Προς υπέρβαση 450 εκατ. η φαρμακευτική δαπάνη

185

Τις προβλέψεις στελεχών του φαρμακευτικού κλάδου, για ακόμη μεγαλύτερη υπέρβαση φέτος στις δαπάνες του φαρμάκου σε σχέση με το κλειστό σχετικό κονδύλι, επιβεβαιώνει η 6η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2019 που αναρτήθηκε στη Διαύγεια. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Φαρμάκου του Οργανισμού, το συνολικό ποσό που βεβαιώθηκε για claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής όταν οι δαπάνες ξεπερνούν το πλαφόν του προϋπολογισμού, ο οποίος βαραίνει τους παρόχους) για το πρώτο εξάμηνο ανήλθε σε 360 εκατ. ευρώ, ενώ με το ίδιο έγγραφο εκτιμάται ότι το claw back του δεύτερου εξαμήνου θα ανέλθει σε 450 εκατ. ευρώ. 

Το κλειστό όριο του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα (εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη) και φέτος παραμένει στα 1,94 δισ. ευρώ. Για το πρώτο εξάμηνο, η επιβάρυνση clawback και rebate για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη κυμαίνεται στα 600 εκατ. ευρώ. 

Οι φαρμακευτικές, ήδη από την αρχή του έτους, εκτιμούσαν πως η υπέρβαση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ μέχρι το τέλος της χρονιάς, την οποία θα κληθούν να καλύψουν μέσω του μηχανισμού του clawback, θα ξεπερνούσε τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ εάν σε αυτή προστεθεί η επιβάρυνση από τις αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate) και οι δαπάνες των νοσοκομείων, το φετινό “χαράτσι” για τον κλάδο του φαρμάκου αναμένεται τελικά να αγγίξει το 1,7 δισ. ευρώ, από 1,5 δισ. πέρσι, ποσό υπερ-πενταπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. .

Μέτρα για συγκράτηση της δαπάνης

Την ώρα που οι δαπάνες του φαρμάκου κινούνται ανεξέλεγκτα, με φορείς του χώρου να κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της αγοράς, σε πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπεται πως όσες φαρμακευτικές πραγματοποιούν επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, θα δουν να μειώνεται το ύψος της επιβάρυνσης από τις αναγκαστικές επιστροφές. Στο νομοσχέδιο με μέτρα εξορθολογισμού και συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης περιλαμβανόταν ακόμη η καθιέρωση της δυνατότητας εθελούσιας μείωσης τιμής φαρμακευτικού προϊόντος με πρωτοβουλία των παρόχων φαρμακευτικών προϊόντων προς τον σκοπό της επίτευξης ανταγωνιστικότερων τιμών. 

Τα παραπάνω θεωρούνται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση για την ώθηση των επενδύσεων και τη μείωση των επιβαρύνσεων, επαναλαμβάνουν εντούτοις πως είναι απαραίτητη η ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου πως οι ανάγκες του πληθυσμού σε φάρμακα, με βάση και τη συνταγογράφηση των γιατρών, είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.

Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε στη σύσταση ομάδας εργασίας με στόχο τη μείωση ή και την εξάλειψη του clawback, την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη συνταγογράφηση, αλλά και των προστίμων προς τους γιατρούς.

Εκτροχιασμός δαπανών και στις διαγνωστικές

Στην τροποποίηση προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ αναφέρονται επίσης οι υπερβάσεις του πρώτου εξαμήνου και για τους υπόλοιπους παρόχους της Υγείας.

Ειδικότερα, το claw back των ιδιωτικών κλινικών έφτασε τα 84 εκατ. ευρώ και των διαγνωστικών κέντρων τα 85 εκατ. Για υγειονομικό υλικό η “τρύπα” φτάνει τα 25 εκατ.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

[email protected] Πηγή: capital.gr