Αναστέλλεται η λειτουργία 38 νέων τμημάτων

186

Την αναστολή της έναρξης λειτουργίας 38 τμημάτων που δημιουργήθηκαν προεκλογικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, και επρόκειτο να λειτουργήσουν για πρώτη φορά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη 2020-2021 και 2021-2022, ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, λέγοντας πως αποφασίστηκαν για ψηφοθηρικούς λόγους, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση. Η αναστολή θα γίνει με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, ενώ θα επανεξεταστεί η λειτουργία των 38 τμημάτων ώστε «η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ’ ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής», όπως ανέφερε το υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο, επίσης, αναφέρει ότι θα ενισχύσει τον ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). «Το μόνο έργο που έχει να επιδείξει το υπουργείο Παιδείας είναι η συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας» απάντησε ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, τα 38 τμήματα θα είχαν έδρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ψαχνά Εύβοιας, Ηράκλειο Κρήτης, Φλώρινα, Βόλο, Ιωάννινα, Αμφισσα, Καβάλα, Εδεσσα, Ιεράπετρα, Αγιο Νικόλαο, Αρτα, Αγρίνιο, Πύργο, Ηγουμενίτσα, Αιγάλεω, Λευκάδα, Ληξούρι, Ρέθυμνο, Χανιά, Καρδίτσα, Λαμία, Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Αργος, Σπάρτη και Τρίπολη.

Σκληρή κριτική

Στην ανακοίνωσή της η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (η υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο αρμόδιος υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης) ήταν ιδιαίτερα επικριτική στις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. «Το εκπαιδευτικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό έχουν ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από πελατειακές λογικές και ευκαιριακές διευθετήσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θεσμοθέτησε πριν από μερικούς μήνες μία σειρά από τμήματα σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά, αναδιατάσσοντας τον ακαδημαϊκό χάρτη. Τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό, χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις, ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, υποτιμώντας έτσι τα Ιδρύματά μας και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος», ανέφερε το υπουργείο.

Βέβαια, το υπουργείο δεν αποκλείει τα τμήματα αυτά να λάβουν το «πράσινο φως». Αυτό, ωστόσο, θα γίνει «συνολικά από τη νέα ενισχυμένη Ανεξάρτητη Αρχή (σημ.: ΑΔΙΠ), στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Το ίδιο θα ισχύει και για οποιαδήποτε νέα τμήματα πρόκειται να ιδρυθούν στο μέλλον, αλλά και για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη εν συνόλω».

Αλλωστε, χθες, το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοίνωσε ότι σε επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, διευκρινίστηκε ότι δεν πρόκειται περί κατάργησης των τριών νέων τμημάτων του ΕΚΠΑ (Διατροφής και Διαιτολογίας, Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού και Εκπαίδευσης Ενηλίκων). «Θεωρούμε, γνωρίζοντας για τα τμήματα του ΕΚΠΑ τις μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, τον σχεδιασμό τους και τα Προγράμματα Σπουδών τους, που είναι σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, ότι θα λάβουν τις σχετικές γνωμοδοτήσεις και εγκρίσεις» ανέφερε το Ιδρυμα.

Οξεία αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Φέτος λειτούργησαν 133 νέα τμήματα· 105 αποτελούσαν μετεξέλιξη τμημάτων ΤΕΙ και 28 ήταν εντελώς καινούργια. Επίσης, από την προηγούμενη κυβέρνηση προγραμματίστηκε άλλα 38 να λειτουργήσουν το 2020 ή το 2021, πολλά εκ των οποίων ψηφίστηκαν έπειτα από βουλευτικές τροπολογίες, κάποιες εκπρόθεσμες. Ως ανεμένετο, η απόφαση της νέας ηγεσίας του υπ. Παιδείας προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Το μόνο έργο που έχει να επιδείξει το υπ. Παιδείας είναι η αναίρεση βημάτων προόδου, καθώς και η ακύρωση πολιτικών ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, την κατάργηση της Νομικής Πατρών, την κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας νέων τμημάτων. Η μόνη μέριμνα του υπουργείου Παιδείας είναι η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, το κλείσιμο των σχολών, οι περικοπές των δαπανών και η μείωση του αριθμού εισακτέων», ανέφερε. Από την πλευρά του, ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε στην «Κ»: «Μετά τη μείωση του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση, την ακύρωση των διορισμών εκπαιδευτικών, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε την ακύρωση αποφάσεων Συγκλήτων, όπως και πολλές από τις μελέτες βιωσιμότητας που είχαν ολοκληρώσει τα ιδρύματα σχετικά με τα 38 νέα τμήματα. Βέβαια, πολλά νέα τμήματα λειτουργούν ήδη από φέτος, όπως σχεδόν όλα τα τμήματα των πρώην ΤΕΙ που τώρα έχουν γίνει πανεπιστημιακά με νέα προγράμματα σπουδών. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι προφανώς η μείωση του αριθμού εισακτέων. Η άγνοια των περίπλοκων ζητημάτων της εκπαίδευσης, η εμπάθεια ενάντια στους πολιτικούς αντιπάλους και η απαξίωση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ δεν συνιστούν πολιτική για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης».

Πηγή: kathimerini.gr