16χρονος αυτιστικός δέχθηκε την ανεπίτρεπτα ρατσιστική συμπεριφορά ιδιοκτήτη περιπτέρου της Λάρισας

236

Ο αυτιστικός Ερμής δέχθηκε την ανεπίτρεπτα ρατσιστική συμπεριφορά ιδιοκτήτη περιπτέρου της Λάρισας

Λέγομαι Δημητρούλα Κοτσάκη και είμαι η μητέρα του Ερμή, ενός 16χρονου αγοριού που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, ο οποίος παρουσιάζει δυσκολίες στην επικοινωνία , την κοινωνική συνδιαλλαγή και τη συμπεριφορά.

Στις 25 Οκτωβρίου 2019 βρισκόμασταν οικογενειακά στη Λάρισα, όπου θα περνούσαμε το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου λόγω της συμμετοχής του πατέρα του Ερμή σε ιατρικό συνέδριο.

Στο πρώτο μισάωρο της παραμονής μας στην πόλη της Λάρισας αντιμετωπίσαμε ένα περιστατικό που λύπησε βαθύτατα όλη την οικογένεια και σχετίζεται με την αντίδραση των ανθρώπων, οι οποίοι όταν αντιμετωπίζουν άτομα με αναπηρία βλέπουν μόνο απειλές σε καθετί διαφορετικό και αντί να βοηθήσουν, ωθούν τα άτομα αυτά στο περιθώριο.

Ο Ερμής ως διαφορετικός, δέχθηκε την ανεπίτρεπτα ρατσιστική συμπεριφορά ιδιοκτήτη περιπτέρου της Λάρισας, ο οποίος προχώρησε σε έντονη φραστική βία και καταπρόσωπο απορριπτική συμπεριφορά προς τον ανήλικο Ερμή, καταλογίζοντάς του ότι η παρουσία του στη πλαϊνή πλευρά του περιπτέρου και η παρατήρηση από αυτόν των προς πώληση προϊόντων, ενοχλούσε τους παρευρισκόμενους εκεί εν δυνάμει πελάτες του και γενικότερα ότι η παρουσία του εκεί χαλούσε την εικόνα του περιπτέρου, αλλά και προς στον πατέρα του ανήλικου ο οποίος τον συνόδευε και τον επέβλεπε, καθώς ο τελευταίος δεν απομάκρυνε κατ’ απαίτηση του περιπτερούχου τον ανήλικο από τον περιβάλλοντα χώρο του περιπτέρου.

Δυστυχώς η περιορισμένη γνώση των ανθρώπων σχετικά με το θέμα του αυτισμού και η έλλειψη παιδείας γενικότερα, εμποδίζει τη σωστή κρίση για τους άλλους ανθρώπους, συνδυαστικά δε με την έλλειψη αρχών και αξιών και την τάση των ανθρώπων να έχουν σε υψηλό επίπεδο το κύρος και την αυτοεκτίμησή τους οξύνεται το φαινόμενο του ρατσισμού σ αυτή την κατηγορία ανθρώπων.

Το γεγονός προκάλεσε έντονη αναστάτωση σε όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα στο παιδί και μας γέμισε παράπονο, πικρία και απογοήτευση.

Ως μητέρα του Ερμή αρχικά και ταυτόχρονα εκπροσωπώντας την Αναπηρία στην Ξάνθη ως πρόεδρος του Σωματείου ΠΕ Ξάνθης, θέλω να πω για ακόμη μια φορά απερίφραστα ότι αποτελεί όνειδος να πρεσβεύουμε πως ζούμε σε μια πολιτισμένη κοινωνία και το κράτος και οι πολίτες του να συμπεριφέρονται με αυτόν τον μεσαιωνικό τρόπο σε ανθρώπους με διαφορετικότητα, οι οποίοι δεν έχουν σε καμία περίπτωση ανάγκη οίκτου αλλά αντίθετα δικαιούνται ίση μεταχείριση.

Μητέρα του Ερμή, Κοτσάκη Δημητρούλα

Πηγή: newsitamea.gr