Κινηματογραφικά στούντιο στη Θεσσαλονίκη: Ανακοινώθηκε η επένδυση 20 εκατ. ευρώ

215

Η περιοχή της Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να αποτελέσει το “σπίτι” νέων κινηματογραφικών στούντιο, σε έκταση η οποία στο σύνολό της θα φτάνει τα 25.000 τ.μ., με οκτώ κινηματογραφικά πλατώ, εκατοντάδες εργαζόμενους , εκατομμύρια ευρώ σε ανταποδοτικά οφέλη (θέσεις εργασίας, αύξηση τζίρου από παράπλευρες επαγγελματικές δραστηριότητες κ.α).

Την επίσημη ανακοίνωση έκαναν οι “εμπλεκόμενοι” φορείς, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων- ΕΚΟΜΕ και εκπρόσωποι των επενδυτών της Nu Boyana Studios -μέλος του ομίλου της Millennium Films. Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος το χαρακτήρισε “ένα απολύτως σωστό βήμα”, τονίζοντας ότι “όχι μόνο θα συνεχίσουμε με αυτό το βήμα, αλλά θα επενδύσουμε και πάνω του για να μπορέσει να κάνει πολύ περισσότερα βήματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα”. Επίσης παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο βουλευτής, Σταύρος Καλαφάτης.

Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης επεσήμανε ότι “το ΕΚΟΜΕ κλείνει 2 χρόνια ύπαρξης και σ᾽ αυτά τα δύο χρόνια έχει κάνει πολλά πράγματα και έχει να κάνει περισσότερα ακόμα. Το ΕΚΟΜΕ είναι η απόδειξη ότι το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια”. 

Στον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο όραμα “να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία κέντρο οπτικοακουστικών, κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη”, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του τόσο στους ιδιοκτήτες των νέων στούντιο όσο και στο ΕΚΟΜΕ και ιδιαίτερα στον Πάνο Κουάνη για την αφοσίωσή του στο όραμα να “βάλουμε την Ελλάδα στον χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών”, το οποίο οδήγησε “τις κυβερνήσεις στο να υιοθετήσουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που καθιστούν πια την Ελλάδα άκρως ανταγωνιστική περιοχή για μεγάλες οπτικοακουστικές παραγωγές”. Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της Περιφέρειας μέσω του οργανωμένου της Film Office να εξυπηρετήσει κάθε μεγάλη παραγωγή που θα επισκεφθεί την Περιφέρεια για να πραγματοποιήσει γυρίσματα στο έδαφός της.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης, o οποίος καλωσόρισε το ΕΚΟΜΕ και τα Nu Boyana Hellenic στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι το Φεστιβάλ είναι ο χώρος όπου “προετοιμάζουμε τις ταινίες του μέλλοντος” και εκφράζοντας τη στήριξη και ενεργό παρουσία του Φεστιβάλ στο εγχείρημα.

Ο CEO των York Studios Γιάννης Καλαφάτης, ευχαρίστησε την Πολιτεία για τη στήριξή της σε όλα τα επίπεδα στο εγχείρημα της κατασκευής των νέων στούντιο, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που πρόκειται να δημιουργηθεί είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. “Ξεκινάμε με 8, προσβλέπουμε σε 13 τουλάχιστον πλατό” και είναι η προϋπόθεση για να προσκληθούν οι παραγωγές υψηλών προδιαγραφών και προϋπολογισμών, γεγονός το οποίο θα έχει άμεσες και έμμεσες συνέπειες για την οικονομία και την προβολή της Ελλάδας, αλλά και ότι πολλά νέα άτομα θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Ανέφερε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις η έναρξη των εργασιών για τις κατασκευές θα γίνει σε λίγους μήνες, αλλά και ότι “ταινίες θα μπορούν να γυρίζονται και πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής των πλατό, αρχής γενομένης από το 2020”. Αναφορικά με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, επεσήμανε ότι δημιουργούνται άμεσες θέσεις εργασίας από τις παραγωγές που έρχονται και εκτιμώνται “από μερικές εκατοντάδες έως μερικές χιλιάδες”, αλλά και έμμεσες θέσεις εργασίας από τα οικονομικά οφέλη μιας παραγωγής. 

Από την πλευρά του, ο Γιαρίβ Λέρνερ, Παραγωγός και CEO των Nu Boyana Film Studios, με έδρα τη Σόφια της Βουλγαρίας, υπογράμμισε ότι “το πρώτο βήμα στη σελήνη είναι το αποτέλεσμα του τελευταίου βήματος που έκαναν πολλοί άνθρωποι για να φέρουν τον άνθρωπο στη σελήνη”, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στην προηγούμενη και τωρινή κυβέρνηση για την υποστήριξή τους στην εφαρμογή του cash rebate στην Ελλάδα και εξηγώντας ότι αυτό δεν αποτελεί μόνο επενδυτικό κίνητρο για τα χρήματα που θα δαπανηθούν στη χώρα. Ένα έργο, όταν ολοκληρωθεί αφήνει πίσω του κάτι σημαντικό, δηλαδή “την επίδραση της ταινίας” στον τόπο που έγιναν τα γυρίσματα. Μια ταινία διαφημίζει έναν προορισμό δωρεάν, αλλά απαιτεί και πολύ κόπο και πολλές δυσκολίες που πρέπει να υπερπηδηθούν για να ολοκληρωθεί. “Χρειαζόμαστε τη στήριξη πολλών ανθρώπων όταν φέρνουμε κοντά 2000 ανθρώπους για να παράξουμε ένα έργο τέχνης”, τόνισε ο κ. Λέρνερ, ο οποίος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το νέο αυτό εγχείρημα, καλώντας το κοινό να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις στη Βουλγαρία, όπου εκπαιδεύονται και νέοι Έλληνες επαγγελματίες χάρη στο πρόγραμμα του ΕΚΟΜΕ, ένα πρόγραμμα που όπως ανακοίνωσε θα συνεχιστεί και στη Θεσσαλονίκη με τη  λειτουργία των νέων studiο. Κλείνοντας, ανακοίνωσε ότι “είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις εργασίες ακόμα και αύριο”, εφόσον υπάρχει η αναγκαία υποστήριξη από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την κατασκευή των στούντιο.

Στη συνέντευξη τέλος, επισημάνθηκε ότι η συνολική αξία της επένδυσης όταν ολοκληρωθεί, συμπεριλαμβανομένου του κόστους αγοράς του ακινήτου, του κόστους κατασκευών των πλατό και του εξοπλισμού, αναμένεται να αγγίξει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας περί τις 100 μόνιμες θέσεις εργασίας στα στούντιο. Η εκτίμηση είναι ότι το σύνολο της έκτασης της επένδυσης, η οποία βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Θέρμης, θα αγγίξει τα 25.000 τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με τους επενδυτές, ο στόχος είναι να εξυπηρετούνται παραγωγές της εταιρείας Millenium Films, η οποία ανήκει στην οικογένεια Λέρνερ και έχει στο ενεργητικό της πάνω από 400 κινηματογραφικές ταινίες, ενώ θα μπορούν να εξυπηρετούνται και παραγωγές από τις υπόλοιπες  εταιρείες παραγωγής στο Χόλυγουντ (όπως το Netflix, η Universal, η Paramount) που ενδιαφέρονται για τα κίνητρα που παρέχει πλέον η Ελλάδα. Οι δύο μεγάλες ταινίες που έρχονται με τα νέα στούντιο είναι το “Legend of Sinbad” και το “Red Sonja”, καθώς και η τηλεοπτική σειρά “Undisputed”.

Πηγή: capital.gr