Η μαγκιά του Παναθηναϊκού και του Κολοβέτσιου και το «φάουλ» του Μάνταλου

251

Ο Παναθηναϊκός έκανε μια τεράστια ανατροπή κόντρα στην ΑΕΚ, απόδειξη μαγκιάς, με δυο συμπεριφορές στο φινάλε να κλέβουν τις εντυπώσεις.

Επιτέλους μετά από καιρό τελείωσε ένα ντέρμπι στην Ελλάδα και έχουμε να μιλήσουμε μόνο για ποδόσφαιρο. Πως η ΑΕΚ για 60’ κατάφερε να γίνει κυρίαρχη και να δείχνει ικανή για… παρέλαση μέσα στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό, και πως οι «πράσινοι» βρήκαν τον τρόπο – με τεράστια βοήθεια από τον πάγκο όπου δεν ήταν ο Γιώργος Δώνης αλλά έδωσε τις κατευθύνσεις από το μπουθ που βρέθηκε λόγω τιμωρίας – να κάνουν μια τεράστια ανατροπή με το 3-2 που θα περάσει στην ιστορία. Ο Παναθηναϊκός έκανε μια εντυπωσιακή επιστροφή, από το 0-2, βγάζοντας στο χορτάρι αρετές από αυτές που θα πρέπει να αποκτήσει – μαζί με ποιότητα και ποσότητα στο ρόστερ βέβαια – για να «μεγαλώσει» ξανά και να επιστρέψει στον ρόλο που αρμόζει στην ιστορία και το μέγεθός του. Ο Παναθηναϊκός κατέθεσε χαρακτήρα, ποδοσφαιρική λογική και… μαγκιά για να μπορέσει να επιστρέψει από μια κατάσταση στην οποία μπήκε για συγκεκριμένους λόγους.

Την εξαιρετική ανταπόκριση της ΑΕΚ στην αρχική πίεση του γηπεδούχου, την ποιότητα των παικτών του Κωστένογλου μεσοεπιθετικά και την απειρία αλλά και τις παθογένειες που έχει ο Παναθηναϊκός σαν ομάδα από την αρχή της σεζόν. Με τον Ινσούα σε κακή βραδιά ο Βέρντε ήταν… δαίμονας που έφτιαξε όλες τις επικίνδυνες φάσεις για την ΑΕΚ, η κλάση του Λιβάγια έκανε πιο απλά τα πράγματα και ο Ολιβέιρα ήταν μόνιμη πηγή κινδύνου για την «πράσινη» άμυνα στην πρώτη ώρα αγώνα. Ο ακούραστος Μπακάκης βρήκε το πρώτο γκολ της καριέρας του στη Super League και ο Πορτογάλος φορ διπλασίασε τα τέρματα της ΑΕΚ που ήταν έτοιμη για… περίπατο.

panathinaikos aek

Στο ημίχρονο ο Δώνης διέγνωσε το πρόβλημα στα αριστερά αλλά και τη… μοναξιά του Μακέντα που ακόμα κι αν κέρδιζε μάχες από Τσιγκρίνσκι ή Σβάρνα, δεν είχε στηρίγματα και ό,τι καλό βγήκε για τον Παναθηναϊκό από το πρώτο ημίχρονο κιόλας, ερχόταν από το πλάι με τον Χατζηγιοβάνη ο οποίος έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με την πράσινη φανέλα.

Η άνοδος του Γιόχανσον που θύμισε τον παίκτη που εντυπωσίασε πέρσι, η παρουσία του Περέα που πήρε τη θέση του Μακέντα στα… φαγώματα με τα αντίπαλα στόπερ, έδωσε περισσότερο χώρο για δράση και στον Ιταλό και στον Ζαχίντ που επίσης «ανέβηκε» και βοήθησε. Τακτικά ο Δώνης «έδεσε κόμπο» τον Κωστένογλου, φάνηκε από το πώς ο Παναθηναϊκός πήρε ό,τι και να του «έδωσε» η ΑΕΚ και προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί. Ακόμα και οι λάθος αλλαγές, αφού ο Ολιβέιρα και ο Βέρντε αποσύρθηκαν και η ΑΕΚ που απείλησε με τρίτο και τέταρτο γκολ έγινε ακίνδυνη πλην μιας καλής φάσης με τον Γιακουμάκη, βοήθησαν τον Παναθηναϊκό να αισθανθεί πιο… ασφαλής για να τα παίξει όλα για όλα. Οι «πράσινοι» στο φινάλε, κατάφεραν απόλυτα δίκαια να πάρουν ό,τι τους στερήθηκε με μεγάλη δόση αδικίας στην Τούμπα την περασμένη εβδομάδα κι έχουν κάθε δικαίωμα να χαμογελούν.

panathinaikos aek 1

Όπως χαμογελαστός έφυγε από το γήπεδο ο «χρυσός» σκόρερ Κολοβέτσιος. Ένας παίκτης – στρατιώτης της ομάδας του, που παρότι ήταν στους αρχηγούς τις προηγούμενες σεζόν έχει χάσει φέτος τη θέση του στην ενδεκάδα, όμως, όχι μόνο δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα αλλά προσπαθεί να φανεί χρήσιμος όπου μπορεί. Αν διαβάσετε όσα είπε για εκείνον ο Δώνης στη συνέντευξη Τύπου, θα καταλάβετε αρκετά, αν δεν καταλάβατε ήδη από το πώς αντέδρασε σκοράροντας ένα γκολ στο 87’ σε ένα τέτοιο ματς, με τέτοια ένταση και ολοκληρώνοντας μια τέτοια απίθανη ανατροπή για τον Παναθηναϊκό.

Έναν Παναθηναϊκό που είχε να κερδίσει σε ντέρμπι κάτι παραπάνω από δυο χρόνια (28 Οκτωβρίου 2017, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-0) και για 12 ματς με ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δεν είχε πάρει τρίποντο. Πόσοι θα είχαν την ψυχραιμία να μην ξεσπάσουν σε… ξέφρενους πανηγυρισμούς σκεφτόμενοι πως σκόραραν κόντρα στην πρώην ομάδα τους; Ο Δημήτρης Κολοβέτσιος την είχε αυτή την ψυχραιμία κι όπως έβγαλε… μαγκιά η ομάδα του με την ανατροπή της στο χορτάρι, έτσι έβγαλε κι αυτός μαγκιά με τη στάση και τη συμπεριφορά του μετά το γκολ «χρυσάφι» για τον Παναθηναϊκό.

Ο Κολοβέτσιος των 93 συμμετοχών και των 4 γκολ με την ΑΕΚ, έδειξε σεβασμό και ταπεινότητα. Ακόμα, όμως, κι αν πανηγύριζε μετά από 66 ματς και 2 γκολ με τον Παναθηναϊκό, όπου ήδη πάει να κλείσει τριετία, κανείς δεν θα μπορούσε να τον… ψέξει. Κανείς δεν θα μίλαγε για «φάουλ του Κολοβέτσιου που πανηγύρισε». Ήταν τέτοια η στιγμή κι η ένταση, που θα είχε ΚΑΘΕ δικαιολογία. Όμως, έδειξε και τον χαρακτήρα του με τον τρόπο του και με το πώς αντέδρασε. Αντίθετα, φάουλ  – και μάλιστα πολύ σκληρό – έκανε ο αρχηγός της ΑΕΚ, Πέτρος Μάνταλος. Ένας παίκτης που πήγε την ίδια εποχή με τον Κολοβέτσιο στην Ένωση, πέρασε από τις ίδιες δυσκολίες – κι ακόμα μεγαλύτερες λόγω τραυματισμών που είχε – και που έφτασε με την ποδοσφαιρική του αξία να γίνει αρχηγός  του «δικεφάλου».

mantalos kolovetsios

Η δήλωση, όμως, για… ανάσταση νεκρών ήταν το λιγότερο  άστοχη. Ένα φάουλ από αυτά που δεν συνηθίζει να κάνει ο αρχηγός του «δικεφάλου» και που παραξένεψε πολλούς. Ίσως να παρασύρθηκε από τον κακό ρέφερι του αγώνα, Γκεστράνιους, που άφησε ατιμώρητο το σκληρό παιχνίδι της ομάδας του Κωστένογλου κι έδειξε μόλις μια κίτρινη κάρτα σε όλο τον αγώνα στους «κιτρινόμαυρους». Τη δεύτερη την πήρε με τη δήλωσή του ο Μάνταλος μετά το ματς…

ΥΓ. Ο ρέφερι δεν ήταν καλός, δεν έκρινε όμως αποτέλεσμα. Χρησιμοποίησε σωστά το VAR και όπως αναφέραμε ήταν τραγικός στον πειθαρχικό έλεγχο αφήνοντας τους φιλοξενούμενους να παίζουν πολύ σκληρά. Είναι, όμως, πολύ ευχάριστο να μπορούμε να μιλάμε για ποδόσφαιρο, για νοοτροπίες, συμπεριφορές και γενικώς πράγματα που έχουν να κάνουν με τους πρωταγωνιστές και τις ομάδες. Ελπιδοφόρο, αρκεί να έχει και συνέχεια…

ΥΓ2. Το ξέσπασμα στον πάγκο του Παναθηναϊκού, τα δάκρυα του κυρίου Γρηγόρη (σ.σ. Παπαβασιλείου), η χαρά που γύρισε ξανά στις κερκίδες και το «δέσιμο» ομάδας και κόσμου που επέστρεψε, συνοψίζουν όσα ζήσαμε την Κυριακή στο ΟΑΚΑ.

ΥΓ3. Ο Παναθηναϊκός φαίνεται πως «τελείωσε» την ΑΕΚ από τη «μάχη» του τίτλου. Έχοντας να πάει στην Τούμπα στον δεύτερο γύρο και να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό και το «τριφύλλι», με τέτοια συμπεριφορά στα ντέρμπι δύσκολα θα μπορέσει να επιστρέψει από αυτό το -9, αν αυτό δεν μικρύνει, από την κορυφή στα playoffs.

ΥΓ4. Κάθε συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Δώνη, είναι και μια ευκαιρία να κατανοούμε λίγο καλύτερα θέματα τακτικής και ποδοσφαίρου. Η ανάλυση που γίνεται είναι καταπληκτική και μας κάνει να μάθουμε και πέντε πράγματα παραπάνω…

Πηγή: onsports.gr