«Αντεροβγάλτες» με τζίρο 500.000 ευρώ

192

Μετά τη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., κατασχέθηκαν πάνω από ένας τόνος αιθυλικής αλκοόλης, περισσότερες από 28.000 φιάλες αλκοολούχων ποτών, 7.100 πλαστές ετικέτες επώνυμων οινοπνευματωδών, εξοπλισμός νόθευσης ποτών καθώς και 32.330 ευρώ.

Τζίρο ύψους 500.000 ευρώ μέσα σε διάστημα έξι μηνών έκανε –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– το κύκλωμα παρασκευής και πώλησης ποτών-«μπόμπες» που εξαρθρώθηκε έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών. Σε επιχείρηση την Τρίτη συνελήφθησαν εννέα μέλη της σπείρας ανάμεσα στα οποία και ο φερόμενος ως αρχηγός της. Πρόκειται για Ελληνα υπήκοο, που έχει συλληφθεί δύο φορές στο παρελθόν για λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών. Η πιο πρόσφατη σύλληψή του κατεγράφη τον Φεβρουάριο του 2019 κατά την εισαγωγή λαθραίων-νοθευμένων ποτών από τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου χθες, στην έδρα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, το κύκλωμα άλλοτε εισήγαγε δίχως επίσημα παραστατικά ποτά από τη Βουλγαρία και άλλοτε εισήγαγε την πρώτη ύλη από τη Βουλγαρία και παρασκεύαζε τα ποτά-«μπόμπες» σε αποθήκη στο Καματερό. Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι πουλούσαν τα λαθραία-νοθευμένα ποτά σε  25-30 μίνι μάρκετ και κάβες στο κέντρο της Αθήνας εξασφαλίζοντας όφελος από 6 έως 12 ευρώ ανά φιάλη. Στα ποτά που συνήθιζαν να νοθεύουν συγκαταλέγονται η βότκα, το ουίσκι, το ούζο αλλά και η… μαστίχα Χίου.

Στις μεταξύ τους συνομιλίες μάλιστα, που καταγράφηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο της μυστικής έρευνας, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και εκφράσεις. Τα νοθευμένα ποτά αποκαλούσαν «μπανάνες», τα χρήματα «λουλούδια», ενώ χρησιμοποιούσαν λέξεις όπως «αντεροβγάλτης», «άντρας» και «βλάκας» για να προσδιορίσουν συγκεκριμένες μάρκες ποτών. Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας εντοπίστηκαν δύο εργαστήρια παρασκευής και νόθευσης αλκοολούχων ποτών στο Καματερό και ένα κοντέινερ-αποθήκη στον Ασπρόπυργο, ενώ αναζητούνται για να συλληφθούν άλλα έξι άτομα, μέλη της σπείρας. Κατασχέθηκαν πάνω από ένας τόνος αιθυλικής αλκοόλης, περισσότερες από 28.000 φιάλες αλκοολούχων ποτών, 7.100 πλαστές ετικέτες επώνυμων αλκοολούχων ποτών, εξοπλισμός νόθευσης ποτών καθώς και 32.330 ευρώ. Από την έκθεση του τελωνείου προκύπτει ότι οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης ανέρχονται σε 300.000 ευρώ.

Στον κίνδυνο που συνιστά για τη δημόσια υγεία η κατανάλωση ποτών-«μπόμπες» αναφέρθηκε χθες ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής κ. Πέτρος Τζεφέρης: «Πολύ σοβαρή παράμετρος είναι οι επιπτώσεις που επιφέρουν οι εγκληματικές δραστηριότητες αυτού του τύπου στον τομέα της δημόσιας υγείας, που αφορά όλο το κοινωνικό σύνολο» είπε, μεταξύ άλλων.

Πηγή: kathimerini.gr