Νέες τράπεζες στην αγορά μετά από μία δεκαετία συρρίκνωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος

291

Δυο νέες τράπεζες φιλοδοξούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να διεκδικήσουν μερίδια αγοράς στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μετά από μια μεγάλη συρρίκνωση τόσο του αριθμού των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, όσο και του αριθμού των εργαζομένων λόγω κυρίως των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα μας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος, σε εκδήλωση της ΟΤΟΕ στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση σχετικής έρευνας, στον τραπεζικό κλάδο σήμερα εργάζονται 38.000 υπάλληλοι, από τις 64.000 που εργαζόταν πριν από την κρίση. Επισήμανε ότι αυτό συνδέεται περισσότερο με τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και τις επιλογές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος για μείωση του κόστους, και λιγότερο από τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δραστηριοτήτων, ο οποίος εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ταυτόχρονα με το αριθμό των εργαζομένων που μειώθηκε δραστικά “εξαφανίστηκαν” από τον τραπεζικό χάρτη της χώρας περισσότερες από 20 τραπεζικές επωνυμίες, δημιουργώντας ένα τραπεζικό τοπίο με πρωταγωνιστές τις 4 συστημικές τράπεζες, την Attica Bank και την ΗSBC (οι μόνες τράπεζες που στον τομέα λιανικής τραπεζικής διαθέτουν φυσικό δίκτυο υποκαταστημάτων). Ιστορικές τράπεζες όπως η Ιονική Τράπεζα, η Εμπορική, η Εργασίας, η Αγροτική αλλά και άλλες μικρότερες είτε συγχωνεύθηκαν είτε απορροφήθηκαν στο πλαίσιο εξαγορών που πραγματοποιήθηκαν.

Οι δύο νέες τράπεζες που δημιουργήθηκαν είναι η Praxia Bank και η Optima Bank.

Optima Bank-σε διάστημα έξι μηνών δημιουργούνται τουλάχιστον 25 καταστήματα

Η Optima bank ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την έναρξη λειτουργίας του πρώτου καταστήματός της στο Ψυχικό, επισημαίνοντας ότι “με το κύρος και την αξιοπιστία της “Μοτορ Οιλ”, του ισχυρού ομίλου με ηγετική θέση στην ελληνική οικονομία και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΝΑ Ευρώπη, θα παρέχει μια ευρεία γκάμα τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών”.

Στα καταστήματα της Optima bank, όπως ανακοινώθηκε, “τα ταμεία, όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, θα αποτελούν παρελθόν, αφού ακόμη και οι εγχρήματες συναλλαγές δεν θα πραγματοποιούνται σε γκισέ, αλλά σε γραφεία συνεργασίας. Μεταξύ άλλων, οι συναντήσεις των πελατών με τους συμβούλους των καταστημάτων θα λαμβάνουν χώρα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, διασφαλίζοντας, όπως αναφέρει η τράπεζα, με αυτό τον τρόπο την άνεση και την ιδιωτικότητα των πελατών”.

“Η Optima bank δημιουργήθηκε σε μια περίοδο που η Ελλάδα, η οικονομία και η κοινωνία έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη από ένα νέο ξεκίνημα, ένα νέο ξεκίνημα στο οποίο οι τράπεζες έχουν κομβικό ρόλο. Για να γίνει αυτό χρειάζεται οι τράπεζες να προσαρμοστούν στις σημερινές ανάγκες και όχι το αντίστροφο. Στην Optima bank είδαμε τα πάντα από την αρχή. Μέσα από μια διαφορετική φιλοσοφία επιδιώκουμε να προσφέρουμε με ανθρώπινο πρόσωπο την καλύτερη τραπεζική εμπειρία στη χώρα”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Optima bank Δημήτρης Κυπαρίσσης σε δηλώσεις του με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της τράπεζας. Από την πλευρά του ο Γιώργος Τανισκίδης, πρόεδρος του ΔΣ της Optima bank ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “σε αυτή τη νέα εποχή για τη χώρα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς την ουσιαστική συμβολή των τραπεζών. Μέσα σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο και με γνώμονα να συμβάλουμε στην απελευθέρωση της πραγματικής δυναμικής της χώρας, δημιουργήσαμε την Optima bank, μια σύγχρονη τράπεζα που βάζει μπροστά, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας, τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας”. Σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται ότι σε διάστημα έξι μηνών θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου καταστημάτων της Optima bank, με τη δημιουργία τουλάχιστον 25 καταστημάτων.

Praxia Bank: Η πρώτη 100% ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα-Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι

Η Praxia Bank, με ανθρώπινο δυναμικό που ξεπερνά τα 200 άτομα, είναι η πρώτη 100% ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα που θα καλύπτει τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιωτών, παρέχοντάς τους ψηφιακά τραπεζικά προϊόντα, όπου και αν βρίσκονται. Θα παρέχει μεταξύ άλλων σε πρώτη φάση προθεσμιακές καταθέσεις ενώ παράλληλα θα παρέχει χρηματοδότηση για την υλοποίηση των σχεδίων των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα της Τράπεζας η διευθύνουσα σύμβουλος Αναστασία Σακελλαρίου η Praxia Bank είναι η πρώτη αποκλειστικά ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι “η ελληνική αγορά χρειάζεται μια τράπεζα σαν την Praxia Bank κάτι το οποίο διέβλεψε εξαρχής ο μέτοχος μας, Atlas Merchant Capital, ως επενδυτική ευκαιρία”.

“Με νοοτροπία φιλική στην καινοτομία, με σύμμαχο την τεχνολογία και με ένα υγιή ισολογισμό στοχεύουμε στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος γύρω από την Praxia Bank, το οποίο, χάρη στις εταιρικές συνεργασίες, θα ενισχύσει τη δημιουργία εισοδήματος τόσο για εμάς όσο και για τους πελάτες μας. Επωφελούμενοι του ψηφιακού μας επιχειρηματικού σχεδίου με σκοπό την προσέλκυση καταθέσεων και την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ιδιωτών η Praxia Bank καινοτομεί στην ελληνική αγορά”, αναφέρει η κυρία Σακελλαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ