Ο Δήμος Αριστοτέλη στηρίζει το πρόγραμμα του KΟUZINA

186

Το πρόγραμμα του KOUZINA 2020, του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση από τον Οργανισμό και το δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, στο πλαίσιο της 35ης Philoxenia.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, τόνισε ότι ο δήμος “αγκαλιάζει” το πρόγραμμα KOUZINA που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής το 2011, σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

Όπως είπε ο κ Βαλιάνος το 2020 θα δημιουργηθεί το πρώτο cluster μεταξύ τοπικών παραγωγών και ξενοδόχων, που θα λειτουργήσει άτυπα για να αποτελέσει σταδιακά τον φορέα εκείνο που θα δραστηριοποιηθεί στην προώθηση της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής. Το πρόγραμμα στηρίζεται στη συμμετοχή 22 τοπικών φορέων, παραγωγών και επαγγελματιών του τουρισμού και στόχος του είναι να εντάξει τον επισκέπτη στην ιστορία της περιοχής και αυτός να μεταφέρει την εμπειρία στον τόπο του.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη υπογράμμισε ότι ο δήμος είναι η μοναδική πύλη για να επισκεφθεί κανείς το Άγιο Όρος και σε συνδυασμό με τη γαστρονομία, ο τουρισμός, ενισχύεται σημαντικά στην περιοχή.

Η Μαρία Πάππα, διευθύντρια Marketing και Eπικοινωνίας του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, παρουσίασε το πρόγραμμα κι όπως ανέφερε το “KOUZΙΝΑ 2020” θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2020, η μεσογειακή εβδομαδιαία θεματική του ενότητα είναι αφιερωμένη στην “Κροατική κουζίνα” και τιμώμενο τοπικό προϊόν είναι το μέλι. Οι πέντε εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες της διοργάνωσης είναι:

Η αρχαιοελληνική κουζίνα-πρόγραμμα δομημένο στην προώθηση του μελιού, όπως αυτό παράγεται στις πλαγιές του Χολομώντα, του Αριστοτελικού Όρους και του Άθωνα.

Η θαλασσινή κουζίνα-προωθεί όλη την παραγωγή των τριών θαλάσσιων κόλπων της Ανατολικής Χαλκιδικής: του Αθωνικού, του Ακάνθιου και του Στρυμωνικού.

Η μοναστηριακή κουζίνα-περιλαμβάνει αυθεντικά θρησκευτικά κουρμπάνια, γαστρονομικές περιπλανήσεις στα gift shops της Ουρανούπολης, θρησκευτικές συναντήσεις σε αγιορείτικα μετόχια και λόφους με θέα την ιερή κορυφή, ψαρογεύματα στις θάλασσες του Αγίου Όρους.

Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων-προωθεί τον τρόπο με τον οποίο τα τοπικά προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν από τους Πόντιους και Μικρασιάτες μετοίκους του τόπου.

Η μεσογειακή κουζίνα- αφιερωμένη στην κροατική μεσογειακή κουζίνα κι εστιασμένη στην προώθηση του ντόπιου κρέατος, όπως αυτό συνδυάζεται στη μαγειρική με το ελαιόλαδο των Πυργαδικίων.

Πηγή: zougla.gr