Μετ’ εμποδίων η μετεγκατάσταση προσφύγων στα δύο μοναστήρια της Μητρόπολης Ηλείας

251

Λίγο πριν τη 1το μεσημέρι της Πέμπτης έφτασαν στην Ι.Μ. Πορετσού, στα όρια Ηλείας – Αχαΐας, οι περίπου 60 πρόσφυγες που είχαν επιλεγεί για να φιλοξενηθούν στο μοναστήρι.

Στην πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες με παιδιά, εφήβους και έφηβες από τη Σομαλία, το Σουδάν, το Κονγκό, το Ιράκ και ελάχιστοι από τη Συρία, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Κάτοικοι των χωριών Πλατανίτσα και Αγράμπελα είχαν συγκεντρωθεί έξω από το μοναστήρι αντιδρώντας στην απόφαση του μητροπολίτη Ηλείας να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στον χώρο της μονής – η οποία είναι άδεια.

Ωστόσο, έμειναν έκπληκτοι όταν μέσα σε λίγα λεπτά είδαν τους πρόσφυγες να βγαίνουν και πάλι έξω και να επιβιβάζονται στα λεωφορεία.

«Καλύτερα στη Μόρια» είπαν – σύμφωνα με το kalavrytanews-  οι πρόσφυγες, σχολιάζοντας τις συνθήκες που επικρατούσαν στον χώρο, την απομονωμένη τοποθεσία και το πολύ κρύο.

Τελικά παρέμειναν, έπειτα από διαβουλεύσεις, τρεις γυναίκες (δύο από Συρία και μια από Ιράκ) με ένα μικρό παιδάκι. 

Ολοι οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στην Ιερά Μόνη Κάτω Δίβρης Ηλείας, όπου και εκεί είχε προγραμματιστεί φιλοξενία προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com , στον χώρο τους μοναστηριού έφτασαν κυρίως Αφγανοί, προκαλώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού καθώς  οι υπεύθυνοι τους είχαν ενημερώσει για εγκατάσταση προσφύγων Σύρων οικογενειών. 

Ο  συνολικός αριθμός των ατόμων στην Ι.Μ Κάτω Δίρβης  ανέρχεται στους 102 ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι μετανάστες από τη Δίβρη θα μεταφερθούν στην Ανδραβίδα.

Με πληροφορίες από Ilialive, Patrisnews, Kalavrytanews.

Πηγή: kathimerini.gr