Το τρίπτυχο πρόληψης του διαβήτη

202

Τριάντα λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας κάθε ημέρα, διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους με την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και αντιμετώπιση του χρόνιου στρες. Στο τρίπτυχο αυτό εστιάζουν οι ειδικοί γιατροί για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, μιας πάθησης που ταλαιπωρεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ελληνες και η εμφάνιση της οποίας στο 80% των περιπτώσεων μπορεί να αποφευχθεί με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Με αφορμή τη 14η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, οι ειδικοί της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας καλούν την ελληνική οικογένεια να αναλάβει δράση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της πάθησης. Και όπως ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας, καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Γεώργιος Δημητριάδης, «όταν η οικογένεια τρώει υγιεινά γεύματα και ασκείται, όλα τα μέλη της υιοθετούν και ενισχύουν συμπεριφορές οι οποίες επιτρέπουν την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη ή την ευκολότερη διαχείρισή του όταν αυτός εμφανιστεί».

Οπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) Σταύρος Παππάς, «σε όλο τον κόσμο 425 εκατομμύρια ενήλικοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 693 εκατομμύρια το 2045. Στο 49,7% των περιπτώσεων οι πάσχοντες είναι αδιάγνωστοι. Στην Ελλάδα η πάθηση παρουσιάζει ανοδική τάση τις τελευταίες δεκαετίες και, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, υπολογίζεται ότι σχεδόν το 11% του πληθυσμού εμφανίζει τη νόσο».

Ο σακχαρώδης διαβήτης διπλασιάζει έως τριπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, είναι η πρώτη αιτία αιμοκάθαρσης, αμφιβληστροπάθειας –η οποία οδηγεί σε τύφλωση– και μη τραυματικού ακρωτηριασμού των κάτω άκρων. Οι διαβητικοί παρουσιάζουν τον ίδιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου με μη διαβητικούς που είναι 15 χρόνια μεγαλύτεροι σε ηλικία. «Λες και ο διαβήτης γερνάει κατά 15 χρόνια τα αγγεία», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της ΕΔΕ, παθολόγος, συντονιστής διευθυντής Α΄ Παθολογικής Κλινικής στο Τζάνειο Ανδρέας Μελιδώνης και πρόσθεσε: «Ολα αυτά οδηγούν σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών κατά 8 έτη. Η καταιγίδα των επιπλοκών μπορεί να αποτραπεί με την άριστη ρύθμιση του σακχάρου και με τη ρύθμιση άλλων παραγόντων κινδύνου (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία) που σχεδόν στο 40% των πασχόντων συνυπάρχουν». 

Η παθολόγος διαβητολόγος Μαγδαληνή Μπριστιάνου αναφέρθηκε στην άμεση σχέση μεταξύ του διαβήτη και της παχυσαρκίας, ονομάζοντας αυτές τις δύο παθήσεις «δίδυμες». Οπως μάλιστα ανέφεραν οι ειδικοί, «η απώλεια βάρους 15 κιλών ενός ατόμου που μόλις εμφάνισε διαβήτη μπορεί να οδηγήσει σε “εξαφάνιση” της πάθησης, ενώ εάν ένα άτομο με προδιαβήτη χάσει 15 κιλά, δεν θα εμφανίσει ποτέ την πάθηση». 

Τέλος, οι ειδικοί τόνισαν ότι άτομα άνω των 45 ετών, με περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη των 102 cm (άνδρες) και των 88 cm (γυναίκες) με δείκτη μάζας σώματος άνω των 30 kg/m2, με οικογενειακό ιστορικό με διαβήτη, ιστορικό υπέρτασης ή καρδιαγγειακής νόσου, δυσλιπιδαιμίας ή διαβήτη κύησης, γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που προδιαθέτουν σε αύξηση της γλυκόζης αίματος θα πρέπει να κάνουν ειδικές εξετάσεις (καμπύλη γλυκόζης) για τη διάγνωση του διαβήτη. Οπως ανέφεραν ενδεικτικά, οι γενικές εξετάσεις αίματος δεν δείχνουν την ύπαρξη διαβήτη παρά μόνον όταν είναι πλέον αργά.

Πηγή: kathimerini.gr