Αρχίζει η ανάπλαση του Λυκαβηττού

213

«Στόχος μας είναι να παραδώσουμε ένα χώρο ζωής και ανάπτυξης δραστηριοτήτων, αλλά και έναν φυσικό οργανισμό παραγωγής πολιτισμού», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννης για την ανάπλαση του εμβληματικού λόφου του Λυκαβηττού.

Το έργο ανάπλασης του εμβληματικού λόφου του Λυκαβηττού εκκινεί ο Δήμος Αθηναίων, με αφετηρία επείγουσες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας. Στόχος είναι να γίνουν ο λόφος και το πολύτιμο αστικό του δάσος ασφαλή και επισκέψιμα, πόλος έλξης και αναψυχής για Αθηναίους και επισκέπτες. Οι πρώτες παρεμβάσεις, που θα προχωρήσουν άμεσα, αφορούν κυρίως την αντιπλημμυρική προστασία σε ζώνες, όπως στη νοτιοανατολική πλευρά, πάνω από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, όπου τα προηγούμενα χρόνια παρουσιάστηκαν πλημμυρικά φαινόμενα και διάβρωση του εδάφους. Το έργο, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ, στηρίζεται και στην προετοιμασία της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Περιλαμβάνει την πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων αντιπλημμυρικών τεχνικών, με χρήση καλαίσθητων και ήπιων οικολογικών υλικών. Για παράδειγμα, στον δρόμο που διατρέχει τον λόφο (μήκους περίπου 1.700 μέτρων) θα γίνει ασφαλτόστρωση με υλικό ειδικών προδιαγραφών, που έχει και αντιπλημμυρική λειτουργία, ενώ ταυτόχρονα εντάσσεται αρμονικά στο περιβάλλον.

«Στόχος μας είναι να αποδώσουμε έναν χώρο ζωής και ανάπτυξης δραστηριοτήτων αλλά και έναν φυσικό οργανισμό παραγωγής πολιτισμού», δήλωσε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι ο δήμος θα ζητήσει από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου την παραχώρηση 35 στρεμμάτων που κατέχει η ΕΤΑΔ, από τη συνολική έκταση των 442 στρεμμάτων. «Υλοποιούμε το εμβληματικό έργο για τη δημιουργία ενός αστικού δάσους μοναδικού κάλλους και χρησιμότητας, όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και για ολόκληρη την Αττική», επισημαίνει ο κ. Μπακογιάννης.

«Στο στάδιο της κατάρτισης από τον δήμο βρίσκεται η διαχειριστική μελέτη για τη συνολική αναβάθμιση του περιβάλλοντος στον λόφο του Λυκαβηττού», είπε στην «Κ» ο Βασίλης Αξιώτης, αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλης.

Σύμφωνα με το πλάνο του δήμου, οι αποκαταστάσεις θα είναι εξαιρετικής καλαισθησίας, με χρήση φυσικών υλικών. Προβλέπεται η ανάπλαση της περιπατητικής διαδρομής στα υφιστάμενα μονοπάτια (μήκους 3.000 μέτρων) που συνδέουν επιμέρους σημεία, όπως το Πέτρινο Περίπτερο και η Πράσινη Τέντα. Τμήματα αυτής της διαδρομής θα αποτελούνται επίσης από υλικό με αντιπλημμυρικές προδιαγραφές.

Πηγή: kathimerini.gr