Επαναστατική αυτοάμυνα : Ψάχνουν τον «ηγέτη» και δύο άγνωστα μέλη

247

Τον 46χρονο φερόμενο ως ηγέτη της οργάνωσης «Επαναστατική αυτοάμυνα», αναζητά τόσο στην Αθήνα, όσο και στην επαρχία η Αντιτρομοκρατική.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που τραυματίστηκε κατά την διάρκεια της ληστείας στο Χολαργό, που τελικά στάθηκε και η αφορμή για την εξάρθρωση της ένοπλης οργάνωσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μεταφέρει μέσα από το One Channel ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, μαζί με τον 46χρονο αναζητούνται ακόμα ένα ή δύο άτομα.

Πρόκειται για άμεσους συνεργούς του, οι οποίοι τον είχαν βοηθήσει στις ληστείες που είχε πραγματοποιήσει την περίοδο 2014-2017.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι τα στοιχεία αυτών των ανθρώπων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τις αρχές.

Οι Αρχές προβληματίζονται όχι μόνο για την κατοχή ποσότητας εκρηκτικών, αλλά και για την εύρεση 40 κιλών νιτρικής αμμωνίας, τη λεγόμενη «βόμβα των φτωχών».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Λαμπρόπουλος, η ποσότητα αποτελεί δείγμα ότι τα μέλη της οργάνωσης προετοίμαζαν για επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να προχωρούσαν σε συνδυαστική επίθεση, με χρήση και όπλων.

Γνωστός στις Αρχές ο 46χρονος

Ο καταζητούμενος είναι γνώριμος στις Αρχές και στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τα τελευταία χρόνια με πλούσια δράση στον αντιεξουσιαστικό χώρο και σημαντική παρουσία στην περιοχή των Εξαρχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε 1η του μηνός έδινε το παρών στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων, βάσει δικαστικής απόφασης περιοριστικών μέτρων που του είχαν επιβληθεί για άλλη υπόθεση.

Παράλληλα σύμφωνα πάντα με αστυνομικές πηγές ήταν μεταξύ των συντελεστών της κατάληψης «Γκάρε» στην οδό Καλλιδρομίου, η οποία εκκενώθηκε από την Αστυνομία, στις 26 Αυγούστου 2019.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση στο κτίριο δεν ήταν τυχαία, καθώς ο 46χρονος ήταν ήδη στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ενώ επίσης φέρεται και ως πρωταγωνιστής σε επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων στα Εξάρχεια.

Ο 46χρονος ενώ εμφανιζόταν κάθε μήνα κανονικά στο Αστυνομικό Τμήμα την τελευταία φορά δεν έσωσε το παρόν.

Ήταν την 1η Νοεμβρίου, εννέα μόλις ημέρες μετά τη ληστεία στο κατάστημα τυχερών παιγνιδιών στο Χολαργό όπου τραυματίστηκε στο πόδι από εκπυρσοκρότηση του όπλου, που κρατούσε ο συνεργός του την ώρα που του το έδινε.

Ήδη από τις κηλίδες αίματος και την ανάλυση των στοιχείων DNA που είχε αφήσει πίσω του, είχε ταυτοποιηθεί η συμμετοχή του στη ληστεία. Η μη εμφάνιση στον ΑΤ Εξαρχείων λίγες ημέρες αργότερα απλά ήταν μια επιπλέον επιβεβαίωση για τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής την Παρασκευή εκτός από τις συλλήψεις, έγιναν και 15 προσαγωγές. Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για άτομα του περιβάλλοντος του 46χρονου και τα οποία εξετάστηκαν στο πλαίσιο εντοπισμού του.

Παράλληλα έγιναν έρευνες και στο σπίτι του όπου συνελήφθη και 39χρονη σύντροφός του η οποία κατηγορείται μόνο για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει  χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι του και περιλαμβάνουν ονόματα, διευθύνσεις και ονόματα.

«Έτσι μας γάζωσαν στη Χαριλάου Τρικούπη»

«Την ώρα που βρισκόμουν με δύο αστυνομικούς στη γωνία Χαριλάου Τρικούπη και Διδότου κατάλαβα ότι δεχόμαστε πυροβολισμούς, χωρίς να καταλάβω από πού έρχονται, όμως ήμουν βέβαιος ότι είναι από την οδό Βαλτετσίου. Σε εκείνο το σημείο ήταν ένας άλλος αστυφύλακας και συνομιλούσε με συναδέλφους που επιτηρούσαν το σημείο εκείνο. Κινήθηκα προς το μέρος τους κι άκουσα κι άλλους κρότους. Οι δύο σκοποί είχαν κρυφτεί πίσω από κολόνες του περιστυλίου. Αναγκάστηκα κι εγώ να καλυφτώ. Άρχισα να φωνάζω στον ασύρματο για την επίθεση που δεχόμαστε. Δίπλα μου ήταν ένας αστυνομικός που αιμορραγούσε…».

Αυτή είναι μια από τις μαρτυρίες των αστυνομικών που δέχθηκαν την επίθεση με Καλάσνικοφ και χειροβομβίδες από μέλη της οργάνωσης και παρουσιάζουν «Τα Νέα».

Πρόκειται για ντοκουμέντα που καταδεικνύουν τους κινδύνους που προέκυπταν από τη δράση τής εν λόγω οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δεν δίσταζαν να πυροβολήσουν ή να ρίξουν χειροβομβίδες κατά αστυνομικών, μη συνυπολογίζοντας τις τυχόν παράπλευρες απώλειες.

Ετοιμάζονταν για «εντυπωσιακά» χτυπήματα

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι η οργάνωση μετά από μία «σιωπή» δύο ετών ετοιμαζόταν να επανέλθει με εντυπωσιακά χτυπήματα.

Ένα από αυτά, βάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες Αρχές, θα γινόταν με ένα «μαϊμού» – ασθενοφόρο από το οποίο είτε  θα στόχευαν κατά αστυνομικών με καλάσνικοφ είτε θα το χρησιμοποιούσαν «παγιδεύοντας» το με εκρηκτικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη γιάφκα της οργάνωσης βρέθηκαν αυτοκόλλητα πινακίδων για νοσοκομειακά οχήματα.

Το ενδιαφέρον των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εστιάζεται, δε, σε συγκεκριμένα ευρήματα, πέρα από τον βαρύ οπλισμό, που εντοπίστηκαν στη «γιάφκα» της οργάνωσης στον Χολαργό.

Συγκεκριμένα εστιάζουν την προσοχή τους σε αντικείμενα όπως δύο συστήματα εντοπισμού ραδιοσυχνοτήτων, για τον εντοπισμό αναλογικών και ψηφιακών σημάτων ασύρματης επικοινωνίας, συσκευές για ακριβή σκόπευση με όπλα, ακόμα και τη νύχτα, σημαντική ποσότητα εκρηκτικών, ένα φάρο με σύστημα ραδιοσυχνοτήτων καθώς και αυτοκόλλητα ασθενοφόρου.

Τι τρομάζει την Αντιτρομοκρατική

Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την άποψη ότι τα παραπάνω ευρήματα, δηλώνουν πως η οργάνωση αναβάθμιζε την επιχειρησιακή της δυναμική και παράλληλα προετοίμαζε κάποιο χτύπημα, όπου θα τα χρησιμοποιούσε, αλλά οι αστυνομικοί προβληματίζονται και για κάτι άλλο: Πού προμηθεύτηκαν τα μέλη της οργάνωσης τις συσκευές εντοπισμού ραδιοσυχνοτήτων, με τις οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στο να «σπάσουν» τους κωδικούς επικοινωνίας της Αστυνομίας, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να διασφαλιστούν οι επικοινωνίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι οι τρομοκράτες να χρησιμοποιούσαν όχημα, που να μοιάζει σε ασθενοφόρο, είτε ως κινητή βόμβα γεμάτο εκρηκτικά κατά αστυνομικού στόχου, είτε ως μέσο μετακίνησης μέσα από το οποίο θα χρησιμοποιούσαν το όπλο – ταυτότητα της οργάνωσης αναβαθμισμένο με τη διόπτρα νυκτός, προκειμένου να μην αστοχήσουν όπως συνέβη στα προηγούμενα χτυπήματα κατά αστυνομικών έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

«Ευτυχώς που προλάβαμε»

«Ευτυχώς που προλάβαμε» δήλωσε το μεσημέρι ο διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Λευτέρης Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο ανακοινώσεων για την υπόθεση που έγιναν στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

«Αυτά τα όπλα σκοτώνουν. Δύο από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί. Ευτυχώς δεν σκότωσαν, τραυμάτισαν όμως αστυνομικούς» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε: «Δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν και χειροβομβίδα, όπως ξέρετε. Δεν γνωρίζουμε τι αθώα θύματα μπορούσε να προκαλέσει, συγκεκριμένα στη γαλλική πρεσβεία στο κέντρο της Αθήνας. Εκείνο που τρομάζει ακόμα περισσότερο είναι η ποσότητα και η δύναμη των εκρηκτικών υλών που κατασχέσαμε. Ευτυχώς προλάβαμε».

Σημειώνεται ότι μεταξύ των ευρημάτων, από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, υπάρχουν ένα τεμάχιο εκρηκτικής ύλης, πιθανόν TNT, δύο φυσίγγια εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατοδυναμίτιδα και μια συσκευασία νιτρικής αμμωνίας (ΑΝΦΟ) των 40 κιλών, καθώς και μια διόπτρα νυχτερινής σκόπευσης, ένα σκοπευτικό πυροβόλου όπλου και μια συσκευή λέιζερ.

Αυτά τα ευρήματα, σε συνδυασμό και με τις επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων έχει αναλάβει η «Επαναστατική Αυτοάμυνα», οδηγούν τους αρμόδιους αξιωματικούς στην πεποίθηση ότι τα μέλη της Οργάνωσης ετοίμαζαν χτύπημα πιθανόν εναντίον αστυνομικού στόχου, ενώ επιβεβαιώνουν την εκτίμηση για αναβάθμιση της οργάνωσης και εκσυγχρονισμό προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στους στόχους τους.

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας των κατηγορούμενων

Στο μεταξύ, η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των τριών ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία μετά από σχετική Εισαγγελική Διάταξη.

Πρόκειται για τους δύο συλληφθέντες καθώς και για τον 46χρονο που καταζητείται και σύμφωνα με την Αστυνομία έχει τραυματιστεί στο πόδι κατά την διάρκεια της ληστείας στον Χολαργό όταν εκπυρσοκρότησε το καλάσνικοφ που είχε με τον συνεργό του.

Άλλωστε το συγκεκριμένο περιστατικό στάθηκε και η αφορμή προκειμένου η Αντιτρομοκρατική να φτάσει στα ίχνη τους και στον εντοπισμό της γιάφκας στον Χολαργό όπου εντοπίστηκαν τα όπλα της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των κατωτέρω τριών ατόμων:

1. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος του Κωνσταντίνου και της Αγγελικής, που γεννήθηκε την 09-10-1978 στην Αθήνα Αττικής.

Ο προαναφερόμενος συνελήφθη την 08-11-2019 από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία

2. ΜΠΑΚΑΣ Διονύσιος του Χρήστου και της Ελένης, που γεννήθηκε την 11-05-1974 στην Αθήνα Αττικής.

Ο προαναφερόμενος συνελήφθη ομοίως την 08-11-2019 από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία

3. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ Δημήτριος του Βίκτωρα και της Νίκης, που γεννήθηκε την 14-02-1973 στην Αθήνα Αττικής, ο οποίος αναζητείται για την ίδια υπόθεση.

Δείτε ΕΔΩ τις φωτογραφίες 

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση «η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, κρίνεται ως απολύτως αναγκαία, χάριν της προστασίας του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας, για τον κολασμό των διωκόμενων εγκλημάτων αλλά και προς ανακάλυψη των στοιχείων ταυτότητας λοιπών συνεργών στην εν λόγω υπόθεση.

Στο πλαίσιο αυτό παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με τα παραπάνω πρόσωπα, να επικοινωνήσει στους αριθμούς κλήσης 1014 και 10414 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας). Σημειώνεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας».

Πηγή: tanea.gr