Ελλάδα και Κίνα ετοιμάζουν συνεργασία και στις εκδόσεις

172

Οι κ.κ. Ε. Σκιαδάς, Γκου Γουεϊμίν, Β. Διγαλάκης και Σ. Ελευθερουδάκη κόβουν την κορδέλα των εγκαινίων.

Οι θερμές σχέσεις Ελλάδας – Κίνας δεν στηρίζονται μονάχα στην παρούσα και τη μελλοντική οικονομική συνεργασία, αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό για την πολιτιστική κληρονομιά, όπως επεσήμανε και ο Σι Τζινπίνγκ στις χθεσινές δηλώσεις του, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κινέζος ηγέτης θέλησε να προβάλει ιδιαίτερα αυτή την παράμετρο. Υπάρχουν ήδη πολλές κοινές πρωτοβουλίες στα σκαριά για συνεργασίες στο συγκεκριμένο πεδίο, τόσο σε πανεπιστημιακό επίπεδο όσο και στον τομέα των μουσείων.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιδέες συνδέεται με τις εκδόσεις. Πρώτη γεύση της σύμπραξης αυτής πήραμε την περασμένη εβδομάδα, στην έκθεση που διοργανώθηκε για λίγες μόνο ημέρες στον χώρο τέχνης Ziller, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας στην Αθήνα. Οι επισκέπτες της είχαν την ευκαιρία να δουν πώς θα προχωρήσει η εκδοτική συμπόρευση και η πολιτιστική ανταλλαγή ιδεών των χωρών που βρίσκονται στον Δρόμο του Μεταξιού και της Ελλάδας. Παρουσιάστηκε ένα δείγμα από κινεζικές εκδόσεις υψηλών αισθητικών προδιαγραφών, καθώς και ηλεκτρονικά βιβλία και αντικείμενα ντιζάιν. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν «κινεζικές γωνιές» σε επιλεγμένα μέρη της Ελλάδας, όπου θα υπάρχουν τέτοια βιβλία και αντικείμενα από την Κίνα, και να γίνουν αντίστοιχες «ελληνικές γωνιές» στη χώρα της Απω Ανατολής. Κάπως έτσι, τα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που θα έχουν μεταφραστεί στα κινεζικά, αλλά και προϊόντα από ταλαντούχους συμπατριώτες μας σχεδιαστές, θα βρεθούν στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Κίνας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που διήρκεσε μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, πραγματοποίησαν, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης και αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υφυπουργός του Γραφείου Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Γκουό Γουεϊμίν. Οργανώθηκε από την κινεζική εκδοτική και εμπορική κρατική εταιρεία China National Publications Import and Export Corporation (CNPIEC) και από την εταιρεία Γ. K. Ελευθερουδάκης Α.Ε. Η CNPIEC είναι διοργανώτρια της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου του Πεκίνου και αναπτύσσεται διαρκώς στον χώρο των διεθνών ηλεκτρονικών εκδόσεων. Ιδρύθηκε το 1949, κατέχει περισσότερο από το 70% των εισαγωγών και το 30% των εξαγωγών της χώρας και θεωρείται ένας πραγματικός γίγαντας. Ο Γκουό Γουεϊμίν αντιμετώπισε επίσης πολύ θετικά το ενδιαφέρον των Ελλήνων για εκμάθηση της κινεζικής, που εκφράστηκε μέσω της ζήτησης βιβλίων από διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στα εγκαίνια της έκθεσης στο Ziller έδωσαν το «παρών» διπλωμάτες, εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού και εκδοτικού χώρου και φορέων ελληνοκινεζικής συνεργασίας, σε μια βραδιά που χαρακτηρίστηκε από την αισιοδοξία για την προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: kathimerini.gr