Νίκος Βούτσης από την Πιερία: Μαζί με την κοινωνία για μια νέα πολιτικοποίηση και μια νέα ελπίδα

361

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει ένα μαζικό πολιτικό κόμμα, κοινωνικά γειωμένο ώστε να αντιμετωπίσει τη «νεοσυντηρητική λαίλαπα που έρχεται από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές πολιτικές»

«Μία νέα ελπίδα, μία νέα ταυτότητα, μία νέα δυναμική, μία νέα έμπνευση μέσα στην κοινωνία καλείται να δώσει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό τόνισε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, που περιόδευσε εχθές στον Νομό Πιερίας στο πλαίσιο της εκστρατείας «Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου».

Ο Νίκος Βούτσης μαζί με τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Πιερίας, Μπέτυ Σκούφα, και τον εκπρόσωπο της Προοδευτικής Συμμαχίας, Παναγιώτη Παναγιώτου, υποδέχτηκαν νέα μέλη σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Λιτόχωρο και την Κατερίνη. Παράλληλα επισκέφτηκαν το πρώην ΤΕΙ Κατερίνης και νυν Πανεπιστημιακό Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας και συνομίλησαν με καθηγητές και φοιτητές. Νωρίτερα δόθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας στην Κατερίνη ενώ το απόγευμα οι κκ. Βούτσης και Παναγιώτου παραχώρησαν συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό της Κεντρικής Μακεδονίας ΔΙΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.

Αναφερόμενος στον οδικό χάρτη, ο οποίος σε λίγους μήνες θα οδηγήσει στον νέο ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Βούτσης ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει ένα μαζικό πολιτικό κόμμα, κοινωνικά γειωμένο και όσο πιο δυνατό, έτσι ώστε να μπορέσει η ίδια η κοινωνία να αντιμετωπίσει τη «νεοσυντηρητική λαίλαπα που έρχεται από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές πολιτικές».

«Δεν υπάρχουν αντιτιθέμενες απόψεις σε αυτό το εγχείρημα γι’ αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος» υπογράμμισε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής τονίζοντας ότι «μιλάμε για ένα νέο κόμμα που θα είναι στην καρδιά της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής Αριστερής παράταξης».

Ο εκπρόσωπος της Προοδευτικής Συμμαχίας, δημοσιογράφος κ. Παναγιώτης Παναγιώτου μιλώντας στα νέα μέλη τόνισε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει και μπορεί να μετασχηματιστεί σε ένα ενιαίο κόμμα της “πληθυντικής Αριστεράς” αλλά και των νέων προοδευτικών κινηματικών συνειδήσεων που γεννάει η νέα εποχή. Βάση θα είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα που θα στηρίζεται σε ένα σύστημα σύγχρονων, προοδευτικών, αριστερών και δημοκρατικών αξιών».

Η ουσία της πολιτικής της ΝΔ πρόσθεσε ο κ. Παναγιώτου είναι ένας παρωχημένος νεοφιλελευθερισμός που βρίσκεται σε διεθνή κρίση και αμφισβήτηση. Κεντρικά στοιχεία του είναι η απορρύθμιση της εργασίας, η απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους και η ιδιωτικοποίηση δομών δημοσίου συμφέροντος, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση των ανισοτήτων. Σκηνές από αυτό το έργο έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ήδη κατέληξε ο εκπρόσωπος της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Η περιοδεία στον Νομό Πιερίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Παραθέτουμε τα βασικά σημεία των ομιλιών και της συνέντευξης Τύπου του τέως προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτση:

•    Έχουμε μπει σε έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε λίγους μήνες στον νέο ΣΥΡΙΖΑ, σε μία τομή μέσα στη συνέχεια. Γιατί όμως θέλουμε και είναι υποχρέωσή μας να προσπαθήσουμε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα όσο πιο δυνατό, μαζικό πολιτικό κόμμα; Είμαστε σε μία φάση που η χώρα βγαίνει μετά από μία δεκαετή κρίση με τις φοβίες που δημιούργησε αυτή η κρίση. Πάνω σε αυτές τις φοβίες επένδυσαν και ανατροφοδότησαν με τις πολιτικές τους οι κυρίαρχες δυνάμεις που χρεοκόπησαν τη χώρα. Εκεί επένδυσαν τακτικίστικα, λαϊκίστικα, ανεύθυνα, ανήθικα. Κι αυτό το έκαναν σε πολύ κρίσιμα ζητήματα όπως οι Πρέσπες, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, στα οποία τώρα επιστρέφουν πάνω τους τα τέρατα που οι ίδιοι δημιούργησαν.
•    Θυμάστε ότι πριν από 2 χρόνια είχαμε θέσει το ερώτημα ποια χώρα θέλουμε βγαίνοντας από τα μνημόνια; Θέλουμε μια χώρα φοβισμένη, Ελλάς Ελλήνων χριστιανών ή θα είναι μια χώρα παραγωγική, εξωστρεφής με ελπίδα; Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα άκρως επικίνδυνο σημείο. Μπορεί αυτή η νεοσυντηρητική λαίλαπα που έρχεται από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές πολιτικές να ανατροφοδοτηθεί με έναν ενδόμυχο συντηρητισμό της κοινωνίας που ξεκινά από τα κινηματογραφικά φιλμ και τις παρελάσεις και φτάνει μέχρι τις γυναικοκτονίες.
•    Είναι μεγάλα και ανοικτά ζητήματα πέραν της οικονομίας. Άρα λοιπόν όταν λέμε πως θέλουμε ένα κόμμα κοινωνικά γειωμένο το θέλουμε όχι για έναν δικομματισμό της ύστερης μεταπολίτευσης, με δύο συστημικά κόμμα αλλά γιατί πρόκειται για δύο μορφοποιήσεις εξαιρετικά αντίθετες κοινωνικοταξικά, μιλάμε για την Αριστερά απέναντι στη Δεξιά.. Γι’ αυτό χρειάζεται και είναι απαραίτητη μία ηγεμονία στην κοινωνία, ένα κόμμα μαζικό με κοινωνική γείωση και κοινωνική υποστήριξη.
•    Μήπως όμως αυτό μας χρειάζεται και για έναν επιπλέον λόγο; Μέσα από όλη αυτήν την καταστροφή και τη χρεοκοπία της χώρας, χρεοκόπησαν και τα παραδοσιακά κινήματα. Εργατικά κινήματα, κοινωνικά, δημοσιοϋπαλληλικά κινήματα. Τα νέα κινήματα που είχαν την άνθισή τους, το οικολογικό, το γυναικείο, το νεολαιίστικο, το φοιτητικό κίνημα, αυτά τα οποία ζήσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, καθηλώθηκαν. Οι περισσότερες ηγεσίες τους και ιδιαίτερα του εργατικού και δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος έχουν πλήρως απαξιωθεί, όπως και ο συνδικαλισμός.
•    Εμείς άρα έχουμε την υποχρέωση και την επιπλέον ευθύνη μέσα από μία νέα μαζική παρουσία του νέου κόμματος, του νέου-ΣΥΡΙΖΑ να αναζωογονήσουμε, να δώσουμε νέα ταυτότητα, ελπίδα και μέλλον σε αυτά τα κινήματα, σ’ αυτούς τους μαζικούς χώρους.
•    Πρέπει να υπάρξει μία νέα ελπίδα, μία νέα ταυτότητα, μία νέα δυναμική, μία νέα έμπνευση μέσα στην κοινωνία. Μαζί με την κοινωνία θα προχωρήσουμε, πιεζόμενοι σε μία σχέση έντασης θα δημιουργήσουμε τομές και ρήξεις.
•    Θα είναι ένα πολύ θετικό βήμα ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης του Κόμματος μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Και σαν τέτοιο το αντιμετωπίζουμε. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος κι αυτό γιατί ως ηγεσία του Κόμματος και της Προοδευτικής Συμμαχίας και με όσους συντρόφους συνεργαστήκαμε έχουμε αποφασίσει τα όρια αυτού του εγχειρήματος. Δεν υπάρχουν αντιτιθέμενες απόψεις. Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί και με άλλες δυνάμεις που θα είναι στην καρδιά της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής Αριστερής παράταξης.
•    Μιλάμε για την ευρωπαϊκή διάσταση μιας Αριστεράς που θα είναι ανοιχτή για συνεργασία με τους ριζοσπάστες πράσινους και με όσους από τις μήτρες των σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών ευρωπαϊκών κομμάτων αποκόβονται σιγά – σιγά από το νεοφιλελεύθερο εναγκαλισμό. Μιλάμε για τον ηγέτη της παράταξης, για τον Αλέξη Τσίπρα που έχει μία ευρύτατη απήχηση στην ελληνική κοινωνία.
•    Αυτό που με ανησυχεί σε ότι αφορά το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis είναι το να φτάσουμε πιθανότατα κάποια στιγμή που να μην έχει διαλευκανθεί. Η φαρμακευτική δαπάνη ήταν μια από τις βασικές πλευρές της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, επί χρόνια. Με διάφορους τρόπους και ανεξάρτητα με την Novartis, η οποία μπαίνει το διάστημα 2010-2013 διότι ήταν μικρομεσαία εταιρεία μέχρι τότε,. Γι’ αυτό λέω γενικότερα για την φαρμακευτική δαπάνη που είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα για όλο τον κόσμο και ήταν μια από τις πλευρές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Άρα εάν αυτή η υπόθεση λήξει χωρίς να έχει διερευνηθεί σε βάθος και να υπάρχει κοινή πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι πράγματι υπάρχουν οι εξής ευθύνες στο επίπεδο των επιστημόνων, των γιατρών στο επίπεδο προφανώς της εταιρείας στο επίπεδο, ενδεχομένως, πολιτικών προσώπων, ενδεχομένως λέω, εάν αυτό δεν έχει κατασταλάξει έτσι ώστε να υπάρχει και μια απάντηση σε κάθε Έλληνα που υπέστη ότι υπέστη όλα αυτά τα χρόνια, ότι να η δημοκρατία μας και μετά την κρίση μπορεί και η δικαιοσύνη μπορεί να φτάνει σε ένα αποτέλεσμα για να δούμε τις ευθύνες και να μην ξαναγίνουν τα ίδια. Αυτό με φοβίζει πάρα πολύ.
•    Διότι ξέρετε αυτό έγινε και μετά τον πόλεμο με τον εμφύλιο. Υποθέσεις οι οποίες δεν κλείνουν στην κοινή συνείδηση σαν τέτοιες, όπως είναι και άλλες τρεις, τέσσερις  μεγάλες υποθέσεις, όχι αναγκαστικά δικαστικές. Μια έχει σχέση με τους τραπεζίτες με τα δάνεια των κομμάτων μισό δις και τα λοιπά που είδατε τώρα τι γίνεται με τους τραπεζίτες με αφορμή την αλλαγή στους ποινικούς κώδικες φέρνει η παρούσα κυβέρνηση ασυλία για τους τραπεζίτες και μάλιστα αναδρομική. Κλείνω την παρένθεση. Θέλω να πω πως είναι τρεις τέσσερις μεγάλες κατηγορίες ζητημάτων, οι οποίες παραμένουν ανοικτές ακόμα στην κοινή συνείδηση. Κι αυτό παρά το ότι έγιναν πέντε εκλογικές αναμετρήσεις.

Πηγή: avgi.gr