Όλα τα “ανοιχτά” προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα

218

Του Δ. Κατσαγάνη 

Δεκατέσσερα προγράμματα του ΟΑΕΔ παραμένουν “ανοικτά” για την υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολουμένους καθώς και ανέργους οι οποίοι επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα.

Συνολικά, 55.489 θέσεις των προγραμμάτων παραμένουν αδιάθετες, δηλαδή δεν έχουν “καλυφθεί” από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και ανέργους. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επωφεληθούν άμεσα με την ένταξή τους στις εν λόγω δράσεις.

Με βάση από όσα προκύπτουν από τα στοιχεία που ο ίδιος ο ΟΑΕΔ παρουσιάζει, οι “ακάλυπτες” αυτές θέσεις προέρχονται από προγράμματα για τα οποία είχαν προκηρυχθεί συνολικά 96.870. Συνεπώς για το 57% των θέσεων που “άνοιξαν” το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε ζήτηση.

 Και αυτό παρά το γεγονός, ότι σύμφωνα με το “χρονολόγιο” των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, το οποίο υπάρχει στην ιστοσελδία του οργανισμού (oaed.gr), το πιο πρόσφατο από τα “ανοιχτά” προγράμματα ξεκίνησε λίγο πριν τις πρόσφατες εθνικές εκλογές του Ιουλίου (2019).

Το πιο παλιό “ανοιχτό” πρόγραμμα ξεκίνησε το Μάρτιο του 2016.

Μ΄άλλα λόγια, τα προγράμματα” με τις 55.489 αδιάθετες θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης έχουν “ηλικία” που ξεπερνά πλέον τα 3 ½ έτη.

Aξίζει να σημειωθεί πως όλα τα “ανοιχτά” προγράμματα αναφέρονται στον ιδιωτικό τομέα. Αντίθετα, τα προγράμματα τα οποία αφορούσαν το δημόσιο τομέα  (τα οποία μάλιστα αφορούσαν αναλογικά περισσότερες θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης), έχουν “κλείσει”, λόγω της “κάλυψης” των θέσεων τους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ανεργία φαίνεται πως αποκλιμακώνεται παραπέρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ,  το ποσοστό της ανεργίας έπεσε τον Αύγουστο του 2019 στο 16,7% έναντι 18,9% τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

Ποια είναι τα κυριότερα προγράμματα 

Μεταξύ των κυριότερων προγραμμάτων, που παραμένουν ανοιχτά και συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντικές ενισχύσεις για την αύξηση της απασχόλησης στον Ιδιωτικό Τομέα, περιλαμβάνονται τα εξής:

– Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας με 5.187 κενές θέσεις

– Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα με 2.129 κενές θέσεις

– Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό έως 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας άνω των 45 ετών, με 4.024 κενές θέσεις

–  Πρόγραμμα προώθησης στην αυταπασχόληση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων ηλικίας 18 έως 66 ετών με 1.445 κενές θέσεις.

Ο Διοικητής ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης,επ’ αφορμής της παρουσίας των “ανοιχτών” προγραμμάτων και των αδιάθετων θέσεων επιδοτούμενης απασχόλησης  δήλωσε ότι “μέσα από τα ανοικτά προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία δυστυχώς δεν γνωστοποιήθηκαν και δεν δημοσιοποιήθηκαν επαρκώς στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, προσφέρονται σημαντικές ευκαιρίες ενίσχυσης της απασχόλησης τόσο στους εργοδότες όσο και στους ανέργους”.

Ο ίδιος τονίζει πως η “επιθυμούμε να επικοινωνήσουμε τις ανοικτές δράσεις απασχόλησης προς κάθε κατεύθυνση ούτως ώστε όσοι ενδιαφέρονται, να ενημερωθούν και να επωφεληθούν από αυτές”. 

“Παράλληλα”,όπως σημειώνει ο κος. Πρωτοψάλτης, ” σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση των υφιστάμενων προγραμμάτων, ώστε όσα κριθούν ως λιγότερα αποτελεσματικά να κλείσουν, σε ένα βάθος χρόνου που θα ανακοινώσουμε έγκαιρα φυσικά, και να υπάρξουν νέες, ακόμη πιο ουσιαστικές ως προς το αποτέλεσμά τους δράσεις, με έμφαση στη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης ιδιαίτερα στον Ιδιωτικό Τομέα και στη νέα επιχειρηματικότητα. Ο νέος ΟΑΕΔ επιθυμούμε να είναι πιο ευέλικτος, να μπορεί καθημερινά να αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και να δίνει τις λύσεις, έγκαιρα και αποτελεσματικά, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας και στην ένταξη των αναζητούντων εργασία συμπολιτών μας στην απασχόληση”.

Αναλυτικά τα προγράμματα έχουν ως εξής :

ΟΑΕΔ2

ΟΑΕΔ3

ΟΑΕΔ4

ΟΑΕΔ5

ΟΑΕΔ6

ΟΑΕΔ7

Πηγή: capital.gr