Έρευνα: Η θάλασσα θα “καταπιεί” μέρη της Ελλάδας ως το 2050 – Τεράστιο πρόβλημα θα έχει η Κατερίνη!

1338
Μία νέα, ιδιαίτερα ανησυχητική μελέτη, από την ανεξάρτητη ομάδα επιστημόνων και δημοσιογράφων Climate Central, έρχεται στο φως για την καταστροφική άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε χιλιάδες περιοχές του πλανήτη, ακόμη και στην Ελλάδα, έως το -όχι και πολύ μακρινό- 2050.    

Μάλιστα, σύμφωνα με τον διαδραστικό χάρτη που επιμελήθηκε η Climate Central, ένα μεγάλο μέρος της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Πρόκειται για το αεροδρόμιο «Μακεδονία», μεγάλο κομμάτι της περιοχής της Περαίας, τεράστιο τμήμα του Καλοχωρίου, ανατολικά της περιοχής των Σφαγείων, τμήμα της Σίνδου και για ένα τεράστιο μέρος του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία Αλιάκμονα. Ταυτόχρονα, υπάρχει ένδειξη ότι θα πληγεί μέρος του Αγγελοχωρίου, ένα μικρό τμήμα της Μηχανιώνας, αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι του παραλιακού μετώπου της Επανομής.

Ο χάρτης δείχνει τις τεράστιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η άνοδος της θερμοκρασίας ακόμα και κατά ελάχιστους βαθμούς Κελσίου σε πόλεις όλου τον κόσμο που κινδυνεύουν να «χαθούν» κάτω από το νερό, χωρίς η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση.
Πολλές παραθαλάσσιες πόλεις της χώρας μας, αλλά και παραποτάμια μέρη της, κινδυνεύουν να βρεθούν επίσης κάτω από τη θάλασσα. Σύμφωνα με τον χάρτη, μεταξύ των περιοχών που εκτιμάται ότι βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο είναι μεταξύ άλλων:
– το Μεσολόγγι
– η Ναύπακτος
– η Κυλλήνη
– το παραθαλάσσιο κομμάτι μεταξύ Λαμίας και Στυλίδας
– οι περιοχές πλησίον των Δέλτα των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα
– ο Πατραϊκός Κόλπος
– η Κυλλήνη
– το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων του Αμβρακικού Κόλπου
Όλες οι παραπάνω περιοχές έχουν «μαρκαριστεί» με κόκκινο χρώμα, καθώς αποτελούν τα σημεία που απειλούνται περισσότερο να βυθιστούν και να χαθούν.
Σύμφωνα με την Climate Central, τα νέα επικαιροποιημένα δεδομένα καταδεικνύουν πολύ μεγαλύτερη κλιματική απειλή από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και από τις πλημμύρες των ακτών, απ’ ότι έκριναν παλαιότερες εκτιμήσεις. Η έρευνα αφορά την παγκόσμια εκτίμηση για την επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε 135 χώρες.
Μάλιστα, ο διαδραστικός χάρτης δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη «να παίξει» με διάφορα σενάρια που έχουν να κάνουν με τη χρονολογία, τα σενάρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και την «τύχη» του πλανήτη μας.
Τα παραπάνω στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα προβλέπουν την κατάσταση της χώρας το πολύ κοντινό 2050, με μετριοπαθή επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και με μέτρια «τύχη» για τον πλανήτη.
Τι θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το 2100 με το κακό σενάριο
Εάν αλλάξουμε τις παραμέτρους προς το χείριστο, τότε, σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού χάνεται από τον χάρτη στο σύνολό του, η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Αθηνών θα βυθιστεί σε μεγάλα της τμήματα, η Σίνδος «βουλιάζει», ενώ θα επηρεαστούν και μικρά τμήματα του αστικού ιστού της πόλης όπως η περιοχή στο Κυβερνείο, ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς, το παρεκκλήσι του Αγ. Νικολάου στη Σοφούλη και η ευρύτερη περιοχή, μεγάλο μέρος της πρόσοψης του Μεγάρου Μουσικής και κάτω από το Ποσειδώνιο, τμήμα μπροστά από το Μακεδονία Παλλάς, σημαντικά κομμάτια μπροστά από το Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον Λευκό Πύργο, μεμονωμένα σημεία στην παλαιά παραλία, αλλά και στο λιμάνι. Και η Κατερίνη, όμως, μαζί με το παράκτιο μέτωπό της, αναμένεται να παρουσιάσουν τεράστιο πρόβλημα.
Πηγή: voria.gr