Εναρξη της δημόσιας έρευνας της Βουλής για τον Τραμπ

235

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη «δημόσια φάση» της έρευνας για καθαίρεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή τον εκβιασμό του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, έτσι ώστε αυτός να παράσχει επιβαρυντικά στοιχεία για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Χάντερ Μπάιντεν στην Ουκρανία, εγκαινιάζουν αυτή την εβδομάδα οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τις καταθέσεις μαρτύρων να προβάλλονται ζωντανά στην τηλεόραση την Τετάρτη και την Παρασκευή. «Οι καταθέσεις θα προσφέρουν την ευκαιρία στον αμερικανικό λαό να αξιολογήσει τους μάρτυρες», είπε ο επικεφαλής της επιτροπής, βουλευτής Ανταμ Σιφ.

Μεταξύ των μαρτύρων ξεχωρίζει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Ουίλιαμ Τέιλορ, ο οποίος είχε εκφράσει τη διαφωνία του για τη σκόπιμη καθυστέρηση στην προώθηση αμερικανικής αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Την Τετάρτη αναμένεται να καταθέσει, επίσης, ο Αμερικανός διπλωμάτης Τζορτζ Κεντ, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του για τις προσπάθειες του δικηγόρου του Τραμπ και πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, να ασκήσει πιέσεις στην Ουκρανία για πληροφορίες με στόχο την οικογένεια Μπάιντεν. Την Παρασκευή, τέλος, αναμένεται να καταθέσει η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μαρί Γιοβάνοβιτς, η οποία υποστηρίζει πως επαύθη έπειτα από παρέμβαση του Τζουλιάνι προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι συνεργάτες του Τζουλιάνι θεώρησαν ότι οι οικονομικές φιλοδοξίες τους απειλούνταν από την αμερικανική πολιτική πάταξης της διαφθοράς στην Ουκρανία», είπε η Γιοβάνοβιτς.

Στο μεταξύ, συνωμοσία κατά του Τραμπ αποκαλύπτει η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι. Σε βιβλίο της, που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες, η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας αποκαλύπτει ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, της πρότειναν να συνεργαστεί μαζί τους για την ακύρωση ορισμένων πολιτικών πρωτοβουλιών του Τραμπ με στόχο τη «σωτηρία της χώρας». Η Χέιλι αναφέρει ότι συγκλονίστηκε από την πρόταση, την οποία απέρριψε αμέσως.

Πηγή: kathimerini.gr