση στις κατασκευές και τις υποδομές,  εξαιτίας του μεγάλου αριθμού  των προσφύγων στη χώρα, αλλά  και της προτεραιότητας που έχει θέσει η κυβέρνηση στις μεταφορές και την ανάπτυξη των υποδομών”.

Κατά τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Forum, ο ΣΕΒ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Αμμάν. Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Μπίτσιος, και ο Πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητήριου του Αμμάν, Eng. Fathi Al Jaghbier. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η δεύτερη επιχειρηματική αποστολή που διοργανώνει ο ΣΕΒ στην Ιορδανία. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Μάϊο του 2016 με θετικά αποτελέσματα.

Στην αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ακόλουθες Ελληνικές επιχειρήσεις:
•   ASPROFOS ENGINEERING Α.Ε. (Τεχνική και Συμβουλευτική εταιρεία)
• BITUMIX ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΜΙΓΜΑΤΑ Α.Ε. (Παραγωγή ψυχρού επισκευαστικού ασφαλτομίγματος)
•   CALPAK Α.Ε. (Ηλιακοί Θερμοσίφωνες, Ηλιακά Συστήματα)
•   ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. (Τρόφιμα)
•   ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ (Δικηγορικό Γραφείο)
• DRAKOS POLEMIS FLUDUSTRIA (Παραγωγή ενέργειας – Υποδομές – Βιομηχανικές Εφαρμογές – Κατασκευές – Ναυπηγεία)
•    GRECOTEL (Επιχείρηση Φιλοξενίας)
•    ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ 1886 (Δικηγορικό Γραφείο)
•    ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. – OLYMP (Τρόφιμα)
•    ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε. (Τρόφιμα)
•    STEELMET A.E. (Εμπορία Μετάλλων)
•    UNI SYSTEMS A.E. (Παροχή λύσεων και υπηρεσιών Πληροφορικής)
•    VALIS TEXTILES Α.Ε. (Κλωστοϋφαντουργία)

Ο ΣΕΒ, μέσα από τις δράσεις που διοργανώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια των  Ελληνικών επιχειρήσεων και θα συνεχίσει να τις στηρίζει έμπρακτα να προσεγγίσουν και να διεισδύσουν σε νέες αγορές.

Πηγή: capital.gr