Κούβα, Αργεντινή, Βενεζουέλα xαιρετίζουν την αποφυλάκιση Λούλα

227

«Ο λαός της Βενεζουέλας χαιρετίζει με ικανοποίηση την απελευθέρωση του αδελφού μας Λούλα», τόνισε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, λίγη ώρα μετά την έξοδο του πρώην προέδρου της Βραζιλίας από τη φυλακή του στο αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Κουριτσίμπα.

«Ζήτω η Βραζιλία! Ζήτω ο Λούλα! Ζήτω η ένωση της Αμερικής μας!», είπε ο Μαδούρο, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής που συμπεριέλαβε απευθείας μετάδοση πλάνων από τον χώρο μπροστά στη φυλακή όπου ο πρώην συνδικαλιστής παρέμεινε έγκλειστος για ενάμισι χρόνο μετά την καταδίκη του σε μια υπόθεση διαφθοράς.

«Μας προκαλεί μεγάλη συγκίνηση να βλέπουμε τον Λούλα ελεύθερο, στον δρόμο», συνέχισε ο Μαδούρο, χαρακτηρίζοντας τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας «μεγάλο ηγέτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής».

Ο Ούγο Τσάβες, ο εκλιπών προκάτοχος του Μαδούρο στην προεδρία της Βενεζουέλας (1999-2013), ήταν στενός σύμμαχος του 74χρονου σήμερα Λούλα.

Η Κούβα «γιορτάζει» την απελευθέρωση του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος βγήκε χθες από τη φυλακή μετά την «άδικη κράτησή» του, ανέφερε από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της νήσου.

«Ο λαός της Κούβας γιορτάζει τη λευτεριά του Λούλα, έπειτα από 580 ημέρες άδικης κράτησης. #LulaLibre», ανέφερε μέσω Twitter η κουβανική διπλωματία.

Η επίσημη εφημερίδα της Κούβας, η Granma, ανέφερε εξάλλου στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι βγαίνοντας από τη φυλακή, ο Λούλα, ο ιστορικός ηγέτης της βραζιλιάνικης αριστεράς «ευχαρίστησε όσους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία του».

Τέλος και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής, ο κεντροαριστερός περονιστής Αλμπέρτο Φερνάντες, χαιρέτισε την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, υπογραμμίζοντας μέσω Twitter το «θάρρος» και «την ακεραιότητα» του πρώην συνδικαλιστή, εμβληματικής μορφής της βραζιλιάνικης αριστεράς.

«Μας συγκινεί το θάρρος με το οποίο ο Λούλα αντιμετώπισε αυτόν τον διωγμό (μόνο αυτός ο ορισμός αρμόζει στην αυθαίρετη δικαστική δίωξη που υπέστη)», έγραψε ο Φερνάντες. «Η ακεραιότητά του δείχνει όχι μόνο τη δέσμευσή του, αλλά και το μεγαλείο του ανδρός», πρόσθεσε. «Ζήτω ο ελεύθερος Λούλα!», κατέληξε στην ανάρτηση ο Φερνάντες, που χρησιμοποίησε αντί του ονόματος του πρώην προέδρου την πρώτη φορά το όνομα χρήση του στο Twitter (@LulaOficial) και τη δεύτερη την ετικέτα #LulaLibre.

Πηγή: kathimerini.gr